Компоти з вишні, малини та смородини: прості рецепти консервації на зиму

27.06.2024

Любите компоти? Сезон консервації оголошуємо відкритим! Назарі хочемо поділитися простими та смачними рецептами компотів на зиму. Це чудова альтернатива магазинним газованим напоям чи сокам, в яких багато шкідливих речовин.

Тому якщо ви не знаєте, що робити з великою кількістю врожаю вишень, смородини чи малини — представляємо пятірку смачних рецептів компотів.

Топ-5 рецептів компотів з вишень, малини та смородини

Компот з вишень на зиму 

Інгредієнти:

  • 1 банка
  • 3 л води
  • 300 г вишень
  • 200 г цукру
  • гілочка м’яти

Вишню спочатку помиємо і переберемо від гнилих, зіпсованих ягід.

Воду з вишні зливаємо і підготуємо чисті, стерилізовані банки, в яких ми й будемо консервувати наш компот.

Наповнюємо трилітрові банки вишнями. (Головна умова смачного і насиченого компоту — потрібно наповнювати банки на 1/3 ягодами).

Потім насипаємо цукор у кожну банку. На одну трилітрову банку нам знадобиться 1 склянка цукру. Та кладемо м’яту.

Ставимо в каструлі воду на плиту та доводимо до кипіння. Коли вода закипіла, заливаємо вишні в банку крутим окропом.

Потім кожну банку з компотом ми накриваємо кришками на 10 хв, потім зливаємо в каструлю, доводимо до кипіння і заливаємо в банки. І за допомогою закаточного ключа консервуємо наш компот. Потім перевертаємо банку кришкою вниз і вкутуємо ковдрою. Залишаємо компот у теплі до повного охолодження.

Малиновий компот на зиму

Інгредієнти:

  • 500 г малини
  • 300 г цукру
  • 1 л води

Малину перебираємо, видаляємо сміття, підгнилі й зіпсовані ягоди, потім промиваємо їх в проточній воді, відкидаємо на друшляк.

Банки та кришки для компоту миємо з розчином соди або рідким миючим засобом. Стерилізуємо їх будь-яким зручним способом: на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі. Якщо банки невеликі (до 0,5 л), це можна зробити у мікрохвильовій печі. Наливаємо в кожну трохи води й вмикаємо найбільшу потужність, чекаємо 3-5 хвилин, потім акуратно дістаємо їх.

Якщо у вас є літрові банки, тоді використовуємо духовку. Ставимо їх у холодну духову шафу шийкою вниз, вмикаємо духовку на 150°С і стерилізуємо приблизно 20 хвилин. Кришки кип’ятимо у воді.

У підготовлені банки викладаємо малину та додаємо цукор. Відразу ж заливаємо окропом догори й закочуємо кришками. Потім кладемо банку на бік і починаємо катати, щоб розчинилися всі кристали цукру. Робити це потрібно обережно, оскільки банки дуже гарячі.

Потім перевертаємо банки догори дном, обгортаємо пледом або ковдрою і чекаємо, поки вони охолонуть при кімнатній температурі. Потім прибираємо їх до зими — або в кухонну шафку, або в прохолодне місце.

Компот із червоною смородиною та малиною на зиму

Інгредієнти:

  • 200 г червоної смородини (порічки)
  • 150 г малини
  • 400 г цукру
  • 2 л води

Червону смородину промиваємо під проточною водою, видаляємо гілочки, висушуємо на паперових рушниках. Малину перебираємо, миємо, відкидаємо на друшляк.

У каструлі кип’ятимо воду, додаємо в неї цукор і перемішуємо доти, доки він не розчиниться повністю.

Банки стерилізуємо будь-яким зручним способом. Ставимо компот догори дном, накриваємо теплими рушниками, пледами або ковдрами й залишаємо так остигати на добу. Потім переставляємо його до зими у прохолодне місце.

Компот із чорної смородини на зиму

На 3 літрову банку потрібно:

  • 450 г смородини
  • 250 г цукру
  • 2,6 л води

Готуємо баночки та кришки – промиваємо із содою, ошпарюємо окропом. Ягоди звільняємо від сміття, промиваємо і зливаємо воду крізь друшляк.

Засипаємо смородину у банку. Заливаємо окропом, закриваємо кришкою і забуваємо на 15 хвилин. Зливаємо воду в каструлю, доводимо до кипіння, розчиняємо у ній цукровий пісок.

Вливаємо сироп назад у банку, закочуємо кришкою. Перевертаємо і під теплу ковдру до повного остигання. Відмінно зберігається за кімнатної температури всю зиму. Для консервації використовуватимемо метод однієї заливки.

Компот з вишні та смородини на зиму

Інгредієнти: 

  • 200 г вишні
  • 200 г смородини
  • 200 г цукру
  • 5 г лимонної кислоти

Вишню і смородину переберіть, помийте, видаліть плодоніжки та кісточки з вишень. Покладіть ягоди в попередньо простерилізовану трилітрову банку і залийте окропом.

Накрийте банку кришкою і залиште на 10-15 хвилин. Потім злийте воду в каструлю, доведіть до кипіння, насипте цукор і грійте, поки він повністю не розчиниться.

У банку з ягодами покладіть лимонну кислоту, налийте гарячий сироп і герметично закрийте. Переверніть компот догори дриґом, закутайте ковдрою і залиште на добу. Зберігайте в прохолодному місці.

СМАЧНОГО! Більше рецептів тут.

Читайте також: 

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram