Сезон гарбузів у розпалі, а отже, настав той особливий час, коли ми ділимося з вами найкращими рецептами страв з гарбуза.
Гарбуз — справжній дар осені. Він багатий на кальцій, пектин, вітаміни С, E, D, PP і групи B. У ньому бета-каротину та вітаміну A набагато більше, ніж у моркві. Цей корисний і дуже смачний суперпродукт можна запікати, варити, робити з нього напої та солодощі. Пропонуємо вашій увазі п’ять найкращих простих рецептів з гарбуза.
Гарбузовий лате
З таким гарбузовим лате ароматний ранок вам гарантований. Корисний, а, головне, зігрівальний напій холодними осінніми ранками остаточно розбудить вас, зарядить енергією і подарує хороший настрій на весь день.
Читайте також: Що приготувати з кабачків? Смачні та прості рецепти страв на будь-який смак
Що потрібно для приготування:
- 2 чашки молока
- 2 чашки свіжозвареного еспресо
- кілька кубиків відвареного гарбуза
- цукор на свій смак
- трішки ванілі
- мелена кориця
- мелений мускатний горіх
- кардамон
- збиті вершки (за бажанням)
Спосіб приготування
У каструлю вилити молоко, додати кубики попередньо відвареного гарбуза і цукор. Варити суміш на середньому вогні, ретельно перемішуючи.
Довести до кипіння, зняти з вогню, додати ваніль та спеції (мелену корицю, кардамон, мускатний горіх) та ретельно збити все блендером.
Отриману суміш перелити в келихи, додати еспресо. За бажанням можна додати збиті вершки, а також прикрасити гарбузовий лате паличкою кориці й мускатним горіхом.
Читайте також: 5 ідей для італійської пасти з сезонними овочами: рецепти від Марко Черветті
Гарбузово-апельсиновий пудинг
Гарбузово-апельсиновий пудинг стане справжньою окрасою для святкового осіннього столу. Сміливо пригощайте таким десертом своїх гостей, і ніхто не піде голодним чи незадоволеним.
Що потрібно для приготування:
- 200 г гарбуза
- 100 г рису
- 1 апельсин
- 1 ст. л цукру
- 1 яйце
- 200 мл молока
- 50 + 100 мл води
- дрібка солі
Спосіб приготування
Гарбуз натерти на дрібній тертці, налити 50 мл води, накрити кришкою і варити на середньому вогні 15-20 хв.
Рис не мити. Просто покласти його в окремий посуд, залити молоком і 50 мл води і варити на середньому вогні до готовності (приблизно 15 хв).
Апельсин розрізати навпіл. З ½ частини апельсина натерти цедру. З обох половинок вичавити апельсиновий сік.
Готовий рис пересипати до каструлі з гарбузом, додати туди сік і цедру апельсина, цукор і дрібку солі, перемішати, потім додати яйце.
Читайте також: Смак літа на тарілці: топ рецептів із серпневих фруктів та овочів, які варто приготувати
Все це вимішувати протягом 2 хв, продовжуючи готувати на невеликому вогні. Тоді накрити кришкою, вимкнути плиту і залишити на 5 хв.
Гарбузове варення з обліпихою на зиму
Під час зимово-весняного авітамінозу гарбуз з обліпихою чудово підживлять організм вітамінами, а ще й додадуть прекрасного настрою. Гарбузове варення з обліпихою можна їсти одразу після приготування, а також закатати цей чудо-десерт у банки й насолоджуватися ним цілу зиму.
Що потрібно для приготування:
- 700-800 г цукру
- 1 кг гарбуза
- ¾ склянки обліпихи
Спосіб приготування
Нарізати гарбуз кубиками. Промити обліпиху. Скинути їх у каструлю, засипати цукром і поставити варити на середньому вогні.
Приблизно через 3-4 гарбуз почне давати сік. Після цього слід перемішати вміст каструлі та продовжувати варити приблизно 20-25 хвилин.
Готове варення залишити охолонути. Їсти його можна як з оладками, так і з хлібом, додавати як начинку в рулети чи пироги або використовувати як поливку для млинців. Крім того, варення можна закатати в банки і їсти протягом усієї зими.
Читайте також: Скільки грошей витрачають на харчування жителі України – дослідження
Гарбузова запіканка з яблуками, горіхами й медом
Солодка, поживна, а, головне, така корисна запіканка стане чудовим десертом на вашому столі й точно сподобається як дітям, так і дорослим ласунам.
Що потрібно для приготування:
- 500 г гарбуза
- 200 г сиру
- 4 ст. л манної крупи
- 2 яблука
- 2 яйця
- 100 г волоських горіхів
- 50 г родзинок
- 30 г вершкового масла
- 3 ст. л цукру
- 1 ст. л меду
Спосіб приготування
Родзинки злити водою і залишити на 20 хвилин. Замість родзинок можна взяти чорнослив, сушений абрикос чи журавлину.
Горіхи очистити, підсушити на розігрітій пательні (підсушувати необов’язково, але так вони будуть більш хрусткими) і подрібнити.
Гарбуз очистити та нарізати кубиками. Те саме зробити з яблуками.
Яйця збити міксером, додавши дрібку солі та цукор. Додати манну крупу, знову збити й залишити на 20 хвилин, щоб манка набухла.
Читайте також: День малинового джему: солодка історія та гастрономічні шедеври
Сир протерти через сито, щоб позбутися грудочок. Додати до збитих яєць сир і мед і знову збити тісто до однорідної консистенції.
Викласти частину тіста у змащену вершковим маслом і посипану манкою форму для випікання. Потім покласти шар з гарбуза і яблук, посипати родзинками й горіхами. Зверху викласти решту тіста.
Запікати у духовці, розігрітій до 180 °C приблизно 40 хвилин.
Суп-пюре з гарбуза та печериць
Гарбузовий суп варять по-різному: з молоком, з вершками або без них, з картоплею або крупою, а то і зовсім з одного гарбуза.
- суп
Що потрібно для приготування:
- 200 г гарбуза
- 200 г печериць
- 2 картоплини
- 1 помідор
- корінь петрушки
- 1 цибулина
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 5 стаканів води
- сіль, перець та інші спеції на свій смак
- зелень
Спосіб приготування:
Гриби та цибулю нарізати невеликими шматочками, подрібнити корінь петрушки у блендері чи вручну. Перемішати все та обсмажити на рослинній олії (підійде як соняшникова, так і оливкова).
Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, залити гарячою водою та варити 10 хвилин.
Додати обсмажені овочі, порізані помідори, сіль, перець та інші спеції й варити до готовності на невеликому вогні.
Читайте також: Кавуновий гайд: як обирати та що готувати
Готовий суп подрібнити у блендері, а перед поданням додати зелень для аромату та смаку. У суп можна також додати сухарики або їсти його з грінками.