Кіноресторан WOMO. «Подайте людям те, що вони хочуть. А потім ви зможете подати їм те, що захочете ви»

05 июня, 2021
Надя Куприненко, киновед, обозреватель WoMo

Ви бачили, як готує Стенлі Туччі? У вас є така можливість! У фільмі «Велика ніч» 1996 року є довгий план, де Стенлі Туччі власноруч готує яєшню — від розбивання яєць, до викладення страви на тарілки. Від споглядання цього процесу неможливо відірватися:)

А крім цього, Туччі готує у фільмі якусь уже зовсім екзотичну для нас страву — тімпано. Їй і присвячений цей текст.

 

Примо (Тоні Шалхуб) і Секундо (Стенлі Туччі) брати-кулінари. У кінці 1950-х років, за сюжетом, вони приїхали з Італії до Америки, в Нью-Джерсі, з мрією відкрити ресторан італійської кухні Paradise. Обидва прекрасні кухарі, але, судячи з усього, погані бізнесмени — справи у їхнього ресторану йдуть геть погано, незважаючи на конкурентоспроможні, надзвичайно смачні страви, котрі готує перфекціоніст Примо.

Рішуча. Справжня. Небайдужа.

17 грудня 2025 року у Києві SHE Congress від WoMo об’єднає понад 2000 учасниць та більш ніж 25 спікерок для обміну сценаріями жіночої реалізації. Лідерки бізнесу, ІТ, культури та інших напрямів поділяться досвідом подолання викликів війни, ефективної організації робочих процесів та стратегіями управління.

Забронюйте Вашу участь вже сьогодні!

Це розуміє і Паскаль — власник сусіднього дуже успішного ресторану, з богемними завсідниками і хорошою виручкою. У той час як гості ресторану братів-італійців просто тамують у них голод, розраховуються власноруч написаними картинами і зовсім не розуміються на стравах, які їм подають. Вони очікують від кухарів спагеті з фрикадельками до різотто, у той час, як Примо безапеляційно заявляє, що «спагеті люблять самотність!», і приречено вважає, що американці зовсім нічого не тямлять у їжі.

— Я хочу знати, хто замовив спагеті.
— Жінка з різотто.
— Що?.. Навіщо?!
— Може, вона любить крохмаль? Я не знаю!
— Але як це можливо?! Там же крохмаль! Може, подати їй іще й картопляне пюре?

Підступний Паскаль, бачачи потенціал братів, будь-що хоче отримати їх у свій ресторан, але ті залишаються вірними своїй мрії і вирішують влаштувати звану вечерю на честь зірки Луї Прима, що допомогло б їм хоча б заявити про себе. На це пішли усі їхні гроші, а публіка дійсно дуже приємно і смачно провела час з шедеврами, що вийшли з-під ножа братів. Так само приємно провів там час і Паскаль, який пообіцяв запросити Луї Прима на цю подію…

На вечерю збираються всі герої, яких ми зустрічали впродовж фільму. Серед них — супутниця Паскаля Габріелла, у виконанні Ізабелли Росселліні. Зібралися всі. Крім довгоочікуваної зірки, на яку брати покладали всі сподівання і від якої залежить їхня подальша доля.

Натомість зіркою цього вечора став тімпано, який брати приготували за власним сімейним рецептом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіноресторан WOMO. «Ви куштували тут штрудель? Цілком пристойний.»

Стенлі Туччі разом з Кемпбеллом Скоттом є режисером цього фільму. І, так само як їх герої намагаються позбавити американських відвідувачів ресторанів італійської кухні кліше на кшталт спагетті з фрикадельками, режисери позбавляють від кліше свій фільм — тут немає мафіозі і «хрещених батьків». Замість цього тут є любовно зображені стосунки двох братів, які мають одну на двох мрію, для яких кулінарія стала сенсом життя і яка у фінальній сцені є символом родинних зв’язків і примирення після одного-єдиного непорозуміння між ними.

«Велика ніч» — фільм про хорошу їжу, про її культуру, а також про соціум, який важко прощається зі своїми стереотипами щодо націй і культур, так само як і зі своїми кулінарними звичками.

Рецепт італійського запеченого пирога тімпано


— Що таке тімпано?
— Філіс, тімпано — це запіканка. З особливою кірочкою. А за формою — як барабан. Як тімпан, розумієш? А начинка! — це найголовніше. Важливіше за все.

Тімпано вважається складовою неаполітанської кухні. Це пиріг-запіканка з макаронів, фаршу, сиру і томатів, але в Італії існує багато регіональних варіантів цієї страви — відповідно начинка може варіюватися. Традиційно тімпано запікають в емальованій мисці.

Тісто:

Змішати борошно, яйце, 250 грамів мас­ла, сіль та мускат. Замісити тісто, накрити і поставити на пів години до холодильника. Розкачувати тісто необхідно дуже тонко, до прозорості. Потім двічі скласти навпіл, щоб вийшов трикутник. Змазати дно емальованої миски олією, покласти тісто на дно миски і розкрити конверт так, щоб тісто покрило борти миски з великим запасом.

Начин­ка:

  • відварена паста “пенне” (або інша)
  • натертий сир — 1 склянка
  • підсмажені м’ясні кульки — 1 склянка підсмажених м’ясних кульок
  • порізані на 4 частини
  • декілька зварених вкруту яєць
  • нарізана шинка або бекон — 1,5 склянки
  • збиті сирі яйця — 3 штуки
  • густий томат­ний соус (або соус “беша­мель”)

Приготування:

Викласти шари: пас­та — м’ясні кульки — шинка — сир — варені яйця — залити половиною збитих яєць і половиною соусу — і знову повторити шари. Останній шар — паста. Накрити кінцями тіста, скріпити, обрізати зайве. Випікати біля години при температурі 180 градусів. Щоб вийшла рум’яна кірочка — накрити фольгою і випікати додаткові 20 хвилин.

Запеченому пирогу треба дати постояти пів години і лише після цього дістати його, перевернувши миску.

У фільмі «Велика ніч» цей процес зображено детально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіноресторан WoMo. «Вибачте, мені телефонує моя мікрохвильовка!»