Німецький штоллен існує вже майже 700 років і цінується в усьому світі як одна з найвідоміших і найулюбленіших різдвяних тістечок. Ваші пошуки найкращого автентичного німецького рецепта штоллена закінчилися: листяні, вологі та божественно ароматні, ці домашні німецькі різдвяні штоллени неймовірні!
Солодкі тістечка та хліб, присипані цукатами та горіхами, є характерними рисами різдвяної випічки в багатьох регіонах світу. Приклади включають фруктовий пиріг, традиційний для англомовних країн, панетоне в Італії, кекс у Польщі, джулекейк у Норвегії, болу рей у Португалії, бірненброт у Швейцарії та калач в Україні. Але, мабуть, ніхто не шанується так високо в усьому світі, як німець Штоллен.
Читайте також: 5 ідей для італійської пасти з сезонними овочами: рецепти від Марко Черветті
Тому ми підготували для вас найсмачніші рецепти штоллена до Різдва 2023.
Як приготувати штоллен на Різдво: топ-3 рецепти
Традиційний рецепт
Інгредієнти:
Останні новини
- LATEXFAUNA та Бадоєв: колаборація року і звабливий концерт уже на підході
- SkyUp Airlines™ розпродасть за донати валізи на “Куражі”
- ГО «Дівчата» спільно з World Vision провели дослідження гендерно зумовленого насильства в умовах війни в Україні
- Афіша тижня: що подивитися, послухати та куди сходити 14-20 жовтня
- 8 фільмів про жінок, їх силу та мрії Новости на главной
- Пшеничне борошно — 500 г,
- Молоко — 200 мл,
- Цукор — 100 г,
- Вершкове масло — 300 г (із яких 200 г –- у тісто),
- Яєчні жовтки — 1 шт,
- Дріжджі — 30 г,
- Цукрова пудра — 200 г,
- Родзинки — 300 г,
- Мигдаль — 150 г,
- Коньяк — 30 мл,
- Апельсинова цедра — 1 ч. л,
- Ванільна настоянка або ванільний цукор — 1 ч. л,
Спосіб приготування:
З вечора замочити родзинки, горіхи та цедру в коньяку і ванільній настоянці (ванільний цукор додавати уже в тісто).
Наступного дня готувати тісто. Додати в молоко вершкове масло і, потроху нагріваючи розтопити останнє. У молочну суміш всипати цукор і розмішати до повного розчинення.
Читайте також: Хачапурі по-аджарськи: простий та смачний рецепт грузинської кухні
Коли маса трохи охолоне, додати жовток та перемішати.
Просіяти борошно, додати свіжі пресовані дріжджі й перетерти їх із борошном на дрібну крихту. У борошняну суміш влити остиглу молочну суміш і замісити м’яке тісто. Його дуже важливо добре вимісити, впродовж 7-10 хвилин. Дати вимішеному тісту відпочити та збільшитися в об’ємі.
Добре обім’яти тісто. Викласти на стіл і почати вмішувати в нього замочені у коньяку сухофрукти й знову залишити, щоб підійшло.
Розділити тісто на 2 рівні частини й сформувати штолен. Для цього кожну частину розтягнути в прямокутник і однією половиною накрити другу, але накрити так, щоб залишився невеликий просвіт. Перенести штолен на деко. Так само сформувати другий штолен і дати їм підійти хвилин 20.
Читайте також: Що приготувати зі слив: 5 смачних та простих рецептів
Випікати у розігрітій до 175°C духовці близько 40 хвилин. Дістати їх із духовки й ще гарячими щедро змастити розтопленим вершковим маслом і посипати цукровою пудрою. Дати їм повністю охолонути.
Потім ретельно замотати штолени у фольгу або пергамент, помістити в герметичний контейнер і вистоювати в холодному місці щонайменше 2 тижні.
Різдвяний сирний штолен
Інгредієнти для тіста:
- Борошно — 500 г,
- Сир кімнатної температури — 250 г,
- Вершкове масло кімнатної температури — 200 г,
- Цукор — 150 г,
- Яйця кімнатної температури — 2 шт,
- Лимон — 1 шт,
- Горіхи — 100 г,
- Розпушувач — 18 г,
- Сіль — щіпка,
Інгредієнти для начинки:
- Сухофрукти — 300 г,
- Коньяк / бренді / т. ром — 100 г,
- Для прикрашання,
- Вершкове масло — 50 г,
- Цукрова пудра.
Спосіб приготування:
Змішати сухофрукти, влити до них алкоголь і прогріти в мікрохвильовці 2-3 хвилини. Дати суміші охолонути, пару раз при цьому перемішавши.
Додати в борошно сіль і розпушувач, перемішати й усе просіяти.
Порубати горіхи, але не дуже дрібно. Змішати їх із борошном.
