Вітаміни на столі: Зимові рецепти від Даші Малахової

Яскраві та корисні страви

Про користь вітамінів у зимовий період варто пам’ятати завжди. Особливо цієї зими, коли профілактика вірусних захворювань потребує особливої уваги до нашого раціону. Лікар Гіппократ недарма говорив: «Нехай їжа буде вашими ліками, а не ліки — їжею». Знамениті шефи, як-от, Джеймі Олівер, давно радять звернути увагу на здорові інгредієнти та суперфуди, що дарують здоров`я та довголіття. Даша Малахова теж випустила книжку рецептів «Моя кухня», де пропонує, зокрема, корисні рецепти для довгої зими.

Найважливішу роль у формуванні нашого імунітету, який і стоїть на сторожі доброго самопочуття, відіграють ті поживні речовини, які ми споживаємо з їжею. Не забуваймо, що більша частина імунних клітин знаходиться у нашому кишківнику. Віднедавна лікарі рекомендують приймати для запобігання вірусним інфекціям вітамінні комплекси або окремо препарати з вітаміном D, не забувати й старий добрий вітамін С, адже вони мають імуномодулюючу властивість. Альтернативою препаратам може стати здорове харчування, в якому варто збільшити присутність продуктів, багатих на вітаміни.

Крем-суп з зеленого горошку з м’ятою

Ніжний і зігріваючий, вітамінний та поживний, цей суп легко приготувати взимку, адже для нього використовується заморожений горошок.

Інгредієнти:

  • 200 г замороженого горошку
  • 2 великі картоплини
  • 1 цибулина
  • 150 мл вершків середньої жирності
  • декілька гілочок м’яти
  • мікрогрін зеленого горошку
  • оливкова олія
  • чорний перець
  • сіль
  • 1 яйце
  • 1 ст. л. оцту

Спосіб приготування

1. Мию, чищу і нарізаю невеликими кубиками картоплю і цибулю, пасерую їх в олії. Заливаю овочі невеликою кількістю води і варю до готовності.
2. Промиваю зелений горошок і додаю в каструлю, прогріваю його 3–4 хвилини.
3. Викладаю вміст каструлі у блендер, додаю вершки, листочки м’яти і ретельно збиваю.
4. Приправляю крем-суп чорним перцем та сіллю.
5. В окріп вливаю оцет й, інтенсивно помішуючи по колу, утворюю водоверть, в яку вбиваю сире яйце, варю 4 хвилини
6. Подаю суп гарячим, прикрасивши мікрогріном горошку, яйцем пашот і скропивши невеликою кількістю олії.

Грататуй

Цікавий і смачний гібрид гратена і рататуя — справжня овочева бомба, присмачена ковбасками та сиром — без жирів у зимові холоди не обійдешся.

Інгредієнти:

  • 1–2 великі картоплини
  • 1 велика морквина
  • 1 батат
  • 1 корінь селери
  • 1 кабачок
  • 50 г ковбаси чорізо
  • 500 мл вершків 20% жирності
  • 100 г твердого сиру
  • сіль
  • перець
  • мускатний горіх
  • вершкове масло

Спосіб приготування

1. Усі овочі нарізаю тонкими, однаковими за шириною слайсами.
2. Форму для запікання змащую вершковим маслом.
3. Овочі викладаю у форму шарами, чергуючи. У середині кладу один шар чорізо.
4. У вершки додаю сіль, перець і мускатний горіх, заливаю вершковою сумішшю грататуй, щоб вона повністю покрила овочі. Зверху посипаю тертим твердим сиром.
5. Запікаю в духовці за температури 160–170 градусів близько однієї години. Орієнтуйтеся на м’якість овочів, перевіривши готовність страви виделкою або шпажкою.

Лимонний сорбет

Дуже простий рецепт корисного десерту: тільки лимон, цукор та вода.

Інгредієнти:

  • 5 лимонів
  • 1 склянка цукру
  • 1 склянка води

Спосіб приготування

1. Розрізаю лимони навпіл. Вичавлюю сік і проціджую його крізь сито.
2. Готую сироп: воду і цукор змішую в ронделі й ставлю на помірний вогонь. Коли цукор розчиниться і сироп закипить, варю суміш ще декілька хвилин.
3. Коли сироп вистигне, поєдную його з лимонним соком і переливаю в контейнер.
4. Ставлю майбутній сорбет у морозилку і залишаю там на декілька годин. Протягом цього часу бажано ще дістати сорбет і перемішати його ложкою.

 

Ціна подарункового комплекту книжка+ онлайн-курс, листівка і автограф авторки: 899 грн.

Де придбати: yakaboo.ua