Варення — найкращий спосіб законсервувати літні ягоди та фрукти на зиму. Хочете приготувати джем чи варення на зиму? Як щодо того, щоб спробувати приготувати смачний та простий у приготуванні джем з абрикосів або варення з малини, вишень, агрусу чи смородини.
Ми підготували для вас добірку простих рецептів варення з сезонних ягід та фруктів з мінімуму інгредієнтів.
Малинове варення на зиму: простий рецепт
Цей спосіб приготування малинового варення вважається найпростішим. Ягоди не розварюються, зберігають зовнішній вигляд і смакові якості, варення виходить солодким і соковитим, а сироп — прозорим.
Читайте також: Домашнє морозиво: прості рецепти з натуральних та смачних інгредієнтів
Інгредієнти:
- малина — 1 кг;
- цукор — 1 кг.
Помістіть ягоди в каструлю і засипте цукром. Залиште на 3-5 годин, щоб малина пустила сік.
Потім поставте місткість на маленький вогонь і варіть 15 хвилин. Так зробіть три рази. У процесі приготування не забувайте знімати пінку та помішувати.
От і все, варення готове, тепер наповніть його по банках та закручуйте на зиму.
Варення зі смородини на зиму: рецепт лише з трьох інгредієнтів
Інгредієнти:
- цукор — 1-1.5 кг;
- вода — 200-250 мл;
- смородина — 1 кг (можна брати червону, чорну або білу).
Засипте цукор в каструлю і залийте водою. Поставте на середній вогонь і варіть, помішуючи, поки цукор не розчиниться, а сироп не закипить. Викладіть в каструлю ягоди, знову помішайте, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин. Маса виходить рідкою, але після охолодження загусає.
Варення з вишні “пятихвилинка”
Інгредієнти:
- вишня — 1 кг;
- цукор — 1 кг.
Вишню з цукром пересипати шарами й залишити на 4-5 годин, щоб ягоди пустили сік. Періодично місткість потрібно струшувати, щоб цукор розчинявся швидше. По закінчення цього часу поставити місткість з ягодами на повільний вогонь, довести до кипіння, проварити 5 хвилин.
Не забувайте знімати пінку і перемішувати варення, потім остудити. Повторити процедуру ще 2 рази, потім розлити варення по стерилізованим банкам і закатати.
Варення з аґрусу за 5 хв: рецепт
Інгредієнти:
- аґрус — 600 г;
- цукор — 500 г;
- вода — 100 мл.
Аґрус перебрати, видалити сміття та відщипнути хвостики. Помити підготовлені ягоди й покласти на рушник обсохнути. Перекласти аґрус в емальовану каструлю. Засипати його половиною цукру, прибрати в холодильник на 3-4 години, або навіть на всю ніч, щоб аґрус пустив сік.
Дістати каструлю з холодильника, влити в аґрус воду. Покласти її на слабкий вогонь, довести вміст до кипіння. Всипати решту цукру, акуратно дерев’яною лопаткою перемішати ягідну масу. Знімати з поверхні варенні піну, що утворюватиметься.
Варити його на мінімальному вогні 5 хвилин після закипання, після чого зняти каструлю з плити й дати вмісту повністю охолонути.
Потім знову покласти каструлю на плиту, довести до кипіння, варити 5 хвилин, зняти й дати охолонути. Повторити те ж саме три рази, а потім перелити гаряче варення у невеликі стерилізовані банки. Закрити стерильними кришками й дати охолонути в теплі. Зберігати варення слід у прохолодному місці.
Абрикосовий джем
Інгредієнти:
- цукор — 0,5 кг;
- лимонна кислота — 0,5 ч. л.;
- абрикоси без кісточки — 1 кг.
Абрикоси помити, видалити кісточки. Скласти в каструлю для варіння прошаровуючи цукром. Так заповнити всю місткість до верху. Залишити на декілька хвилин, щоб абрикосові часточки пустили сік (можна почавити їх трішки дерев’яною лопаткою).
Потім поставити на вогонь і варити, постійно помішуючи, 10 хвилин після закипання. Знімати піну. Зняти з плити й збити суміш блендером до однорідності (можна протерти крізь сито, позбавляючись від шкірки абрикосів).
Повернути джем на плиту й додати лимонну кислоту, розчинену в 1 ст. л води. Варити ще 20-30 хвилин (залежить від бажаної густини; чим менше ви варитимете джем, тим світлішим та прозорішим він буде).
Готовність перевірити, крапнувши ложку варення на охолоджену тарілочку. Якщо краплина не розтікається, то заготовка готова.
Потім одразу ж розлити джем в стерильні банки й закрити металевими кришами. Перевернути догори дном та вкутати. Залишити джем в такому положені до повного охолодження.
СМАЧНОГО! Більше рецептів тут.
Читайте також:
- Педикюр на літо-2024: найкращі ідеї на щодень, відпустки та свята
- Стрижки для жінок 30+: топ-30 сміливих ідей для зміни зачіски
- Посівний календар на червень 2024 року: які овочі садити та як за ними доглядати
- Що дивитись на Netflix у червні 2024 року: 65 найочікуваніших фільмів та серіалів
- Гороскоп на червень 2024 року: що обіцяють зірки усім знакам Зодіаку
- Фінансовий гороскоп на червень 2024 року: хто зі знаків Зодіаку купить будинок
- Магнітні бурі у червні 2024 року: коли та на що чекати
- Від авіації і ІТ до створення власного бізнесу під час війни: історія засновниці молодого бренду одягу BRU Олександри Гречко
- Любовний гороскоп на червень 2024 року: хто зі знаків Зодіаку знайде своє кохання, а хто втратить
- Які українські фільми покажуть на Netflix у червні 2024 року
- Вихідні на природі всією родиною: що взяти з собою на пікнік та які страви готувати на багатті
- Безоплатна психологічна допомога військовим та їхнім родинам — куди звертатися
- Топ-13 фільмів та серіалів про журналістів — акул пера та солов’їв мікрофона
- Найсмачніші літні напої з полуницею: рецепти коктейлів для дорослих
Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: Facebook, Telegram, Instagram