Великдень 2025: 5 оригінальних рецептів смачних пасок

Великдень — це велике християнське свято, яке відзначають не тільки віруючі, а й всі люди, які люблять їсти смачну їжу — паски, іншу великодню випічку, крашанки та мясні страви, які вже можна їсти після Великого посту.

Великдень 2025: коли святкувати

Православні відзначають Великдень у 2025 році 20 квітня. 

Що приготувати на Великдень 2025?

Скористайтеся великодніми канікулами й спечіть щось смачненьке. Смачні кекси з шоколадними гніздами, смачне печиво у формі кроликів та елегантні бісквіти — ось лише деякі креативних рецептів великодньої випічки. Проте не варто забувати про найпопулярнішу страву Великодня — паску.

Турбота як стратегія зростання: як нова HR-культура формує сильні команди

Чому жіноче лідерство сьогодні — це супер-сила, побудована на турботі та гнучкості рішень? Цьогоріч на HR Wisdom Summit ми поговоримо про психологічну безпеку, реінтеграцію після фронту, L&D з реальним результатом і AI в HR. І все — через призму людяності.

Забронювати участь

Перегляньте добірку смачних рецептів великодньої випічки від WoMo, щоб знайти натхнення, або погляньте наші популярні рецепти тут.

Найкращі рецепти пасок на Великдень 2025

Традиційна паска

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно 1 кг
  • Молоко 400 мл
  • Яйця 10 шт
  • Вершкове масло 200 г
  • Цукор 250 г
  • Сухі дріжджі 12 г
  • Ванільний цукор 16 г
  • Сіль 1/4 ч. ложки
  • Родзинки 150 г
  • Цукрова пудра для глазурі

Спосіб приготування:

У велику глибоку миску просіяти (обов’язково) кілограм борошна. Упаковку сухих дріжджів заливаєте 100 мл теплого молока і перемішуєте до повного розчинення дріжджів.

У третій мисці змішуєте кілька столових ложок борошна і 100 мл молока. Перемішуєте борошно до рівномірного розподілу і нагріваєте отриману суміш в мікрохвильовій печі до гарячого стану, щоб борошно заварилося. У миску з молоком і дріжджами додаєте кілька столових ложок борошна. Добре перемішуєте суміш і чекаєте, коли опара підніметься. Через 10-15 хвилин вливаєте опару в миску із завареним тістом. Додаєте в миску з тістом 100 мл теплого молока і кілька столових ложок борошна. Перемішуєте усі інгредієнти. Тісто має нагадувати рідку сметану. Залишаєте його на 1 годину, щоб дріжджі почали працювати.

Читайте також: Паска за ціною торта: 11 найцікавіших варіантів великодніх смаколиків

У велику миску кладете 10 яєчних жовтків, масло, цукор та дрібку солі. Перемішуєте усі інгредієнти. Додайте ванільний цукор та цедру. Перекладіть опару в миску до яєць. Додайте в тісто три яєчні білки та поступово введіть в миску решту борошна. Тісто вимішуйте на столі, присипаному борошном. Вимішувати тісто потрібно не менше 10-15 хвилин. Добре вимішане тісто кладіть в миску, накриваєте його харчовою плівкою та відставляєте в бік на півтори години. Чекайте, коли тісто підніметься.

Через півтори години обминайте тісто і додайте родзинки та цукати. Залиште тісто ще на 20 хвилин відпочити. Через 20 хвилин форми для паски змастіть вершковим маслом і трохи присипте борошном. У кожну форму кладіть тісто так, щоб воно займало не більше третини форми. Залиште форми з тістом ще на півтори години для вистоювання. Через півтори години змастіть паски збитим яйцем і випікайте в розігрітій до 180 градусів С духовці. Час випікання залежатиме від розміру форми для паски. В середньому паска печеться від 30 до 50 хвилин.

Через зазначений час вийміть паски з духовки та дайте їм охолонути. Тепер готуйте глазур. Для цього три яєчні білки збийте з цукровою пудрою. Коли паски повністю охолонуть, змастіть їх глазур’ю. Поки глазур не застигла, посипте паски спеціальною присипкою.

