Кіноресторан WOMO. «Подайте людям те, що вони хочуть. А потім ви зможете подати їм те, що захочете ви»

Рецепт тімпано з фільму "Велика ніч" / Big Night (1996) Стенлі Туччі і Кемпбелла Скотта

05.06.2021

Надя Куприненко, киновед, обозреватель WoMo

Ви бачили, як готує Стенлі Туччі? У вас є така можливість! У фільмі «Велика ніч» 1996 року є довгий план, де Стенлі Туччі власноруч готує яєшню — від розбивання яєць, до викладення страви на тарілки. Від споглядання цього процесу неможливо відірватися:)

А крім цього, Туччі готує у фільмі якусь уже зовсім екзотичну для нас страву — тімпано. Їй і присвячений цей текст.

 

Примо (Тоні Шалхуб) і Секундо (Стенлі Туччі) брати-кулінари. У кінці 1950-х років, за сюжетом, вони приїхали з Італії до Америки, в Нью-Джерсі, з мрією відкрити ресторан італійської кухні Paradise. Обидва прекрасні кухарі, але, судячи з усього, погані бізнесмени — справи у їхнього ресторану йдуть геть погано, незважаючи на конкурентоспроможні, надзвичайно смачні страви, котрі готує перфекціоніст Примо.

Це розуміє і Паскаль — власник сусіднього дуже успішного ресторану, з богемними завсідниками і хорошою виручкою. У той час як гості ресторану братів-італійців просто тамують у них голод, розраховуються власноруч написаними картинами і зовсім не розуміються на стравах, які їм подають. Вони очікують від кухарів спагеті з фрикадельками до різотто, у той час, як Примо безапеляційно заявляє, що «спагеті люблять самотність!», і приречено вважає, що американці зовсім нічого не тямлять у їжі.

— Я хочу знати, хто замовив спагеті.
— Жінка з різотто.
— Що?.. Навіщо?!
— Може, вона любить крохмаль? Я не знаю!
— Але як це можливо?! Там же крохмаль! Може, подати їй іще й картопляне пюре?

Підступний Паскаль, бачачи потенціал братів, будь-що хоче отримати їх у свій ресторан, але ті залишаються вірними своїй мрії і вирішують влаштувати звану вечерю на честь зірки Луї Прима, що допомогло б їм хоча б заявити про себе. На це пішли усі їхні гроші, а публіка дійсно дуже приємно і смачно провела час з шедеврами, що вийшли з-під ножа братів. Так само приємно провів там час і Паскаль, який пообіцяв запросити Луї Прима на цю подію…

На вечерю збираються всі герої, яких ми зустрічали впродовж фільму. Серед них — супутниця Паскаля Габріелла, у виконанні Ізабелли Росселліні. Зібралися всі. Крім довгоочікуваної зірки, на яку брати покладали всі сподівання і від якої залежить їхня подальша доля.

Натомість зіркою цього вечора став тімпано, який брати приготували за власним сімейним рецептом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіноресторан WOMO. «Ви куштували тут штрудель? Цілком пристойний.»

Стенлі Туччі разом з Кемпбеллом Скоттом є режисером цього фільму. І, так само як їх герої намагаються позбавити американських відвідувачів ресторанів італійської кухні кліше на кшталт спагетті з фрикадельками, режисери позбавляють від кліше свій фільм — тут немає мафіозі і «хрещених батьків». Замість цього тут є любовно зображені стосунки двох братів, які мають одну на двох мрію, для яких кулінарія стала сенсом життя і яка у фінальній сцені є символом родинних зв’язків і примирення після одного-єдиного непорозуміння між ними.

«Велика ніч» — фільм про хорошу їжу, про її культуру, а також про соціум, який важко прощається зі своїми стереотипами щодо націй і культур, так само як і зі своїми кулінарними звичками.

Рецепт італійського запеченого пирога тімпано


— Що таке тімпано?
— Філіс, тімпано — це запіканка. З особливою кірочкою. А за формою — як барабан. Як тімпан, розумієш? А начинка! — це найголовніше. Важливіше за все.

Тімпано вважається складовою неаполітанської кухні. Це пиріг-запіканка з макаронів, фаршу, сиру і томатів, але в Італії існує багато регіональних варіантів цієї страви — відповідно начинка може варіюватися. Традиційно тімпано запікають в емальованій мисці.

Тісто:

Змішати борошно, яйце, 250 грамів мас­ла, сіль та мускат. Замісити тісто, накрити і поставити на пів години до холодильника. Розкачувати тісто необхідно дуже тонко, до прозорості. Потім двічі скласти навпіл, щоб вийшов трикутник. Змазати дно емальованої миски олією, покласти тісто на дно миски і розкрити конверт так, щоб тісто покрило борти миски з великим запасом.

Начин­ка:

  • відварена паста “пенне” (або інша)
  • натертий сир — 1 склянка
  • підсмажені м’ясні кульки — 1 склянка підсмажених м’ясних кульок
  • порізані на 4 частини
  • декілька зварених вкруту яєць
  • нарізана шинка або бекон — 1,5 склянки
  • збиті сирі яйця — 3 штуки
  • густий томат­ний соус (або соус “беша­мель”)

Приготування:

Викласти шари: пас­та — м’ясні кульки — шинка — сир — варені яйця — залити половиною збитих яєць і половиною соусу — і знову повторити шари. Останній шар — паста. Накрити кінцями тіста, скріпити, обрізати зайве. Випікати біля години при температурі 180 градусів. Щоб вийшла рум’яна кірочка — накрити фольгою і випікати додаткові 20 хвилин.

Запеченому пирогу треба дати постояти пів години і лише після цього дістати його, перевернувши миску.

У фільмі «Велика ніч» цей процес зображено детально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіноресторан WoMo. «Вибачте, мені телефонує моя мікрохвильовка!»