Що приготувати з баклажанів: смачні та прості рецепти

11 июля, 2024

Рецепти страв з баклажанів в нашій добірці допоможуть вам визначитися, що приготувати на сніданок, обід чи вечерю з літніх овочів. 

Баклажани з сиром пармезан, пікантний рататуй, ситна мусака та багато іншого: кількість смачних страв, які можна приготувати з баклажанів, майже не обмежена. Ми підготували добірку рецептів з баклажанів, які змусять вас полюбити баклажани й можливо цей овоч стане вашим улюбленим цього літа!

Читайте також: Що приготувати з кабачків? Смачні та прості рецепти страв на будь-який смак

Прості рецепти страв з баклажанів

Мусака з баклажанів

Інгредієнти:

  • Баклажани 5-6 шт
  • Цибуля 2 шт
  • Помідори 6-8 шт
  • М’ясо (свинина, яловичина) 0.5 кг
  • Перець болгарський 3 шт
  • Рослинна олія 50 мл
  • Сіль, чорний мелений перець, сухі середземноморські трави до свого смаку

Для мусаки з баклажанів потрібні найсвіжіші молоді овочі: баклажани з темною поверхнею, стиглі різноколірні помідори, велика цибуля і хороший солодкий перець. Коли готується мусака з баклажанів, важливо щоб всі інгредієнти були практично готові перед змішуванням і запіканням. М’ясо можна будь-яке за вашим бажанням. Важливо, щоб м’ясо було не дуже жирне і не парне.

Баклажани потрібно підготувати. Вимити й насухо витерти серветкою. Відрізати кінчики. Гострим ножем зняти з баклажанів тонкі смужки шкірки, уздовж, залишаючи смужки зі шкіркою, баклажани повинні бути смугастими. Нарізати баклажани на кружечки товщиною 1-1,5 см. Викласти кружечки баклажанів в миску і полити 1 ст. л рослинної олії. Ретельно перемішати, щоб баклажани вкрилися масляною плівкою.

Перекласти баклажани на деко або в керамічну форму і запекти їх в духовці до готовності. М’ясо подрібнити за допомогою м’ясорубки.

Половину помідорів нарізати на кружечки товщиною не більше 0.5 см. Від насіння і шкірки можна не очищати. Іншу половину ошпарити окропом, видалити насіння і шкірку. М’якоть томатів нарубати ножем.

Перець очистити від насіння, нарізати на тонкі кільця. Додати до нарізаного перцю трохи рослинної олії, перемішати й спекти перець в духовці до м’якості.

Цибулю почистити, нарізати великою соломкою, обсмажити на рослинній олії до золотистого кольору. Додати до обсмаженої цибулі м’ясний фарш, посолити й поперчити, додати 0.5 ч. л сухої суміші середземноморських трав (базилік, орегано, чабер). Тушкувати цибулю і м’ясо 10-12 хв під кришкою на невеликому вогні.

Далі додати нарубану м’якоть томатів і тушкувати ще 10-12 хв, щоб м’ясо було абсолютно готове. М’ясний фарш з цибулею і томатами в результаті повинен бути з мінімальною кількістю рідини.

Підготувати форму для запікання, краще керамічну або з вогнетривкого скла. Змастити дно і бортики олією, щоб мусака з баклажанів добре відокремлювалася від стінок.

Половину запечених шматочків баклажанів викласти на дно форми для запікання. Зверху викласти трохи більшу частину м’ясного фаршу з овочами й акуратно розрівняти лопаткою. Поверх м’ясного фаршу викласти весь запечений перець, розподіливши його рівномірно, потім викласти нарізану кружечками другу частину помідорів. Розкласти всі запечені кружечки баклажанів, що залишилися.

Поверх баклажанів, останній шар, викласти весь м’ясний фарш. Мусака з баклажанів повинна бути повністю закрита м’ясним фаршем. Налити пів склянки гарячої води, поливши рівномірно всю поверхню мусаки з баклажанів.

Ущільнити поверхню мусаки лопаткою, одночасно вирівнявши її. У розігріту до 200 градусів духовку поставити форму з мусакою від 25 хв до 45 хв.

Також можна залити мусаку соусом бешамель. Або просто залити мусаку збитими яйцями з натертим сиром. Дивіться самі — заливати чи ні. У будь-якому випадку, мусака з баклажанів буде дивовижна.

Баклажани з пармезаном

Інгредієнти:

  • Баклажани 2 шт
  • Червоний песто 2 ст. л
  • Сир моцарела 125 г
  • Томатний соус з чилі 350 г
  • Молоті сухарі 50 г
  • Тертий сир пармезан 50 г

Розігрійте духовку до 200 градусів. Поріжте баклажани тонко вздовж. На великій сковороді розігрійте оливкову олію та обсмажте баклажани з обох боків до золотистої скоринки.

У вогнетривку керамічну форму викладіть три шари баклажанів, змащуючи кожен червоним песто, томатним соусом і порізаною на шматочки моцарелою.