Мигдальна паска

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна
  • 500 мл молока
  • 50 г дріжджів
  • 5 яєць
  • 300 г вершкового масла
  • 200 г очищеного мигдалю
  • 1 лимон
  • 1 склянка родзинок
  • 200 г цукру
  • Сіль

Спосіб приготування:

Молоко потрібно закип’ятити й охолодити до температури парного. У невеликій частині молока розвести дріжджі, додати столову ложку цукру. До залишків молока необхідно висипати борошно і спінені дріжджі. Масу перемішати й поставити в тепле місце. Тим часом з цукром потрібно збити жовтки, додати розтоплене масло, терту цедру лимона, родзинки, подрібнений мигдаль і сіль. Перемішати й додати в тісто. Білки слід збити в густу піну і теж влити в тісто.

Акуратно перемішане тісто викласти у змащену маслом і посипану борошном форму, дати трохи підійти, змастити верхівку жовтком, посипати мигдалевими горіхами й випікати при температурі 180 градусів. Готовність паски можна помітити за утворенням рум’яної скоринки.

Кукурудзяна паска

Інгредієнти:

  • 120 г кукурудзяного борошна
  • 100 г пшеничного борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 100 мл вершків
  • 10 г розпушувача тіста
  • 3 яйця
  • 1 лимон
  • Цукрова пудра
  • Цукати, родзинки

Спосіб приготування:

Вершкове масло необхідно розм’якшити й змішати з цукровою пудрою. Коли пудра розчиниться і маса стане однорідною, додайте три жовтки й збийте. Додайте цедру лимона і сік половини лимона, продовжуйте збивати. Додайте просіяне кукурудзяне і пшеничне борошно, розпушувач, вершки й збийте ще раз.

На 15 хвилин замочіть родзинки. Потім родзинки й цукати додайте в тісто. Акуратно перемішайте ложкою. Збийте два білки з дрібкою солі, і отриману піну влийте в тісто. Викладіть тісто у форму на 2/3 і випікайте 50−60 хвилин при температурі 180 градусів. Прикрасьте на свій розсуд.

Паска в мультиварці

Інгредієнти:

  • 2,5 склянки борошна
  • 100 мл молока
  • 75 г вершкового масла
  • 10 г дріжджів
  • Щіпка солі
  • Щіпка ваніліну
  • Цукор
  • 2 яйця
  • Родзинки

Спосіб приготування:

Для початку розтопіть дріжджі в теплому молоці. Перемішайте і залиште на п’ять хвилин. Потім збийте яйця з цукром і додайте розм’якшене вершкове масло. Влийте в цю масу розведені дріжджі й перемішайте. Залиште в теплому місці на кілька годин.

По закінченню відведеного часу ще раз перемішайте масу і всипте просіяне борошно, додайте родзинки й викладіть у велику миску. Залиште на півтори години, щоб тісто підійшло.

Читайте також: Великодній стіл: Рецепти Поділля

Потім змастіть чашу мультиварки маслом і викладіть в неї тісто. Увімкніть режим Випічка і випікайте протягом 40−50 хвилин. Прикрасити глазур’ю, кондитерської посипкою і цукатами.

Дієтична сирна паска

Цей рецепт сподобається тим, хто шанує православні традиції, однак не хоче зіпсувати фігуру. Паска готується без додавання борошна та яєць.

Інгредієнти:

  • 500 г сиру
  • Пів склянки жирної сметани
  • 100 г вершкового масла
  • 100 г цукрової пудри
  • Горіхи, цукати, сухофрукти

Спосіб приготування:

Сметану, сир, масло і цукрову пудру змішати до однорідної маси, помістити у форму для паски, прикрити марлею і покласти зверху важкий прес (м’ясорубка, праска, камінь). Залишити в холодильнику на, як мінімум, 12 годин. Перед подачею на стіл прикрасити цукатами, сухофруктами й горіхами.

СМАЧНОГО! Більше смачних рецептів тут