Останнім часом тема харчування привертає все більше уваги. Хтось прагне схуднути, хтось відмовляється від м’яса, а хтось хоче харчуватися збалансовано. Свої поради адептам здорового способу життя дає Дар’я Озерна, біологиня, ведуча блогу «ФізКультура» на радіо «Культура», авторка матеріалів ВВС.
Щодня ми працюємо на інфофронті, виствілюючи подвиги українських жінок та впливаючи на світову спільноту інформаційно.
Ми просимо нас підтримати, аби ми й надалі могли виконувати нашу місію на шляху до української перемоги
Підтримати womo.uaМолоко: Пити чи не пити?
Існує твердження, що молоко можуть пити тільки діти до 3-х років, а дорослим воно шкодить. Але насправді це не зовсім так. Шкодить воно не всім дорослим, а лише тим, хто має непереносимість лактози — коли організм не здатний розщеплювати лактозу на прості цукри. Як наслідок — здуття, різкий біль і можливий пронос. Тому і виникає колізія, коли одні стверджують, що молоко — це для немовлят ссавців, а інші спростовують цю тезу. Щоб точно дізнатися чи переносите ви лактозу, треба зробити генетичний тест. Але варто знати й те, що після хвороби або застуди можна бути тимчасово непереносимим до лактози. Простіше і дешевше звернути увагу на свої відчуття після того, як випили лате чи поїли лазанью. В разі ж непероносимості лактози можна споживати кисломолочні продукти та витримані сири — в них лактози менше або взагалі немає.
Також погано від молока та молочних продуктів може бути при алергії на білок молока — казеїн. В такому випадку потрібно уникати не тільки молочних, а й кисломолочних продуктів і тих, що містять приховане сухе молоко.
Є навіть теза, що молоко викликає рак. Це частково так. Адже чим більше ми їмо білкової їжі, тим вищим буде ризик раку через збільшення кількості амінокислот. Амінокислоти — це сигнали для тіла. І коли ці сигнали б’ють через край — тіло реагує. Тому, коли ми вживаємо багато молока й багато м’яса, в нас збільшуються показники фактору росту, які змушують клітини ділитися. А коли з цими клітинами щось не так, це може збільшити ймовірність раку. Тож будь-якої білкової їжі має бути в міру. Інший бік — естрогени молока. Вони можуть збільшувати ризик раку молочної залози.
Останні новини
- WoMo-каталог прикрас: нові колекції ювелірних виробів від українських брендів
- Афіша тижня: що подивитися, послухати та куди сходити 22-28 квітня
- Фільм «Западня» скоро вийде в український прокат: дата прем’єри, трейлер, сюжет
- На Міжнародному форумі PRNext’24 оголосили переможців Національного рейтингу «Репутаційні АКТИВісти»
- Премія Георгія Ґонґадзе: оприлюднили короткий список номінантів на здобуття відзнаки за 2024 рік Новости на главной
Кава: Користь чи шкода?
У каві, крім кофеїну, є понад 200 різних компонентів, дрібних молекул, які проникають в кров і є корисними для судин, нейронів, активують роботу печінки.
Як діє кава? Коли мозок стомлюється, то починає блокувати виділення сполук, які й роблять нас бадьорими — серотоніну та норадреналіну. А кава відміняє це блокування і дає сполукам активності та бадьорості «зелене світло». Тобто бадьорить не сама кава, а серотонін і норадреналін, яким вона дає змогу виділятися. Та й ці сполуки мають властивості закінчуватися, і тоді вже ніяка кава не здатна збадьорити. Але варто пам’ятати, що крім позитивних властивостей, кава викликає звикання, тривожність та посилене серцебиття. Можна пити декафеїнізовану каву — вона і не викликатиме тривожності та звикання, і не шкодитиме роботі серця. А щодо норм споживання кави єдиної відповіді не існує — ви маєте зважати на свої відчуття і уникати кавозалежності.
Їжа та вода: Разом чи окремо?
Є міф, що вода розбавляє шлунковий сік. Але все ж для травлення необхідна вода, адже поки їжа суха вона не перетравлюється. Тож коли шлунок наповнений, він починає «тягти» воду з крові та лімфи. Таким чином після одного ситного обіду ми можемо втратити із крові та лімфи близько 600 мл води. А це призводить до згущення крові та відчуття сонливості. Тому запивати їжу — можна і навіть треба. Також лайфхак для тих, хто хоче схуднути: коли ми запиваємо їжу — ми з’їдаємо менше.
Транс-жири: Вживати чи ні?
Транс-жири — різновид ненасичених жирів, для яких характерний високий вміст транс-ізомерів жирних кислот, а ще це головна причина, чому не можна вживати більшість придбаних у магазинах солодощів. Справа у тому, що транс-жири обманюють нашу імунну систему і провокують запалення суглобів, судин і навіть мозку. Тому від магазинного печива та вафель варто відмовитися.
Але уникати потрібно лише транс-жирів, а не всіх жирів відразу. Решту ж потрібно збалансувати у раціоні. Найбільше ми маємо споживати рослинних олій, при чому різних, тому що в одних багато Омега 3, в других трохи більше Омега 6. Відповідно, ми маємо вживати і насіння льону, і волоські горіхи, і мигдаль, і трохи соняшникової олії, і ріпакової, а смажити краще на оливковій.
Коли в організмі нестаток жирів, то порушується баланс, але коли ми їх переїдаємо, бактерії в кишечнику починають “казитися” і вимагають ще більше жирної їжі. Тобто жири обов’язково мають бути в раціоні, але в достатній кількості.
Вегетаріанство: Бути чи не бути?
Амінокислоти, які ми споживаємо з м’ясом, необхідні для стійкості до стресів та нарощування м’язів. Але так як і з молоком, коли амінокислот стає забагато — це інколи призводить до пухлинного росту. Звісно, наїстися м’яса і спричинити рак не можна, але якщо була якась спадкова схильність? то надлишок амінокислот може бути додатковою і останньою краплею. Тож надлишок білка в раціоні — це погано.
В чому позитив вегетаріанства або ж так званого флекстарианства (часткової відмови від м’яса)? В тому, що білок є і в рослинній їжі, але у значно меншій кількості. Відповідно, коли людина споживає рослинний білок, вона ще й отримує чимало вітамінів та клітковину. Продумане вегетаріанство, тобто збалансований різноманітний раціон, добавки, та регулярні обстеження — здорове та безпечне рішення.
Перекус: За та проти
Я раджу взагалі відмовитися від перекусів. Але, якщо вже так сталося, що голод застав у незручний для обіду момент, добре, якщо під рукою опиняться: фрукти або овочі, сухарі, горіхи, насіння, сухофрукти йогурт без цукру чи фалафель.
Підготувала Катерина Савенко