Политика, бизнес, общество: 12 инсайтов Международного форума Business Woman 2017

Раскрыть потенциал женщин

В субботу в Киеве прошел Международный форум Business Woman 2017, участники которого сформулировали основные «болевые точки», которые волнуют женщин в политике, бизнесе, общественной деятельности. Мы собрали самые яркие мысли участников и почетных гостей форума. 

Григол Катамадзе, президент Ассоциации налогоплательщиков Украины

Коли українська жінка стане «руки в боки», тоді почнуться зміни в країні. Ви знаєте, як навести лад у своєму домі, тому зможете навести лад і в країні.

Роман Ващук, Чрезвычайный и Полномочный Посол Канады в Украине

Запросити жінок у владу — значить зруйнувати стереотипи, і хоч у світовій дипломатії політика Джастіна Трюдо ще не є правилом, але інші країни також намагаються досягати гендерного балансу. Державі потрібно зрозуміти місце жінок і дівчат у суспільстві, надати можливості, щоб ви досягали своєї мети у суспільних, оборонних структурах. За нашою програмою воєнних навчань ми працюємо з жінками в ЗСУ, наш підхід включає принцип рівності.

Геннадий Чижиков, Почетный консул Франции в Украине

Мене завжди цікавило, які перепони стоять перед жінками у бізнесі. Бути кращими у навчанні в школі і відійти в сторону, присвятити себе лише сім’ї — неправильно. Жінки є власницями тільки 24% бізнесу, а в топ-менеджменті корпорацій їх лише 7%. Разом з тим кількість активних у суспільному і політичному житті жінок збільшується, і це можна тільки вітати.

Ми робили опитування про бізнес-клімат в Україні — лише 1% молоді хоче йти у бізнес, і це дуже тривожно. Думаю у заохоченні молоді роль і приклад жінок є рішуче важливим. Світова статистика говорить, що серед банкрутів лише 25% компаній, якими керують жінки. Думаю, ця цифра така низка, бо жінки кращі керівники, більш успішно, стабільно ведуть бізнес. Переконаний, чим більше буде жінок у бізнесі, тим кращий буде клімат у країні.

Ребекка Хармс, депутат Европарламента

Когда мы обсуждаем равные права, все сразу думают об ЛГБТ. Права меньшинств — индикатор наших человеческих качеств. Но мы не должны забывать о правах женщин, это очень важно. В Украине я встретила много женщин, которые активно участвуют в развитии страны. Я уверена, что украинские женщины заслуживают расширения прав и возможностей, больше влияния в политике и экономике. Я не видела другой страны, где бы так поддерживали европейские идеи, как это было в Украине в последние годы.

Ирина Геращенко, уполномоченный президента Украины по мирному урегулированию ситуации в Донецкой и Луганской областях

Ще 15-20 років тому у партіях жінки були представлені номінально — це були співачки, публічні особи, а зараз мова вже йде про професійних жінок-політиків. Тепер потрібно працювати не над присутністю жінок у політиці, а посилювати наш реальний вплив.

Ярослава Хортяни, спикер украинского меньшинства Государственного собрания Венгрии

З 2012 року угорське суспільство підтримує Україну, до нас приїжджають діти з АТО на реабілітацію, і ці проекти роблять жінки. Для успіху у країні, де йде війна, жінкам потрібна віра у свій талант, тиск на політиків для подолання олігархічної системи, що не дозволяє розвиватися середньому і малому бізнесу. Там, де жінки — менше корупції. Без сильної України ЄС буде слабкий. В угорському парламенті не так багато жінок, але вирішує не кількість, а якість. Коли у нас виступає жінка, вона ставить на місце і представників інших партій, і самого прем’єр-міністра.

Ирина Суслова, народный депутат Украины, глава подкомитета по вопросам гендерного равенства и недискриминации

В країнах, де рівність прав — пріоритет, рівень життя дуже високий, як наприклад у Скандинавії. Ми в комітеті готуємо закони, що будуть відповідні кращим європейським практикам. Поки українські жінки не можуть реалізувати свій потенціал — у користуванні економічними ресурсами, участі у підприємництві. Щоб жінок-лідерок стало більше, ми повинні боротися з гендерними упередженнями. Великим досягненням є те, що у міністра оборони Степана Полторака вже є радник з гендерних питань, який займається саме цим напрямком.

Галина Матюшина, депутат городского совета г. Антверпен, Бельгия

У нас появился терроризм, новый вызов, который Европа ощущает на себе. Появилась поляризация европейского общества — ультраправые партии получают все больше поклонников. В европейском доме, в котором мы все живем, стало небезопасно. Мы пытаемся все больше людей из бельгийского общества познакомить с Украиной. Люди привыкают ко всему, и это плохо. Ваша война, сводки с фронта читать невыносимо больно. Только общей солидарностью, поддержкой друг друга мы можем установить мир. Европа мало видит украинских, белорусских новостей, и для нее это не главные события.

Бельгия — гендерно прогрессивная страна (в Бельгии один из самых низких показателей разрыва оплаты труда, 5,5% — прим.ред.). Но и у нас есть трудовое неравенство — женщины не работают в ночные смены. Я сама родом из белорусского шахтерского городка, много лет проработала в ночные смены, и согласна с этим неравенством. Есть нидерландская пословица: если женщины вместе, они разрушат любую стену. Я верю в это.

Нина Чалая, сопредседатель комитета женщин-предпринимателей Киевской торгово-промышленной палаты

Жіноче вміння діяти в нестандартних умовах стає все більш актуальним у світі, що змінюється. Україні необхідне зростання ВВП як мінімум на 5%, і нехтування жіночим потенціалом — це велика розкіш, яку ми не можемо собі дозволити. Ми проводили опитування, чи можна розділити бізнес на жіночий і чоловічий, але виявилося, що всіх хвилюють ті самі проблеми. Проте у створенні нової бізнес-етики, культури ведення бізнесу жінки відіграють провідну роль.

Алина Скоморохова, сооснователь и директор металлургического завода «Тин Импекс»

За першою освітою я — лікар, за другою — юрист, потім я опанувала професію металурга, тому впевнена, що жінки можуть все! Нашим першим замовником у 1990-х роках була компанія Mercedes, ми отримали європейську сертифікацію наших продуктів. Маргарет Тетчер казала: «Якщо хочеш, щоб щось було сказано, попроси чоловіка, якщо хочеш, щоб все було зроблено, попроси жінку».

Марта Барандий, юрист-международник, основательница и глава организации  Promote Ukraine, г. Брюсель

Біль робить жінку сильною. Жінки досягають успіху через біль, і тут народжується наша соціальна відповідальність. Не треба боятися говорити про свій біль, бо саме через нього, через нашу любов, емоційність ми переможемо байдужість. Маючи перспективу росту у міжнародній компанії, я все ж таки вибрала Україну. Я марила ідеєю створити організацію, яка б відкрила Украіну для європейців. За три роки ми реалізували біля 40 проектів — і не мали державної підтримки ні від України, ні від Бельгії. Ми робили все за підтримки людей, які долучилися до нас своїми талантами, ресурсами.

Елена Белецкая, глава общественной организации «Українська жіноча варта»

Нас повинна об’єднувати не жалість, не сльози, а бажання перемоги, кращого майбутнього, а для цього ми повинні об’єднатися і бути солідарними.

— Читайте также: Тамара Меллон: «Мне платили меньше, чем мужчинам, работающим на меня»