Великий піст 2024: що заборонено їсти, пісне меню, рецепти

У цьому матеріалі WoMo розповість: коли почався та закінчиться Великий піст у 2024 році; які заборони існують під час посту; що можна їсти протягом 48 днів та поділиться рецептами пісного меню, які легко готувати.

20.03.2024

Великий піст у 2024 році розпочався 18 березня та продовжиться до 4 травня. Цей піст вважається найсуворішим, адже триває 48 днів та має багато заборон стосовно їжі та дозвілля.

Що не можна їсти у Великий піст 2024?

Під час Великого посту 2024 року заборонено вживати їжу тваринного походження, веселитися та розважатися. В цей період віряни намагаються вести спокійний спосіб життя, аби очистити душу та тіло, молитися та з чистою душею увійти у святкування Світлого дня — Великодня.

Коли святкують Великдень у 2024 році?

Зазначимо, що Великдень у 2024 році відзначається на наступний день після закінчення Великого посту — в неділю 5 травня. В цей день дозволяється їсти все! Проте потрібно памятати, що їсти багато тяжкої їжі не варто, адже можна нашкодити організму.

Читайте також: Квасолевий суп — рецепт традиційної грецької страви

Аби облегшити вам життя, ми підготували для вас пісні рецепти страв, які принесуть корить вашому організму та насолоду від смаків.

Пісне меню: ТОП-5 рецептів страв

Страва №1. Морквяний суп

Інгредієнти: 

  • 1-3 столові ложки оливкової олії
  • 1 цибулина, дрібно нарізана
  • 1 ч. л тертого коріандру
  • 1 картопля, очищена і нарізана
  • 450 г моркви, очищеної та нарізаної кубиками
  • 1,2 л овочевого бульйону
  • Сіль
  • перець

Для подачі: 

  • Кокосові вершки

Фото: giorgostsoulis.com

Спосіб приготування: 

Нагріти глибоку каструлю на середньому вогні. Додайте оливкову олію, цибулю та карамелізуйте протягом 5 хвилин.

Додайте кінзу, картоплю і продовжуйте смажити ще 1 хвилину. Додайте моркву, овочевий бульйон, сіль і перець, накрийте каструлю кришкою і тушкуйте на середньому вогні 20-30 хвилин, поки морква не стане м’якою.

Читайте також: Легкий грибний суп з невеликою кількістю інгредієнтів

За допомогою ручного блендера перебийте всі інгредієнти та подавайте суп з кокосовими вершками.

Страва №2. Гриби на сковороді з часником

Інгредієнти: 

  • 500 г білих грибів (печериць), розрізаних навпіл (якщо великі, розрізати на 4 частини)
  • 50 г бальзамічного крему
  • 2 зубчики часнику, дрібно нарізані
  • 4 г чебрецю
  • 50 мл білого сухого вина
  • Сіль
  • Перець
  • Оливкова олія

Фото: giorgostsoulis.com

Спосіб приготування: 

Поставте велику сковороду на середньо-сильний вогонь і дайте їй розігрітися. Додайте оливкову олію, гриби, сіль, перець і обсмажуйте, поки гриби не стануть карамелізованими й м’якими.

Коли гриби стануть м’якими, додайте часник і обсмажуйте ще 1-2 хвилини. Влийте вино до грибів і готуйте, поки алкоголь не випарується.

Додайте бальзамічний крем, сіль і перець, перемішайте дерев’яною ложкою і готуйте ще 1 хвилину, поки соус не загусне. Зняти з вогню, додати чебрець і подавати гриби теплими.

Читайте також: Вегетаріанський рецепт: стейки з червонокачанної капусти та соусом песто

ВАЖЛИВО! Через те, що в рецепті присутній інгредієнт — вино, варто цю страву вживати лише в неділю. (За словами священника ПЦУ Анатолія Куліша, вживати вино в піст можна. Але лише в неділю та дні свят.).

