«Коли відвідую нове місто чи країну, обов’язково готую для себе «гастрономічну» подорож», — Мод Жозеф

16.12.2021

Мод Жозеф, авторка гіду The Pink Guide — «Best Restaurants Kyiv & Odessa«, директорка Франко-української торгово-промислової палати, організаторка конкурсу для підприємниць «Створено жінками», вивчає зв’язок між культурою та кухнею України і Франції. Вона вважає гастрономію чудовою можливістю відкрити для себе місто. Тож француженка почала збирати у ресторанні гіди «кулінарні» пам’ятки, які допоможуть місцевим жителям, емігрантам та туристам відкрити для себе українські міста по-новому. 

Мод Жозеф

Наприкінці 2015 року, після 2-х років життя в Києві, у мене виникла ідея випустити ресторанний гід. Мені хотілося чогось нового. У ті часи іноземцям  було досить складно знайти потрібний ресторан у Києві. Не було ніяких  спеціальних путівників, а мовний бар’єр тільки ускладнював пошуки закладів. Також після Революції гідності відкрили багато нових ресторанів, про які мало хто знав. А я завжди була шанувальницею їжі. Коли відвідую нове місто чи країну, обов’язково готую для себе «гастрономічну» подорож: читаю путівники, порівнюю відгуки та переглядаю меню в Інтернеті.  Так само як з музеями та історичними пам’ятками. 

Саме тому в червні 2016 року я видала свій перший путівник ресторанами Києва «Best Restaurants Kyiv – 140 cool and good places to discover ». На той момент було 2 основних критерії для вибору закладу: смачні страви та стильний інтер’єр. Але зараз все трохи змінилося. У  Києві є дуже хороші ресторани, де трохи неактуальний дизайн,  або ж ненайкраще обслуговування. Водночас там можуть бути смачні страви та прекрасна атмосфера.  Тобто головним критерієм став добре проведений час та загальне враження. 

Також я розробила «rating». Це зручний інструмент, який допомагає вибрати потрібний ресторан для конкретної події. Адже час доби відіграє важливу роль під час вибору закладу, як і те, з ким ви туди йдете. Для обіду з дітьми ви оберете одне місце, а для вечері з батьками чи друзями зовсім інше. Все залежить і від бажань та особистих переваг: суші чи екзотичні смаки, смачна паста чи піца, хороший стейк або риба. 

Оскільки я дуже люблю Одесу,  у 2017 році вийшов гід «Best Odessa». Пізніше другий випуск «Best Restaurants Kyiv» вже з більшою кількістю ресторанів. А в 2018 році я вирішила видати путівник по закладах та кулінарних пам’ятках (кондитерські, м’ясні лавки, чайні, сирні магазини тощо) Парижа «Путешествуй вкусно. Париж». Написання цієї книги принесло мені справжнє задоволення. Я регулярно їздила до Парижа та запитувала своїх друзів-фанатів гастрономії про їхні улюблені заклади.

На жаль, коронавірусна криза підірвала випуск нової книги минулого року, і проєкт «Путешествуй вкусно. French Riviera» так і не був реалізований. Однак за цей час я ще раз переглянула формат і нещодавно презентувала «пост-ковідне» видання «Best Restaurants Kyiv & Odessa». У ньому нові неймовірні заклади Києва, оновлена інформація по ресторанах з минулих видань та мої улюблені місця в Одесі. Серед 140 закладів є ресторани, готелі та пляжі, щоб провести чудові вихідні у містечку біля моря.

Я роздумую над тим, щоб до наступних видань додати нові міста. Можливо, це буде Львів, Харків чи Дніпро. Сподіваюся, колись мені вдасться видати книгу «Best Restaurants Ukraine». Можливо, так не здається, але пошук та тестування ресторанів — це дійсно справжня робота, тому на це потрібен час.