У листопаді ночі, безумовно, стають темнішими, оскільки осінь переходить у зиму, але сезонні фрукти та овочі зберігають ваші страви яскравими та барвистими.
Яскрава морква, солодка картопля та темно-червона капуста стануть яскравими гарнірами, а гранати додадуть чудового завершального штриха до найрізноманітніших рецептів. Додайте до пуншу гостру ріпу та хрін, натерті на тертці. Якщо хочеться чогось солодкого, соковиті мандарини ідеально підійдуть для здорових перекусів.
Що актуально їсти в листопаді
Пастернак
Пастернак має землистий смак і використовувався в Європі як підсолоджувач до появи тростинного цукру в 1800-х роках. Вибирайте невеликі пастернаки, оскільки більші, швидше за все, будуть менш солодкими. Його можна зберігати в холодильнику до тижня.
Пастернак чудово підходить для додавання до ситних вегетаріанських страв, які сподобаються як вегетаріанцям, так і м’ясоїдам — обирайте між досить пікантним морквяно-пастернаковим пирогом або гострою овочевою запіканкою з харісою.


Морква
Цей барвистий коренеплід надзвичайно універсальний — його можна їсти як сирим, так і вареним, і він чудово підходить як для солодких, так і для солоних страв. Морква найчастіше була фіолетового кольору до кінця 16 століття, коли голландські фермери вивели знайомий нам помаранчевий сорт, який ми їмо сьогодні.
Натріть моркву на тертці у вегетаріанські бургери з кмином та арахісовим маслом, спробуйте запечену моркву з травами на гарнір або приготуйте барвистий суп з моркви, імбиру та куркуми для зігріваючої вечері в середині тижня. Дозвольте цьому овочу подарувати вам гастрономічний оргазм на Різдво — приготуйте моркву в кленовому сиропі, тамарі та бальзамічному оцті, а потім викладіть на основу з тіста з цибулею-шалот і готуйте до золотистої скоринки та дивовижної хрусткої скоринки.
Батат
Наша солодка картопля має рисову, ледь помітну солодкість, ідеально підходить для пюре та запікання. Приготуйте порцію цього пряного супу з солодкої картоплі — смачний веганський варіант, який допоможе врятуватися від зимових холодів. А може, вам хочеться пирога, який розривається від смаку в кожному шматочку? Тоді цей солодкий картопляний пиріг з хрусткою цибулею задовольнить ваші бажання. Крапелька місо додає смаку умамі, а хрустка цибуля — чудової текстури.


Гранат
Ювелірні гранатові зернятка надзвичайно універсальні й додають солодкого присмаку до всього, до чого їх додають. Вибирайте гранати з гладкою, блискучою шкіркою, важкі для свого розміру — вони будуть більш соковитими. Щоб видалити кісточки, розріжте гранат навпіл і дерев’яною ложкою постукайте тильною стороною граната по мисці. Гранатові зерна можна додавати як яскравий завершальний штрих до всіляких салатів і гарнірів, але вони також можуть бути самостійною стравою — спробуйте цей симпатичний гранатовий пиріг або ігристий безалкогольний журавлинно-гранатовий пунш.


Ріпа
Ситна ріпа — класичний зимовий овоч, який є у великій кількості в цю пору року. Зимова ріпа має перцевий смак, який ідеально підходить для зігріваючих запіканок, тушкованого м’яса та простих страв в одному горщику. Спробуйте натерти її на хрусткі грінки та подати з гострим майонезом для легкої вегетаріанської страви. Урізноманітніть свої обіди цим салатом з ягнятиною та коренеплодами. Приготуйте вишукану недільну вечерю, доповнивши пюре з ріпи соковитою смаженою яловичиною.


Мандарини
Яскраві цитрусові привносять свіжі кольори на зимові столи, а мандарини досягають свого сезонного піка в листопаді та грудні. Ці соковиті фрукти ідеально підходять для ланч-боксів та легких перекусів, але з ними також можна готувати страви. Спробуйте цей яскравий сорбет з просеко та мандаринів з червоними ягодами як вишуканий десерт для вечірки, додайте їх до глінтвейну для різдвяного коктейлю або нагодуйте натовп пікантним мандариновим пирогом з безе.


Червонокачанна капуста
Ця червоно-фіолетова капуста має хрусткий, перцевий смак. Щоб зберегти колір під час приготування, додайте трохи оцту, щоб отримати найбільш яскравий результат. Червонокачанна капуста також смакує сирою — подрібніть її перед додаванням до салатів, таких як цей яскравий салат з червонокачанної капусти та капусти з заправкою тахіні. Подавайте цю яскраву червонокачанну капусту з чебрецем і кмином до недільного печені або спробуйте запечену червонокачанну капусту, бекон і картопляний хеш для ситного зимового сніданку.


Хрін
Свіжий корінь хрону надає стравам смачного вогняного присмаку. Хоча традиційно його їдять у вершковому соусі з яловичиною, хрін також добре поєднується з рибою або земляними овочами, такими як буряк. Готуючи страви з хріном, додавайте його наприкінці, щоб він зберіг свій гострий смак. Спробуйте ці хрусткі, вогняні рости з картоплі, хрону та зеленої цибулі як альтернативний гарнір до печені на вечерю.


Буряк
Солодкий і землистий на смак, яскраво-фіолетовий за кольором, буряк є надзвичайно універсальним продуктом. Мийте руки одразу після приготування буряка, оскільки фіолетовий сік може забруднити ваші пальці. Додайте буряк до різноманітних страв — запечіть сміливий буряковий Тарт Татен на Різдво, або ж спробуйте це карпачо з буряка для легкого старту. На кожен день спробуйте легкий пиріг з тріскою, сочевицею та буряком, який готується за 30 хвилин.

