Різдво — це час радості, любові і, звичайно, смачної їжі. Одним із найочікуваніших аспектів святкового сезону є широкий вибір традиційних різдвяних десертів, якими насолоджуються в усьому світі.
5 найкращих рецептів традиційних солодощів на Різдво 2023 року
Різдвяне печиво
Напевно, кожному потрібен гарний рецепт різдвяного печива у задній кишені. Потрібен? Ми допоможемо вам! Це ніжне різдвяне печиво швидко стане святковою традицією у вашій родині.
Інгредієнти різдвяного печива:
- Борошно: це класичне різдвяне печиво починається з борошна універсального призначення.
- Розпушувач: розпушувач діє як розпушувач, тобто він змушує печиво піднятися.
- Сіль: дрібка солі підсилює загальний смак, але не зробить печиво солоним.
- Цукор і маргарин: білий цукор збити з маргарином. За бажанням можна використовувати вершкове масло.
- Яйця: два яйця надають вологи та скріплюють тісто.
- Ваніль: дві чайні ложки екстракту ванілі є ідеальним завершальним штрихом.
Читайте також: Різдво 2023: 5 святкових рецептів, які може приготувати кожен
Як приготувати різдвяне печиво:
Останні новини
- Soft Power як важливий інструмент лідера: конструктивні комунікації для взаємовигідних рішень
- LATEXFAUNA та Бадоєв: колаборація року і звабливий концерт уже на підході
- SkyUp Airlines™ розпродасть за донати валізи на “Куражі”
- ГО «Дівчата» спільно з World Vision провели дослідження гендерно зумовленого насильства в умовах війни в Україні
- Афіша тижня: що подивитися, послухати та куди сходити 14-20 жовтня Новости на главной
- Змішайте сухі інгредієнти в одній мисці.
- В іншій мисці збийте маргарин і цукор, потім додайте яйця і ваніль.
- Охолодіть тісто у холодильнику.
- Розкачайте тісто і виріжте на потрібні форми.
- Випікайте печиво на підготовлених листах до золотистого кольору.
Секрети приготування різдвяного печива
Є кілька причин, чому за цим рецептом виходить м’яке різдвяне печиво:
- Чайна ложка розпушувача допомагає печиву піднятися під час випікання, що створює пухку текстуру.
- У цьому рецепті замість вершкового масла потрібен маргарин, оскільки маргарин не розтікається під час випікання.
- Два цілих яйця додають багато вологи, зберігаючи печиво приємним і ніжним.
Різдвяний пудинг королеви
Цей різдвяний пудинг ефектний і смачний. Немає ні цукру, ні спецій — він ідеальний як є! Подавайте теплим з ванільним морозивом, жирними вершками або англійським кремом.
Інгредієнти:
- 15 середніх фініків без кісточок і нарізаних
- 1 стакан кураги, подрібненої
- ¼ склянки смородини
- ⅓ склянки родзинок
- 1 стакан сушеної журавлини
- ⅓ склянки дрібно нарізаного кристалізованого імбиру
- 3 столові ложки віскі
- 1 великий апельсин, очищений від цедри та соку
- 10 столових ложок несолоного вершкового масла, розтопленого
- 1 велике яйце, збите
- ½ склянки жирних вершків
- ¾ склянки пахти
- ½ чайної ложки кошерної солі
- 1 ¼ склянки грубо нарізаних пеканів
- ½ склянки сухих сухарів
- 1 ¼ склянки борошна універсального призначення
- 4 палички для їжі
- ¼ склянки кленового сиропу (за бажанням)
Спосіб приготування:
Виберіть жаростійку миску будь-якого розміру або форми й рясно змастіть вершковим маслом. Змішайте в мисці фініки, абрикоси, смородину, родзинки, журавлину, імбир, віскі, апельсинову цедру та апельсиновий сік. Ретельно перемішайте, щоб з’єднати.
Влийте розтоплене масло і перемішайте, поки все не стане рівномірним. Змішайте яйце, жирні вершки та пахту. Додайте сіль, пекан, панірувальні сухарі та борошно та перемішуйте, поки тісто не стане дуже густим і липким.
Читайте також: Різдвяний пунш Грінча: рецепт смачного коктейлю
Перекладіть тісто в підготовлену миску і притисніть його лопаткою, щоб розрівняти. Покладіть зверху коло пергаментного паперу та натисніть, щоб запечатати. Натягніть 2 шматки поліетиленової плівки на миску, потім помістіть миску на третій шматок поліетиленової плівки. Підніміть кінці догори над мискою та щільно закрийте. Накрийте миску 2 шматками фольги, потім обв’яжіть мотузкою та щільно закріпіть.
При необхідності пудинг можна приготувати відразу, але краще залишити його в холодильнику від 8 годин до ночі. Покладіть палички на дно духовки. Помістіть загорнутий пудинг на палички та наповніть піч наполовину водою.
Поставте на сильний вогонь, накрийте кришкою і доведіть до кипіння. Як тільки закипить, зменшіть вогонь до середнього та варіть на пару під кришкою протягом 4 годин, перевіряючи кожну годину, чи потрібно додати більше води.