Змішайте сухарі та тертий пармезан. Посипте сумішшю баклажани. Запікайте 20-25 хвилин до утворення коричневої скоринки.

Класичний Рататуй

  • Кабачки (молоді) 1-2 шт
  • Помідори 4-5 шт
  • Баклажани 2 шт
  • Гострий червоний перець (за бажанням) 1/4-1/2 шт
  • Зелень петрушки 2-3 гілочки
  • Часник 1-4 зубчики (на свій смак)
  • Оливкова олія 3 ст.л
  • Сіль
  • Мелений перець

Для томатного соусу:

  • Томати у власному соку (або сезонні помідори) 400 г
  • Цибуля ріпчаста (за бажанням) 1 шт
  • Перець болгарський 1 шт
  • Оливкова олія 2-3 ст.л
  • Цукор (за бажанням) 0,5 ч.л
  • Сіль
  • Мелений перець

Баклажани вимити й нарізати тонкими кружальцями, товщиною 2-3 мм. Посипати сіллю і залишити на 20-30 хвилин. Промити від солі та обсушити. Цукіні вимити, обсушити й нарізати такими ж кружальцями, як і баклажани. Помідори вимити й нарізати кружальцями або півколами (залежно від розміру помідорів).

Приготувати томатний соус. Цибулю очистити та дрібно нарізати. Перець вимити, вирізати насіннєву коробку і нарізати маленькими кубиками. Помідори вимити, з боку плодоніжки зробити хрестоподібний надріз, обдати окропом, зняти шкірку і подрібнити у блендері (або нарізати кубиками).

У розігріту з олією каструлю або сковороду викласти цибулю, трохи посолити й обсмажити до м’якості. Покласти перець і смажити, помішуючи, 5 хвилин. Додати подрібнену м’якоть помідорів, посолити, поперчити, додати цукор і перемішати (можна додати столову ложку кетчупу). Тушкувати на слабкому вогні, зрідка помішуючи, 10-15 хвилин (можна додати в соус рубану зелень базиліка або петрушки).

На дно форми для запікання викласти половину томатного соусу (соус, що залишився відкласти для подачі). Укласти овочі рядами, чергуючи: кружальце помідора, кружальце баклажана, кружальце кабачка (поки не буде заповнена вся форма). Гострий перець вимити та нарізати маленькими кубиками. Петрушку вимити та порубати. Часник очистити та дрібно порубати. З’єднати петрушку, перець, часник і перемішати.

Рататуй посолити, посипати рубаною зеленню з часником і перцем, і скропити олією. Накрити форму пергаментним папером і запікати 1 годину в нагрітій до 180°C духовці. Вийняти Рататуй з духовки та дати настоятися 10 хвилин. Овочі викласти на тарілку і подати з рештою томатного соусу.

Човники з баклажанів

Інгредієнти:

  • Баклажани 3 шт
  • Філе кети або іншої морської риби на ваш смак 400 г
  • Твердий сир 100 г
  • Вершкове масло 100 г
  • Помідори 2 шт
  • Цибуля 1 шт
  • Сіль та зелень на свій смак

Потрібно відрізати у баклажанів плодоніжки й розрізати плоди уздовж, щоб вийшли «човники». З трьох баклажанів має вийти шість човників. Шкірку знімати не треба.

Наріжте рибу та томати зі знятою шкіркою невеликими кубиками. Дрібно наріжте цибулю.

Змастіть деко маслом та викладіть на нього човники з баклажанів. Всередину кожного накладіть рибу, помідори, цибулю і трохи вершкового масла.

Додайте солі, перцю та зелені до свого смаку.

Посипте кожен човник тертим сиром. Запікайте 30-50 хвилин.

Бадріджані — рулетики з баклажанів

Інгредієнти:

  • Баклажани 1 кг
  • Горіхи волоські 200 г
  • Кінза 25 г
  • Часник 7 зубчиків
  • Коріандр 1/4 ч. л
  • Хмелі-сунелі 1 ст. л
  • Шафран 1/4 ч. л
  • Оцет винний 1 ст. л
  • Вода 100 мл
  • Олія 150 мл
  • Перець, сіль на свій смак

Баклажани промити й нарізати уздовж довгими та тонкими пластинами. Викласти на обробну дошку, посипати сіллю і залишити на 30 хвилин, щоб пішла гіркота. Горіхи підсмажити на сухій сковороді та зняти плівки. Потовкти до однорідності в ступі або м’ясорубці.

Кінзу і часник дуже дрібно порубати. З’єднати часник, кінзу і спеції в ступці й ретельно розтерти. Змішати горіхи зі спеціями й оцтом, посолити та поперчити. Розмішати горіхову начинку, поступово вливаючи воду. Баклажани підсмажити з двох сторін на олії до рум’яного кольору. На край пластини баклажанів викласти по 1 столовій ложці начинки та загорнути рулетики.

СМАЧНОГО! Більше рецептів тут.

Читайте також: 

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram