Що приготувати зі слив: 5 смачних та простих рецептів

10.10.2023

З настанням осені настав час максимально використати останні сливи цього сезону, приготувавши з них смачні та прості страви. Редакція WoMo підготувала для вас добірку найкращих рецептів зі слив.

Сливи наповнені поживними речовинами та антиоксидантами та містять менше цукру, ніж багато інших фруктів. Купуючи ідеальні сливи, зверніть увагу на тверді, яскраво забарвлені плоди та переконайтеся, що вони дозріли.

Читайте також: Що приготувати з гарбуза: 5 простих рецептів

Сливи додають казкових сезонних кольорів і ароматів осіннім десертам. Спробуйте смачні та прості рецепти зі слив:

5 смачних рецептів зі слив 

Порада: використовуйте м’яку, солодку, соковиту м’якоть слив для приготування джемів, пудингів, тістечок – вони мають чудовий смак і додають яскравого кольору.

Сливовий пиріг

Для приготування вам знадобиться:

  • 3/4 – 1 склянка цукру
  • 1/2 склянки несолоного вершкового масла, розм’якшеного
  • 1 склянка просіяного борошна
  • 1 чайна ложка розпушувача
  • дрібка солі (за бажанням)
  • 2 яйця
  • 24 половинки слив без кісточок
  • цукор, лимонний сік і кориця для посипання

Спосіб приготування:

Нагрійте духовку до 180 градусів.

Збийте цукор і масло в мисці. Додайте борошно, розпушувач, сіль і яйця і добре збийте.

Викладіть тісто в роз’ємну форму діаметром 23-26 см. Покладіть половинки сливи шкіркою вгору на тісто. Злегка посипте цукром і збризніть лимонним соком, в залежності від того, наскільки фрукти солодкі. Посипте приблизно 1 чайною ложкою меленої кориці.

Випікайте приблизно 1 годину. Дістаньте й охолодіть; поставте пиріг в холодильник або заморозьте за бажанням. Або охолодіть до теплого і подавайте просто так чи зі збитими вершками.

Читайте також: Що приготувати з кабачків? Смачні та прості рецепти страв на будь-який смак

Порада: Щоб заморозити пиріг, загорніть його у два шари фольги, помістіть в поліетиленовий пакет і закрийте. Перед подачею необхідно розморозити пиріг і розігріти його при 150 градусах.

Оладки зі сливами

Для приготування вам знадобиться:

  • 5 слив
  • 1 яйце
  • 50 г (2 ст.л) цукру
  • 100 г сметани
  • 0,5 склянки борошна (80 г)
  • 0,5 ч.л розпушувача
  • дрібка солі
  • щіпка соди
  • 2-3 ст.л рослинної олії

Спосіб приготування:

Сливи помити, розрізати навпіл і вийняти кісточки. Нарізати половинки слив невеликими кубиками.

Збити яйце з цукром і сіллю. Додати сметану.

Всипати борошно, змішане з содою і розпушувачем. Перемішати.

Кількість борошна залежить від рідини сметани. Якщо сметана дуже рідка, то борошна слід додати більше. Підмішати в тісто шматочки слив.

Читайте також: 5 ідей для італійської пасти з сезонними овочами: рецепти від Марко Черветті

У сковороді на середньому вогні розігріти олію і посмажити оладки.

Пудинг зі сливами та хлібом

Для приготування вам знадобиться:

  • 10 скибочок черствого білого хліба (зняти скоринки й змастити маслом з обох сторін)
  • 2 столові ложки полуничного варення з гіркою
  • Цедра і сік одного лимона
  • 6 великих слив очистіть від кісточок і наріжте невеликими шматочками
  • 350 мл молока
  • 125 мл вершків
  • 2 великих яйця
  • ½ чайної ложки меленої кориці
  • 2 столові ложки цукрової пудри
  • Цукор для посипання
  • Пластівці мигдалю (за бажанням)

Спосіб приготування:

1. Розігрійте духовку до 180°C.

2. Хліб, змащений маслом, наріжте трикутниками.

3. Покладіть варення, лимонну цедру і сік разом зі сливами в каструлю, доведіть до кипіння і зніміть з вогню.

4. Розкладіть половину хліба у формі для випікання, викладіть ложкою сливову суміш і накрийте хлібом, що залишився.

5. Збийте разом молоко, вершки, яйця, корицю та цукрову пудру. Вилийте його на хліб і дайте пудингу постояти 30 хвилин перед випіканням.

6. Посипте цукром і мигдалем, якщо ви їх використовуєте.

7. Випікайте 30-40 хвилин або поки заварний крем не застигне, а верх не стане золотисто-коричневим.

8. Вийміть з духовки та посипте цукровою пудрою. Подавайте теплим зі збитими вершками або великими шматочками ванільного морозива.

Читайте також: Смак літа на тарілці: топ рецептів із серпневих фруктів та овочів, які варто приготувати

Сливове варення з ваніллю на зиму

Homemade jar of plum jam with spoon

Для приготування вам знадобиться:

  • 1/4 кг підготовлених слив без кісточок
  • 800 г цукру
  • 1 лимон
  • 1 стручок ванілі

Спосіб приготування:

Сливи розріжте навпіл або на чотири частини.

Вичавіть сік з лимона.

Стручок ванілі розріжте навпіл і вишкребіть насіння.

Засипте сливи цукром, додайте лимонний сік і вичавлені половинки лимона, а також насіння і стручок ванілі. Перемішайте. Накрийте і залиште на ніч, щоб сливи дали сік. Кілька разів перемішайте.

Видаліть половинки лимона. Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Зменште вогонь до мінімуму і варіть варення до бажаної консистенції. Готовність можна перевірити, капнув краплю гарячого варення на блюдце, охолоджене в морозилці. Якщо крапля не розтікається, значить варення готове.

Читайте також: День малинового джему: солодка історія та гастрономічні шедеври

Видаліть стручок ванілі й розлийте варення в стерилізовані банки, закрийте стерилізованими кришками та укутайте до повного охолодження. Зберігайте при кімнатній температурі.

Пряний шоколадно-сливовий смузі

Для приготування вам знадобиться:

  • 3 стиглі сливи без кісточок і грубо нарізаних для купажування (вибирайте солодкі сорти слив)
  • ½ склянки несолодкого немолочного молока (я використовував ванільне мигдальне молоко)
  • 1-2 м’яких фініків, без кісточок
  • жменя льоду
  • 1 чайна ложка меленого насіння чіа
  • 1 столова ложка какао-порошку
  • 1-2 столові ложки (залежно від того, наскільки солодкі ваші сливи) кленового сиропу(або агави, кокосового нектару тощо)
  • ½ чайної ложки кориці
  • маленька щіпка (менше ⅛ чайної ложки) кожної з наступних спецій: мелений кардамон, гвоздика, мускатний горіх і куркума
  • дрібна щіпка солі
  • За бажанням: 1 стиглий банан (додає густоти, об’єму та солодкості – особливо добре, якщо ваші сливи не солодкі)

Спосіб приготування:

Змішайте всі інгредієнти в блендері, поки суміш не стане однорідною. Додайте улюблені начинки {якщо використовуєте} та насолоджуйтесь!