Компоти з вишні, малини та смородини: прості рецепти консервації на зиму

27 июня, 2024

Любите компоти? Сезон консервації оголошуємо відкритим! Назарі хочемо поділитися простими та смачними рецептами компотів на зиму. Це чудова альтернатива магазинним газованим напоям чи сокам, в яких багато шкідливих речовин.

Тому якщо ви не знаєте, що робити з великою кількістю врожаю вишень, смородини чи малини — представляємо пятірку смачних рецептів компотів.

Топ-5 рецептів компотів з вишень, малини та смородини

Компот з вишень на зиму 

Інгредієнти:

  • 1 банка
  • 3 л води
  • 300 г вишень
  • 200 г цукру
  • гілочка м’яти

Вишню спочатку помиємо і переберемо від гнилих, зіпсованих ягід.

Воду з вишні зливаємо і підготуємо чисті, стерилізовані банки, в яких ми й будемо консервувати наш компот.

Наповнюємо трилітрові банки вишнями. (Головна умова смачного і насиченого компоту — потрібно наповнювати банки на 1/3 ягодами).

Потім насипаємо цукор у кожну банку. На одну трилітрову банку нам знадобиться 1 склянка цукру. Та кладемо м’яту.

Ставимо в каструлі воду на плиту та доводимо до кипіння. Коли вода закипіла, заливаємо вишні в банку крутим окропом.

Потім кожну банку з компотом ми накриваємо кришками на 10 хв, потім зливаємо в каструлю, доводимо до кипіння і заливаємо в банки. І за допомогою закаточного ключа консервуємо наш компот. Потім перевертаємо банку кришкою вниз і вкутуємо ковдрою. Залишаємо компот у теплі до повного охолодження.

Малиновий компот на зиму

Інгредієнти:

  • 500 г малини
  • 300 г цукру
  • 1 л води

Малину перебираємо, видаляємо сміття, підгнилі й зіпсовані ягоди, потім промиваємо їх в проточній воді, відкидаємо на друшляк.

Банки та кришки для компоту миємо з розчином соди або рідким миючим засобом. Стерилізуємо їх будь-яким зручним способом: на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі. Якщо банки невеликі (до 0,5 л), це можна зробити у мікрохвильовій печі. Наливаємо в кожну трохи води й вмикаємо найбільшу потужність, чекаємо 3-5 хвилин, потім акуратно дістаємо їх.

Якщо у вас є літрові банки, тоді використовуємо духовку. Ставимо їх у холодну духову шафу шийкою вниз, вмикаємо духовку на 150°С і стерилізуємо приблизно 20 хвилин. Кришки кип’ятимо у воді.

У підготовлені банки викладаємо малину та додаємо цукор. Відразу ж заливаємо окропом догори й закочуємо кришками. Потім кладемо банку на бік і починаємо катати, щоб розчинилися всі кристали цукру. Робити це потрібно обережно, оскільки банки дуже гарячі.

Потім перевертаємо банки догори дном, обгортаємо пледом або ковдрою і чекаємо, поки вони охолонуть при кімнатній температурі. Потім прибираємо їх до зими — або в кухонну шафку, або в прохолодне місце.

Компот із червоною смородиною та малиною на зиму

Інгредієнти:

  • 200 г червоної смородини (порічки)
  • 150 г малини
  • 400 г цукру
  • 2 л води

Червону смородину промиваємо під проточною водою, видаляємо гілочки, висушуємо на паперових рушниках. Малину перебираємо, миємо, відкидаємо на друшляк.

У каструлі кип’ятимо воду, додаємо в неї цукор і перемішуємо доти, доки він не розчиниться повністю.

Банки стерилізуємо будь-яким зручним способом. Ставимо компот догори дном, накриваємо теплими рушниками, пледами або ковдрами й залишаємо так остигати на добу. Потім переставляємо його до зими у прохолодне місце.

Компот із чорної смородини на зиму

На 3 літрову банку потрібно:

  • 450 г смородини
  • 250 г цукру
  • 2,6 л води

Готуємо баночки та кришки – промиваємо із содою, ошпарюємо окропом. Ягоди звільняємо від сміття, промиваємо і зливаємо воду крізь друшляк.

Засипаємо смородину у банку. Заливаємо окропом, закриваємо кришкою і забуваємо на 15 хвилин. Зливаємо воду в каструлю, доводимо до кипіння, розчиняємо у ній цукровий пісок.

Вливаємо сироп назад у банку, закочуємо кришкою. Перевертаємо і під теплу ковдру до повного остигання. Відмінно зберігається за кімнатної температури всю зиму. Для консервації використовуватимемо метод однієї заливки.

Компот з вишні та смородини на зиму

Інгредієнти: 

  • 200 г вишні
  • 200 г смородини
  • 200 г цукру
  • 5 г лимонної кислоти

Вишню і смородину переберіть, помийте, видаліть плодоніжки та кісточки з вишень. Покладіть ягоди в попередньо простерилізовану трилітрову банку і залийте окропом.

Накрийте банку кришкою і залиште на 10-15 хвилин. Потім злийте воду в каструлю, доведіть до кипіння, насипте цукор і грійте, поки він повністю не розчиниться.

У банку з ягодами покладіть лимонну кислоту, налийте гарячий сироп і герметично закрийте. Переверніть компот догори дриґом, закутайте ковдрою і залиште на добу. Зберігайте в прохолодному місці.

СМАЧНОГО! Більше рецептів тут.

Читайте також: 

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram