5 ідей для італійської пасти з сезонними овочами: рецепти від Марко Черветті

Марко Черветті
26.09.2023

Марко Черветті — італієць, мандрівник та гедоніст, бренд-шеф ресторанних проєктів Fozzy Group, поділився з нами 5 рецептами пасти з сезонними продуктами. Беріть пасту, баклажани, гарбуз, томати та лисички: час для гастрономічних експериментів.

Pasta alla norma з баклажанами

Інгредієнти:

  • Баклажани  – 300 г
  • Паста типу пенне  – 150 г
  • Томатний соус  – 200 г
  • Тертий пармезан  – 50 г
  • Часник  – 2 великих зубки
    Олія для смаження у фритюрі  – 0,5 л
  • Базилік  – 2 г
  • Сіль і перець 

Читайте також: Скільки грошей витрачають на харчування жителі України – дослідження

Як готувати:

  1. Почистіть баклажан та наріжте його на смужечки товщиною та довжиною в палець. 
  2. Поставте на вогонь воду для пасти. Пасту для цієї страви зазвичай беруть коротку. Наприклад, пенне. Коли вода закипить, вкиньте пасту, перемішайте, залиште варитися.
  3. У глибокій каструлі або у глибокій пательні добре прогрійте олію для фритюру. Обсмажте баклажани у фритюрі, дістаньте та посоліть їх. Відкладіть в бік. 
  4. На пательні розігрійте оливкову олію, додайте томатний соус та подрібнений часник. Протушкуйте все разом та додайте пасту, яка ще не набула стану al dente, але вже близька до цього. Перемішайте та додайте тертий пармезан. Перемішайте. Додайте баклажани, знову перемішайте. Ми наблизилися до фіналу!
  5. Викладіть пасту на тарілку, прикрасьте краплями оливкової олії та свіжим базиліком. Все! Сициліська паста готова. 

Італійська паста з цвітною капустою

Інгредієнти:

  1. Паста  – 150 г
  2. Цвітна капуста  –  100 г
  3. Шматок панчети – 40 г
  4. Головка часнику – 20  г 
  5. Овочевий бульйон – 100 г
  6. Мак – 2 г
  7. Вершки 30% – 60 г
  8. Пармезан – 10 г
  9. Оливкова олія – 15 г

Як готувати:

  1. Поставте кип’ятитися воду і посоліть її. Коли закипить, відправте туди пасту.
  2. Головку молодого часнику розріжте навпіл і вичавіть з неї зубчики.
  3. Наріжте тонкими пластинами панчету та обсмажте її на оливковій олії. 
  4. Листя цвітної капусти наріжте (вони смачні), а саму капусту порубайте на дрібні шматочки. 
  5. Додайте до пательні з панчетою часник. Коли він обсмажиться, додайте капусту разом з листям.
  6. Коли капуста обсмажиться, влийте в пательню овочевий бульйон. Коли суміш почне кипіти, додайте туди мак. А коли соус буде майже готовий, додайте трохи вершків для кремовості.
  7. Готову пасту додайте до пательні з соусом, перемішайте. Додайте тертий пармезан. Все, можна подавати!

Тальятеле з лисичками

Інгредієнти:

  • Лисички — 150  г
  • Шматочок панчети — 30 г
  • Головка часнику — 1 великий зубчик 
  • Пучок петрушки — 8 г
  • Вершкове масло — 50 г
  • Біле вино — 30 г
  • Тальятеле — 120 г
  • Оливкова олія — 2 г
  • Парміджано — 2 г
  • Сіль — 0,5 г за смаком

Читайте також: Кавуновий гайд: як обирати та що готувати

Як готувати:

  1. Відріжте шматочок панчети та зніміть з нього шкірку. Дрібно наріжте. Розчавіть та наріжте часник. Поріжте петрушку та змішайте всі 3 компоненти.
  2. Кілька лисичок дрібно наріжте і додайте до нашої суміші. Лисички, до речі, краще не мити під водою, а чистити щіточкою.
  3. Добрячий шматок вершкового масла закиньте в пательню і трохи обсмажте його, щоб з’явився легкий коричневий відтінок. Це надасть аромат лісового горіху страві.
  4. Відберіть жменю невеличких лисичок і відправте смажитись разом із сумішшю, що ви приготували. Додайте трохи солі і перемішайте.
  5. До лисичок додайте трохи білого вина. Коли суміш готова, дістаньте звідки цілі лисички, вони вам ще знадобляться.
  6. Зваріть пасту.
  7. Готові тальятеле закиньте в пательню до грибної суміші і обсмажте все разом.
  8. Закрутіть пасту “в гніздо” та викладіть на тарілку. Зверху викладіть лисички, додайте кілька крапель оливкової олії та пармезан. 

Паста Аматрічана

Інгредієнти:

  • Спагеті – 200 г
  • Оливкова олія – 15 г
  • Сир пекоріно романо – 6 г
  • Сало гуанчале – 80 г
  • Гострий перець – 10 г
  • Помідори або томатний соус – 200 г
  • Біле вино – 60 г

Читайте також: «War Cookbook. Ukraine» — проєкт про рецепти війни

Як готувати:

  1.     Відваріть спагеті у підсоленій воді. Паралельно зробіть соус.
  2.     Для соусу дрібно наріжте перець чилі, а сало наріжте невеликими кубиками, знявши з нього шкірку.
  3.     Підігрійте на пательні оливкову олію та обсмажте сало: воно має пустити жир до олії і стати м’яким та золотистим.
  4.     До сала влийте вино та почавлені помідори без шкірки або томатний соус, протушкуйте, додайте чилі, перемішайте, вкиньте спагеті та струсіть пасту так, як це ефектно роблять кухарі.
  5.     Паста майже готова! Додайте до неї чимало тертого пекоріно романо – та можете викладати на тарілку. 

Паста з гарбуза

Інгредієнти:

  • Гарбуз – 500 г
  • Паста pasta mista (суміш різних сортів пасти) – 150 г
  • Часник – 15 г
  • Парміджано – 50 г
  • Овочевий бульйон – 600-700 мл
  • Оливкова олія – 25 г
  • Сіль – 1 г

Читайте також: Здорове харчування щосезону — 400 грамів овочів та фруктів на день

Як готувати:

  1. Наріжте середину гарбуза дрібними кубиками.
  2. Розігрійте у великій пательні оливкову олію, вкиньте розчавлений часник. Обсмажте його до золотавого кольору, додайте до часнику гарбуз. Посоліть.
  3. Обсмажте гарбуз з часником, іноді помішуючи. Коли трошки обсмажиться, додайте овочевий бульйон. 
  4. Коли гарбуз проварився, помніть його товкачкою для картопляного пюре. Після цього вкиньте до гарбуза пасту, перемішайте. Варіть, до рідини майже не залишиться. Додайте оливкову олію і тертий пармезан.