Великодній стіл: Рецепти Галичини

15 апреля, 2020

Ми у WoMo вирішили познайомити наших читачів з традиційними рецептами українських регіонів, аби ви мали змогу урізноманітнити ваш великодній стіл. З рецептами галицької кухні нас знайомить дивовижна книжка «Галицькі смаколики«, яка вийшла у «Видавництві Старого Лева».

«Галицькі смаколики» — це кулінарна книжка за мотивами роману Софії Андрухович «Фелікс Австрія» та його екранізації — фільму «Віддана». Тут ви знайдете рецепти страв галицької кухні, атмосферні фотографії, кадри з фільму. Як готувати мізерію, студенець, різдвяний борщ з крепликами, грибівку з пенцаком, фальшивого зайця, налисники, рогалики та інші страви розповідає відома кулінарна блогерка пані Стефа. Також ви зможете доповнити цю книжку власними рецептами, ідеями, записами і створити особливу кулінарну історію — вашу!

Цвібак

  • 6 яєць (важимо, має бути 350 г)
  • 350 г цукру
  • 350 г борошна (або 300 г борошна і 50 г кукурудзяного крохмалю)
  • 1/ 2 ч. л. соди
  • 350 г родзинок або суміші сухофруктів
  • 350 г волоських горіхів посічених не дрібно
  • 4 ст. л. цукатів без сиропу
  • ванільний цукор
  • цедра з цитрини
  • дрібка солі

Сервус, Ціпцю!

Рішуча. Справжня. Небайдужа.

17 грудня 2025 року у Києві SHE Congress від WoMo об’єднає понад 2000 учасниць та більш ніж 25 спікерок для обміну сценаріями жіночої реалізації. Лідерки бізнесу, ІТ, культури та інших напрямів поділяться досвідом подолання викликів війни, ефективної організації робочих процесів та стратегіями управління.

Забронюйте Вашу участь вже сьогодні!

Як ти, ще маєш сили щось пекти? Бо як так — пишу те, що давно повинна написати. Його Величність Цвібак! Багатий бакаліями, пишний, вічний.

Печи! Він буде довго зберігатися в спіжарці і від того стане ще ліпшим. Кавальчик цвібака з горням молока або чаю — і маєш перекуску.

Пригадуєш сухарики, які я додавала до ябчанки? — то так само він. По перше, мусиш зважити яйця, бо всього решта треба буде пропорційно до ваги яєць — середнє яйко важить 50 грам. По-друге — вибери форму. Середня кексова форма «як хлібчик» — 18 на 8 см по дну (22 на 11 по верху, 6 см глибини) — це цвібак на 3 великі яйця. Я люблю ті грубші форми, вистеляю пергаментом — і вйо.

Запали пічку, щоб добре прогрілося (200-210 °С). Вистели форми пергаментом, а як не маєш — змасти олією і присип тертою булкою.

Відділи жовтки від білків. У глибокій мисці збий тріпачкою (або купи нарешті добрий міксер!) білки з дрібкою солі, як побіліють і піднімуться — поступово додавай потрохи цукру. Як буде вже міцна піна, не перестаючи міксувати, додай спочатку по одному жовтку, а потім поступово борошно з содою, ванільний цукор і цедру.

Всі додатки (родзинки, горішки і тощо) перед тим як додавати до тіста трошки перемішай з борошном пів-на-пів з крохмалем, щоби не опало на низ. Ложкою легко вмішай усі додатки в тісто, вилий у форми.

Печи десь 45-60 хвилин, але все це дуже залежить від твоєї пічки. Починай пекти при 200 °С, а за пів години зменш до 180 °С і далі підсуши.

За 45 хвилин попробуй дерев’яною скабкою, чи готовий. Вимкни газ, лиши на 5 хвилин постояти. Потім вийми з форм і поклади на бік, щоб вистигали. Як вистигнуть — посип цукровою пудрою. Різати цвібак ліпше на другий день.

А тепер тако, важливе:

Яйка мають бути з холодильника, ліпше домашні, жовтенькі — буде гарніший колір цвібака. Борошно пересій разом із содою. Можеш частину борошна замінити на кукурудзяний крохмаль — 2-3 чубаті ложки. Родзинки візьми кольорові, тоді зріз цвібака буде яскравим.

Частину ваги родзинок можеш замінити на сушені абрикоси, але поріж їх. Родзинки можеш залити алкоголем, як я тобі раніше радила для медівника. Крім родзинок, можеш дати сушених вишень, в’яленої журавлини, порізані фіґи, фініки.

Ну і для того, щоб цвібак був власне цвібаком (Zwieback — печений 2 рази), його маєш порізати на плястерки і підсушити в теплій рурі як сухарики. Але то вже хто як любить.

Ну, ніби всьо. Печи, бо прийду і перевірю!

Фальшивий заєць

  • 1 кг волового м’яса
  • 200 г сирого шпондера
  • 1 черства біла булочка
  • 150 мл молока
  • 6 яєць
  • 1 цибулина
  • 150 г печериць
  • зелень кропу і петрушки
  • сіль, чорний перець, кмин, майоран, чебрець
  • олія або смалець для змащування
  • панірувальні сухарі для присипання форми

Сервус, як ся маєш? Коли тебе чекати з візитацією?

Я нарешті наважилася приготувати те, що мені радила пані Казя з Хоружівки і, ти знаєш, вийшло пишно! Це я про фальш-зайця кажу, або, як каже сама пані Казя, «лінюхів хлібец».

Робиться він настільки просто, що аж не випадає. Всі ж звикли, що смак страви безпосередньо пов’язаний із тим, наскільки вона вистраждана, скільки поту над нею пролито. Тут все навпаки. Не уявляю, що треба робити, щоб той хлібець зіпсути.

Спочатку 2 рази змели м’ясо і шпондер (ножі до машинки я гострила кілька тижнів тому). Додай 2 яйця, намочену в молоці булочку, підсмажену цибульку, трохи солі, дрібно посічену зеленину. Дуже добре все вимішай, навіть троха вибий.

Потім візьми якусь глибоку довгу форму для випікання. Насмаруй олією або смальцем і притруси тертою булкою, щоб хлібець не підхопився (або можеш вистелити пергаментом). Виклади приправлений фарш.

На цьому можна вже пхати його до братрури, але я його ще прикрасила і тобі раджу: зроби ложкою повздовж хлібця канавку, вклади туди підсмажені печерички, вибий штири яйця і присип кмінком. От побачиш, буде елєґансько!

Печеться він десь з годинку при 180 °С, але ти заглядай час від часу — як зарум’яниться вгорі, то гаси вогонь, і хай ще постоїть. Як вистигне, то можна його їсти — нарізати плястерками — і на канапку або ж до товченої бульби. Мені ж найбільше смакує той фальшивий заєць під- смаженим на маслі, а до того якусь салатку.

Пишу, а самій аж пахне. Ой, боюсь, що буду мала що говорити на сповіді панотцю — піст ще ж не закінчився. Але ти наразі постом не переймайся. Ще матимеш час на покуту, а поки що готуй файне!

З веселим привітом, твоя тета.