Як приготувати соус песто: рецепт від шефа

13 сентября, 2021

Соус песто родом із Лігурії. Його готують на основі базиліку, оливкової олії, кедрових горішків, часнику та твердого сиру. Він став улюбленим доповненням до різних страв у багатьох країнах світу.

Історія соусу песто

Цікаво, що традиційно соус песто готують у мармуровій ступі, а всі інгредієнти дерев’яним пестом (звідси і назва). Деякі спеціалісти з історії страв вважають, що песто придумали для того, щоб заготовляти базилік на зиму. Адже в Лігурії його дуже багато.

Однак існує й інша версія: деякі дослідники фудкультури вважають, що песто був приготований випадково. Цікаво, що базилік потрапив до Італії з Азії та використовувався в медицині як засіб проти кліщів, екземи та ще багатьох шкірних захворювань.

Є дані, що спочатку базилік з оливковою олією використовували як засіб від екземи, і одного разу моряк, якого цим лікували, намазам суміш на хліб, і йому сподобалось. Так базилік і потрапив з медицини в кулінарію.

Вперше соус песто офіційно був приготований в 1865 році, хоча, за даними дослідників, його готували ще в Середні віки та їли разом із фокачо.

Цікаво: сьогодні цей соус готують блендером, а оригінальний смак можна відчути тільки в Італії, в сімейних ресторанах, де шанують традиції.

Як приготувати песто: рецепт від шефа, Володимира Ярославського

Для приготування соусу песто тобі знадобляться такі продукти:

  • 200 г листя базиліка;
  • 125 г кедрового горіха;
  • 10 г часнику;
  • 175 г тертого пармезану;
  • 8 г солі;
  • 450 г оливкової олії;
  • для смаку 30 г лимонного соку.

Готувати просто:

промите і просушене листя базиліку кинути в чашу блендера, додати все інше, крім соку лимона, і подрібнити. Додати сік і ще раз все перемішати — це для того, щоб базилік не темнів від кислоти. Спробувати на смак — і додати ще чогось, якщо є бажання.

Цікаво: коли Італія об’єдналась, в арсеналі італійської кухні з’явилось декілька рецептів цього соусу. А схожі рецепти можна знайти і в інших європейських кухнях: у Франції готують  песто без горіхів, в Німеччині замість базиліку використовують черемшу, а в Австрії замість кедрових горіхів – гарбузове насіння.

Про користь соусу песто

Соус, приготований за класичним рецептом, має велику кількість вітамінів: РР, В12, Е, С, В9, а також мікро- та макроелементів:  магній, фосфор, калій, натрій. Цей продукт прекрасно стимулює роботу імунної системи, покращує травлення. Крім того, песто знижує тиск та покращує роботу серця (за рахунок калію та магнію у своєму складі).

Лайфхак: у здоровому харчуванні песто можна використовувати як заправку для салатів, або ж соус для пасти з твердих сортів пшениці та морепродуктів.