Страва №3. Спрінг-ролли

Інгредієнти: 

  • 1 пачка листів рисового паперу
  • Соняшникова олія, для смаження

Для начинки:

  • 200 г капусти, натертої на тертці
  • 200 г моркви, натертої на тертці
  • 100 г цибулі, нарізаної соломкою
  • 100 г перцю, нарізаного тонкими паличками
  • 3 зелені цибулини, дрібно нарізані
  • 2 зубчики часнику, натерті
  • 30 мл соєвого соусу
  • 30 мл кунжутної олії
  • Перець

Фото: giorgostsoulis.com

Спосіб приготування: 

Розкладіть коржі на робочому столі й за допомогою гострого ножа наріжте їх на квадрати. Складіть їх один на одного і накрийте чистим вологим бавовняним рушником, щоб запобігти висиханню.

Для начинки у миску додайте всі інгредієнти для начинки й добре перемішайте. Покладіть перед собою квадратний лист коржа так, щоб він нагадував форму ромба.

Викладіть частину начинки уздовж по центру листа. Складіть лівий і правий боки всередину, накриваючи начинку. Змочіть верхній кут невеликою кількістю води, щоб тісто прилипло і добре запечатало його. Покладіть фарширований «млинець» на деко швом догори й повторіть той самий процес з рештою.

Читайте також: Веганські бургери з броколі — корисний та смачний рецепт

Поставити каструлю з достатньою кількістю соняшникової олії на сильний вогонь. Як тільки олія нагріється, обсмажити спрінг-ролли партіями до золотистого кольору. Перекладіть їх на деко, застелене паперовими рушниками, щоб стік жир.

Страва №4. Хрустка запечена картопля

Інгредієнти: 

  • 1/2 кг молодої картоплі, очищеної від шкірки
  • 50 г вершкового масла або оливкової олії
  • 1 ст.л шавлії, подрібненої
  • 2 г розмарину, подрібненого
  • сіль
  • перець

Фото: giorgostsoulis.com

Спосіб приготування:

Розігріти духовку до 180°C, ввімкнути вентилятор. Налийте в каструлю достатню кількість води та солі, покладіть картоплю і варіть її на сильному вогні 20 хвилин, поки вона не почне тріскатися.

Читайте також: Рецепт корисного сніданку: зелена шакшука

Коли картопля буде готова, злийте воду і висипте її у прямокутну форму для запікання або деко. Додайте вершкове масло або оливкову олію, посоліть, поперчіть та посипте шавлією і розмарином. Запікати в конвекційній духовці при температурі 180°C до приємного золотистого кольору, періодично помішуючи ложкою, щоб забезпечити рівномірне прожарювання.

Страва №5. Вівсяні батончики

Інгредієнти: 

  • 270 г вівсяних пластівців
  • 150 г горіхів, крупно подрібнених
  • 100 г кокосової стружки
  • 1 щіпка солі
  • 270 г меду
  • 270 г тахіні
  • 2 ст.л оливкової олії для намазки

Фото: giorgostsoulis.com

Спосіб приготування: 

Розігріти духовку до 180°C, ввімкнути вентилятор. У деко додати вівсяні пластівці, горіхи, кокосову стружку та сіль. Добре перемішати, рівномірно розподілити суміш на деку і випікати 10 хвилин. Коли буде готово, пересипте суміш у миску.

Читайте також: Салат з фалафелем — рецепт смачної вегетаріанської страви

Поставте невелику каструлю на повільний вогонь. Додайте мед і варіть 4 хвилини, постійно помішуючи ложкою. Вилити розтоплений мед у миску з вівсяною сумішшю, додати тахіні та добре перемішати.

Прямокутну форму для випікання розміром 30 х 25 см застелити пергаментним папером, змастити оливковою олією, вилити суміш зверху і рівномірно розподілити. Поставте суміш у холодильник на 30 хвилин, до повного застигання. Вийняти з форми, нарізати на шматочки та подавати до столу.

Читайте також: 

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram