Великий піст у 2024 році розпочався 18 березня та продовжиться до 4 травня. Цей піст вважається найсуворішим, адже триває 48 днів та має багато заборон стосовно їжі та дозвілля.
Що не можна їсти у Великий піст 2024?
Під час Великого посту 2024 року заборонено вживати їжу тваринного походження, веселитися та розважатися. В цей період віряни намагаються вести спокійний спосіб життя, аби очистити душу та тіло, молитися та з чистою душею увійти у святкування Світлого дня — Великодня.
Коли святкують Великдень у 2024 році?
Зазначимо, що Великдень у 2024 році відзначається на наступний день після закінчення Великого посту — в неділю 5 травня. В цей день дозволяється їсти все! Проте потрібно памятати, що їсти багато тяжкої їжі не варто, адже можна нашкодити організму.
Читайте також: Квасолевий суп — рецепт традиційної грецької страви
Аби облегшити вам життя, ми підготували для вас пісні рецепти страв, які принесуть корить вашому організму та насолоду від смаків.
Останні новини
- Жінки, які змінюють світ: три надихаючі екоактивістки
- «Дивимося кіно з любов’ю». У Києві відбудеться перший феміністичний кінофестиваль «Гаккебуш»
- MoreOne випустив нову колекцію Nina на честь бабусі засновниці бренда
- Як планувати в умовах невизначеності? Поради від психологині
- «Театр Ветеранів». Учасників і учасниць бойових хочуть залучити до театральної діяльності Новости на главной
Пісне меню: ТОП-5 рецептів страв
Страва №1. Морквяний суп
Інгредієнти:
- 1-3 столові ложки оливкової олії
- 1 цибулина, дрібно нарізана
- 1 ч. л тертого коріандру
- 1 картопля, очищена і нарізана
- 450 г моркви, очищеної та нарізаної кубиками
- 1,2 л овочевого бульйону
- Сіль
- перець
Для подачі:
- Кокосові вершки
Спосіб приготування:
Нагріти глибоку каструлю на середньому вогні. Додайте оливкову олію, цибулю та карамелізуйте протягом 5 хвилин.
Додайте кінзу, картоплю і продовжуйте смажити ще 1 хвилину. Додайте моркву, овочевий бульйон, сіль і перець, накрийте каструлю кришкою і тушкуйте на середньому вогні 20-30 хвилин, поки морква не стане м’якою.
Читайте також: Легкий грибний суп з невеликою кількістю інгредієнтів
За допомогою ручного блендера перебийте всі інгредієнти та подавайте суп з кокосовими вершками.
Страва №2. Гриби на сковороді з часником
Інгредієнти:
- 500 г білих грибів (печериць), розрізаних навпіл (якщо великі, розрізати на 4 частини)
- 50 г бальзамічного крему
- 2 зубчики часнику, дрібно нарізані
- 4 г чебрецю
- 50 мл білого сухого вина
- Сіль
- Перець
- Оливкова олія
Спосіб приготування:
Поставте велику сковороду на середньо-сильний вогонь і дайте їй розігрітися. Додайте оливкову олію, гриби, сіль, перець і обсмажуйте, поки гриби не стануть карамелізованими й м’якими.
Коли гриби стануть м’якими, додайте часник і обсмажуйте ще 1-2 хвилини. Влийте вино до грибів і готуйте, поки алкоголь не випарується.
Додайте бальзамічний крем, сіль і перець, перемішайте дерев’яною ложкою і готуйте ще 1 хвилину, поки соус не загусне. Зняти з вогню, додати чебрець і подавати гриби теплими.
Читайте також: Вегетаріанський рецепт: стейки з червонокачанної капусти та соусом песто
ВАЖЛИВО! Через те, що в рецепті присутній інгредієнт — вино, варто цю страву вживати лише в неділю. (За словами священника ПЦУ Анатолія Куліша, вживати вино в піст можна. Але лише в неділю та дні свят.).
