Про користь вітамінів у зимовий період варто пам’ятати завжди. Особливо цієї зими, коли профілактика вірусних захворювань потребує особливої уваги до нашого раціону. Лікар Гіппократ недарма говорив: «Нехай їжа буде вашими ліками, а не ліки — їжею». Знамениті шефи, як-от, Джеймі Олівер, давно радять звернути увагу на здорові інгредієнти та суперфуди, що дарують здоров`я та довголіття.
Щодня ми працюємо на інфофронті, виствілюючи подвиги українських жінок та впливаючи на світову спільноту інформаційно.
Ми просимо нас підтримати, аби ми й надалі могли виконувати нашу місію на шляху до української перемоги
Підтримати womo.ua
Найважливішу роль у формуванні нашого імунітету, який і стоїть на сторожі доброго самопочуття, відіграють ті поживні речовини, які ми споживаємо з їжею. Не забуваймо, що більша частина імунних клітин знаходиться у нашому кишківнику. Віднедавна лікарі рекомендують приймати для запобігання вірусним інфекціям вітамінні комплекси або окремо препарати з вітаміном D, не забувати й старий добрий вітамін С, адже вони мають імуномодулюючу властивість. Альтернативою препаратам може стати здорове харчування, в якому варто збільшити присутність продуктів, багатих на вітаміни.
Крем-суп з зеленого горошку з м’ятою
Ніжний і зігріваючий, вітамінний та поживний, цей суп легко приготувати взимку, адже для нього використовується заморожений горошок.
Інгредієнти:
Останні новини
- Квасолевий суп — рецепт традиційної грецької страви
- Маша Єфросиніна стала спікеркою від України на найбільшому заході ООН з прав жінок
- 52 цитати Ліни Костенко про життя, кохання, війну та Україну
- Весняна історія бренда «Шипелик»: нова капсула, що занурює в казку
- Марко Вороний: цікаві факти з життя репресованого українського письменника Новости на главной
- 200 г замороженого горошку
- 2 великі картоплини
- 1 цибулина
- 150 мл вершків середньої жирності
- декілька гілочок м’яти
- мікрогрін зеленого горошку
- оливкова олія
- чорний перець
- сіль
- 1 яйце
- 1 ст. л. оцту
Спосіб приготування
1. Мию, чищу і нарізаю невеликими кубиками картоплю і цибулю, пасерую їх в олії. Заливаю овочі невеликою кількістю води і варю до готовності.
2. Промиваю зелений горошок і додаю в каструлю, прогріваю його 3–4 хвилини.
3. Викладаю вміст каструлі у блендер, додаю вершки, листочки м’яти і ретельно збиваю.
4. Приправляю крем-суп чорним перцем та сіллю.
5. В окріп вливаю оцет й, інтенсивно помішуючи по колу, утворюю водоверть, в яку вбиваю сире яйце, варю 4 хвилини
6. Подаю суп гарячим, прикрасивши мікрогріном горошку, яйцем пашот і скропивши невеликою кількістю олії.
Грататуй
Цікавий і смачний гібрид гратена і рататуя — справжня овочева бомба, присмачена ковбасками та сиром — без жирів у зимові холоди не обійдешся.
Інгредієнти:
- 1–2 великі картоплини
- 1 велика морквина
- 1 батат
- 1 корінь селери
- 1 кабачок
- 50 г ковбаси чорізо
- 500 мл вершків 20% жирності
- 100 г твердого сиру
- сіль
- перець
- мускатний горіх
- вершкове масло
Спосіб приготування
1. Усі овочі нарізаю тонкими, однаковими за шириною слайсами.
2. Форму для запікання змащую вершковим маслом.
3. Овочі викладаю у форму шарами, чергуючи. У середині кладу один шар чорізо.
4. У вершки додаю сіль, перець і мускатний горіх, заливаю вершковою сумішшю грататуй, щоб вона повністю покрила овочі. Зверху посипаю тертим твердим сиром.
5. Запікаю в духовці за температури 160–170 градусів близько однієї години. Орієнтуйтеся на м’якість овочів, перевіривши готовність страви виделкою або шпажкою.
Лимонний сорбет
Дуже простий рецепт корисного десерту: тільки лимон, цукор та вода.
Інгредієнти:
- 5 лимонів
- 1 склянка цукру
- 1 склянка води
Спосіб приготування
1. Розрізаю лимони навпіл. Вичавлюю сік і проціджую його крізь сито.
2. Готую сироп: воду і цукор змішую в ронделі й ставлю на помірний вогонь. Коли цукор розчиниться і сироп закипить, варю суміш ще декілька хвилин.
3. Коли сироп вистигне, поєдную його з лимонним соком і переливаю в контейнер.
4. Ставлю майбутній сорбет у морозилку і залишаю там на декілька годин. Протягом цього часу бажано ще дістати сорбет і перемішати його ложкою.