Використовуйте кухонні рушники та обережно вийміть пудинг із духовки. Відріжте нитку, зніміть фольгу, поліетиленову плівку та зніміть пергамент. Поставте тарілку на миску та переверніть пудинг, щоб розформувати. Зверху змастіть кленовим сиропом. Наріжте і подавайте відразу.
Шоколадно-ромові сніжки
Ці сніжки з шоколадним ромом надають сезонний відтінок класичній ромовій кульці, яка є одним із найпростіших і найсмачніших десертів без випічки. Для повного ефекту сніжної кулі їх покривають білим шоколадом, а потім обвалюють у кокосі, але ви також можете завершити їх простіше, щедро обвалюючи їх у цукровій пудрі.
Інгредієнти:
- 1 коробка ванільних вафель
- 3/4 склянки кондитерського цукру, плюс ще для розкатування
- 2 столові ложки несолодкого какао-порошку
- 1/4 склянки міністружки з темного шоколаду або дрібно нарізаного чорного шоколаду
- 2 столові ложки кленового сиропу
- 1/3 склянки плюс 1 столова ложка темного рому, плюс більше за потреби
Для покриття:
- 3 склянки дрібно подрібненого підсолодженого кокоса
- 300 г білого шоколаду, нарізаного невеликими шматочками
Спосіб приготування:
Змішайте ванільні вафлі, цукрову пудру, какао-порошок і шоколадну стружку в кухонному комбайні. Увімкніть і вимкніть пульс, доки суміш не стане дрібно подрібненою.
Додати кленовий сироп і ром. Перемішуйте, доки суміш не з’єднається, щоб утворилося круте, але придатне для формування тісто. Якщо суміш надто суха, щоб зачерпувати та катати кульки, додайте ще ром, потроху, і знову збивайте, доки не буде досягнута належна текстура.
Виймайте частини тіста і скачайте гладкі кульки. Викласти на блюдо; накрийте поліетиленовою плівкою та поставте в холодильник, поки ви готуєте глазур з білого шоколаду.
Помістіть кокос у неглибоку миску; відкласти.
Поставте жаростійку (металеву або скляну) миску над маленькою каструлею з киплячою водою на повільному вогні. Залиште близько 20% білого шоколаду, щоб потім додати; помістіть решту в миску і дайте постояти, не перемішуючи, поки майже всі шматочки не розтануть. Термометр із миттєвим зчитуванням, вставлений у шоколад, має показувати 41C. Додайте відкладений білий шоколад і перемішайте до однорідної та рідкої маси.
Читайте також: Різдвяний штолен: смачні рецепти традиційної святкової випічки
Опустіть кульку рому в білий шоколад. Використовуйте 2 виделки, щоб покатати його навколо, а потім підніміть, дозволяючи стекти зайвому шоколаду. Опустіть в миску кокос. Використовуючи руки, зробіть остаточну форму, злегка вдавлюючи кокос у покриття. Перекласти на тарілку. Повторюйте, доки всі кульки рому не будуть покриті. Поставте миску з білим шоколадом знову над гарячою водою, якщо він починає застигати.
Загорніть і поставте в холодильник до потреби. Ромові кульки найкраще робити заздалегідь і залишати настоюватися. Можна приготувати за тиждень або більше, за умови, що вони зберігаються в щільній упаковці.
Японський різдвяний торт
Цей рецепт традиційного японського різдвяного пирога є улюбленим для тих, хто його куштував. Це надзвичайно легкий, смачний бісквіт, покритий свіжими збитими вершками та полуницею.
Інгредієнти:
- 6 великих яєць, розділених і кімнатної температури
- 22 столові ложки білого цукру, розділити
- 1/4 чайної ложки солі
- 1 1/2 склянки борошна для кексів, просіяного
- 2 столові ложки олії авокадо або виноградних кісточок
- 2 столові ложки незбираного молока
- 1/2 склянки води
- 3 столові ложки апельсинового лікеру
- 3 склянки збитих вершків
- 1/2-3/4 склянки цукрової пудри
- 1 столова ложка ванільного екстракту
- 3 склянки свіжої полуниці, нарізаної
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 160 градусів. Злегка змастіть 8-дюймову форму для торта; вистелити пергаментним папером. Пергамент повинен виступати на 3-5 см над краєм форми.
Змішайте яєчні жовтки та 10 столових ложок білого цукру у великій мисці електричним міксером на високій потужності, поки суміш не стане блідою та густою, 2-3 хвилини. Вимийте і висушіть збивачки.
Змішайте яєчні білки та 6 столових ложок білого цукру в середній мисці за допомогою електричного міксера на високій потужності до середньої жорсткості (кінчики закручені). Суміш повинна бути глянсовою і дуже пухнастою.
Обережно змішайте приблизно одну третину білкової суміші з жовтковою. Додайте решту двох третин яєчної білкової суміші; обережно складіть, намагаючись не здувати тісто, поки воно повністю не з’єднається, приблизно в 30 разів.