Читайте також: Що приготувати з яблук: найсмачніші осінні рецепти
Зняти цедру з лимона на дрібній тертці та вичавити сік. Змішати сік із цедрою.
Розтерти розм’якшене вершкове масло з цукром, а потім збити суміш до ніжного, пишного крему. Поступово по одному ввести у неї яйця, продовжуючи збивати. Додати в масу сир і збити, щоб він розподілився. Влити лимонний сік із цедрою, ще раз збити все до однорідності.
Всипати у масляно-сирну основу сухі інгредієнти, перемішати.
Помістити тісто на злегка присипаний борошном робочий стіл. Трохи розплющити тісто й висипати на нього остиглі сухофрукти, настояні в алкоголі. Швидкими рухами вмісити їх у тісто, сформувавши кулю.
Присипати тісто трохи борошно, щоб воно покрило кулю і зручно було формувати штолен.
Розділити тісто на 2 частини. Розплющити кожну в довгастий пласт близько 3 см завтовшки. Зробити в них поглиблення, відступивши від краю приблизно на третину. Далі акуратно підігнути меншу частину на більший бік. Треба злегка округлити штолен, зробивши його високим, адже в духовці він розшириться.
Читайте також: Що приготувати з груш: найсмачніші осінні рецепти
Застелити деко пергаментом, акуратно перекласти на нього штолени, залишаючи між ними певну відстань. Випікати штолени при температурі 160-170°С упродовж 70-80 хвилин. Готовність штоленів перевіряти за допомогою дерев’яної шпажки.
Дістати штолени з духовки, відразу ж змастити їх розтопленим вершковим маслом. Потім щедро посипати їх цукровою пудрою, щоб масло перестало проявлятися через пудру.
Залишити штолени охолоджуватися, після чого загорнути в пергамент, потім – у фольгу, і відправити у пакет. Витримувати різдвяні штолени слід 3-4 тижні у прохолодному місці, потім, розгорнувши їх, знову присипати цукровою пудрою.
Різдвяний штолен з марципаном
Інгредієнти:
- Сухофрукти 150 г,
- Лимон 1 шт,
- Коньяк 25 мл,
- Куряче яйце 2-3 шт,
- Молоко 25 мл,
- Мед 25 г,
- Свіжі дріжджі 13 г,
- Молотий аніс (бадьян) ½ г,
- Молотий кардамон ½ г,
- Молота гвоздика ½ г,
- мелений духмяний перець ½ г,
- Мускатний горіх ½ г,
- Пшеничне борошно 250 г,
- Вершкове масло 120 г,
- Марципан 60 г.
Спосіб приготування:
Замочити на ніч сухофрукти та цедру одного лимона в коньяку. Для цього помістити все в миску, накрити кришкою або плівкою.
Змішати яйця, 25 мл холодного молока, рідкий мед. Додати дріжджі, 4 грами солі та спеції. Додати борошно. Змішувати, поки всі інгредієнти не зліпляться у грубу грудку. Якщо грудка буде сухуватою або тісто довго збиратися, додати трохи холодного молока, близько 15 мл. Точна кількість залежатиме від вологомісткості борошна. Продовжувати замішувати приблизно 10 хвилин.
Читайте також: Для любителів італійської кухні: 5 рецептів смачної пасти
У гладке тісто почати додавати масло. Воно має тримати форму, але бути м’яким та не гарячим. Нарізати його на кубики й додавати по одному, щоб структура тіста поступово змінювалася. Усього потрібно додати 100 грамів масла.
Продовжувати вимішувати тісто ще 10 хвилин, поки не з’явиться глютенове вікно: стан тіста, коли воно не рветься, а розтягується. Після цього вмішати сухофрукти та цедру, теж потроху.
Накрити тісто і залишити при кімнатній температурі на 30-40 хвилин. Потім дістати та обім’яти руками, щоб випустити повітря, розтягнути у невеликий прямокутник, розділити візуально на три частини, відтягнути краї та скласти праву частину на ліву. Вийде невеликий рулет. Залишити ще на годину-півтори, потім дістати й повторити ту ж операцію. Залишити ще на годину-півтори. Дістати, сформувати кульку із тіста, залишити ще на 40 хвилин.
Дістати тісто, акуратно розім’яти його руками у прямокутник. Посередині зробити поглиблення для марципана. Покласти в нього марципан, скатаний у ковбаску. Накрити марципан тістом з одного боку і з іншого, щоб вийшла подоба пелюшки. Заховати краї марципана під тістом, щоб вони не згоріли. Залишити тісто під кришкою на годину-півтори й потім відправити в духовку, розігріту до 170-180 градусів, на 30 хвилин.
Читайте також: Американський яблучний пиріг з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
Дістати штолен, змастити холодним вершковим маслом. Дати маслу увібратися, а штолену — охолонути. Посипати цукровою пудрою. За бажанням прикрасити ягодами, горіхами, марципаном, цукатами.