Страва №3. Спрінг-ролли
Інгредієнти:
- 1 пачка листів рисового паперу
- Соняшникова олія, для смаження
Для начинки:
- 200 г капусти, натертої на тертці
- 200 г моркви, натертої на тертці
- 100 г цибулі, нарізаної соломкою
- 100 г перцю, нарізаного тонкими паличками
- 3 зелені цибулини, дрібно нарізані
- 2 зубчики часнику, натерті
- 30 мл соєвого соусу
- 30 мл кунжутної олії
- Перець
Спосіб приготування:
Розкладіть коржі на робочому столі й за допомогою гострого ножа наріжте їх на квадрати. Складіть їх один на одного і накрийте чистим вологим бавовняним рушником, щоб запобігти висиханню.
Для начинки у миску додайте всі інгредієнти для начинки й добре перемішайте. Покладіть перед собою квадратний лист коржа так, щоб він нагадував форму ромба.
Викладіть частину начинки уздовж по центру листа. Складіть лівий і правий боки всередину, накриваючи начинку. Змочіть верхній кут невеликою кількістю води, щоб тісто прилипло і добре запечатало його. Покладіть фарширований «млинець» на деко швом догори й повторіть той самий процес з рештою.
Читайте також: Веганські бургери з броколі — корисний та смачний рецепт
Поставити каструлю з достатньою кількістю соняшникової олії на сильний вогонь. Як тільки олія нагріється, обсмажити спрінг-ролли партіями до золотистого кольору. Перекладіть їх на деко, застелене паперовими рушниками, щоб стік жир.
Страва №4. Хрустка запечена картопля
Інгредієнти:
- 1/2 кг молодої картоплі, очищеної від шкірки
- 50 г вершкового масла або оливкової олії
- 1 ст.л шавлії, подрібненої
- 2 г розмарину, подрібненого
- сіль
- перець
Спосіб приготування:
Розігріти духовку до 180°C, ввімкнути вентилятор. Налийте в каструлю достатню кількість води та солі, покладіть картоплю і варіть її на сильному вогні 20 хвилин, поки вона не почне тріскатися.
Читайте також: Рецепт корисного сніданку: зелена шакшука
Коли картопля буде готова, злийте воду і висипте її у прямокутну форму для запікання або деко. Додайте вершкове масло або оливкову олію, посоліть, поперчіть та посипте шавлією і розмарином. Запікати в конвекційній духовці при температурі 180°C до приємного золотистого кольору, періодично помішуючи ложкою, щоб забезпечити рівномірне прожарювання.
Страва №5. Вівсяні батончики
Інгредієнти:
- 270 г вівсяних пластівців
- 150 г горіхів, крупно подрібнених
- 100 г кокосової стружки
- 1 щіпка солі
- 270 г меду
- 270 г тахіні
- 2 ст.л оливкової олії для намазки
Спосіб приготування:
Розігріти духовку до 180°C, ввімкнути вентилятор. У деко додати вівсяні пластівці, горіхи, кокосову стружку та сіль. Добре перемішати, рівномірно розподілити суміш на деку і випікати 10 хвилин. Коли буде готово, пересипте суміш у миску.
Читайте також: Салат з фалафелем — рецепт смачної вегетаріанської страви
Поставте невелику каструлю на повільний вогонь. Додайте мед і варіть 4 хвилини, постійно помішуючи ложкою. Вилити розтоплений мед у миску з вівсяною сумішшю, додати тахіні та добре перемішати.
Прямокутну форму для випікання розміром 30 х 25 см застелити пергаментним папером, змастити оливковою олією, вилити суміш зверху і рівномірно розподілити. Поставте суміш у холодильник на 30 хвилин, до повного застигання. Вийняти з форми, нарізати на шматочки та подавати до столу.
Читайте також:
- Прогноз погоди на березень: коли прийде справжня весна?
- Магнітні бурі у березні 2024 року: на що чекати?
- Гороскоп на березень 2024 року: що чекає на всіх знаків Зодіаку?
- Весна-літо 2024: нові колекції від українських брендів
- Що подивитись на Netflix у березні 2024 року: 58 найочікуваніших фільмів та серіалів
- Весняний манікюр 2024: модні ідеї для нігтів
- Коли переводити годинник на літній та зимовий час у 2024 році?
- Весна прийшла! Де побачити первоцвіти в Україні
- Коли та що садити у березні 2024 року: посівний календар на місяць
Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: Facebook, Telegram, Instagram