Змішайте сіль і борошно в середній мисці. Половину борошняної суміші просіяти в кляр; складіть, поки не з’єднаються. Додати решту борошняної суміші; згортайте до повного з’єднання, приблизно 40 разів.
Змішайте масло і молоко в невеликій мисці; у мікрохвильовій пічі на високому рівні приблизно 30 секунд. Вилити в тісто; згортайте до повного з’єднання, приблизно 30 разів. Кляр ще повинен бути повітряним.
Читайте також: Як приготувати кутю на Різдво: найкращі українські рецепти
Вилийте тісто в підготовлену форму. Обережно постукайте каструлею по стільниці, щоб видалити бульбашки повітря.
Випікайте в попередньо розігрітій духовці, доки верх не стане золотисто-коричневим, а термометр із миттєвим зчитуванням, вставлений у центр, не зафіксує принаймні 88 градусів, 40–45 хвилин. Переверніть на решітку; дайте охолонути.
Тим часом для простого сиропу змішайте гарячу воду, лікер і решту 6 столових ложок білого цукру в маленькій мисці, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Дати охолонути.
Збийте вершки, цукрову пудру та ваніль у кухонному комбайні до стійких піків, 45 секунд.
Щоб зібрати торт, розріжте охолоджений торт горизонтально на 3 рівні шари. Рівномірно змастіть кожну порцію простим сиропом, використовуючи весь. Покладіть одну порцію торта на тарілку або сервірувальну тацю.
Розподіліть приблизно 3/4 склянки збитих вершків на тарілку для торта. Розкладіть 1/3 полуниці поверх крему. Викладіть ще 3/4 склянки збитих вершків на полуницю, втиснувши збиті вершки між ягодами. Зверху покладіть другий корж; повторіть зі збитими вершками, ягодами та третім шаром коржа. Змастіть верх торта (і боки, за бажанням) збитими вершками. Прикрасьте рештою 1/3 полуниці.
Охолодіть пиріг принаймні за 1-2 години та до 4 годин перед подачею, щоб аромати злилися. Нарізати на 10 скибочок.
Різдвяні пряники
У цьому рецепті імбирних сніжинок використовується мій улюблений рецепт імбирного печива як відправна точка для створення печива з шестикутною зіркою, яке можна прикрасити глазур’ю, щоб зробити сніжинки.
Інгредієнти:
- 2 склянки борошна
- 2 столові ложки борошна
- 1 столова ложка несолодкого какао-порошку
- 2 чайні ложки меленого імбіру
- 1 ½ чайної ложки меленої кориці
- 1 ½ чайної ложки харчової соди
- ½ чайної ложки дрібної солі
- ¼ чайної ложки меленої гвоздики
- ⅛ чайної ложки чорного меленого перцю (за бажанням)
- ⅛ чайної ложки кайенского перцю (за бажанням)
- 12 столових ложок несолоного вершкового масла, розм’якшеного
- ⅔ склянки білого цукру
- ¼ склянки патоки
- ½ чайної ложки ванільного екстракту
- 1 велике яйце
Для глазурі:
- 1 стакан цукрової пудри
- 4 чайні ложки води або за потреби
Спосіб приготування:
Збийте 2 склянки плюс 2 столові ложки борошна, какао-порошок, мелений імбир, корицю, харчову соду, сіль, гвоздику, чорний перець і кайєнський перець у великій мисці до повного перемішування.
Збийте вершкове масло та цукор в окремій мисці електричним міксером до блідо-жовтого та кремового кольору, приблизно 2 хвилини. Додайте патоку, ваніль і яйце. Збивайте суміш до повного змішування. Додайте борошняну суміш до масляної суміші та перемішуйте, поки борошно не зникне.
Розстеліть шматок поліетиленової плівки на столі та покладіть тісто зверху. Оберніть тісто поліетиленовою плівкою, сформувавши з нього прямокутник приблизно 3 см заввишки та 10-13 см завширшки. Поставте в холодильник, поки тісто не стане холодним і твердим, приблизно на 1 годину.
Тісто для пряників, загорнуте в поліетиленову плівку. Розігрійте духовку до 175 градусів. Вистеліть деко килимком. Після того, як тісто охолоне, розріжте блок на 14 або 15 частин. Потім кожну скибочку розрізають навпіл, а кожну половинку — на 3 смужки вздовж.
Використовуйте 3 смужки тіста, щоб сформувати 6-кінцеву зірку, як показано, і викладіть на підготовлене деко, залишаючи між ними відстань, коли вони розповсюджуються.
Випікайте в розігрітій духовці приблизно 12 хвилин, якщо ви любите, щоб печиво було жувальним, або 15 хвилин для хрусткого печива. Вийміть з духовки та зачекайте 5 хвилин, перш ніж акуратно перекласти печиво на решітку. Дайте повністю охолонути, приблизно 30 хвилин.
Змішайте разом цукрову пудру та воду до утворення стрічки. Перекладіть глазур у кондитерський мішок з маленьким круглим кінчиком. На охолоджене печиво нанесіть малюнки сніжинок. Подавайте та насолоджуйтесь!