Що приготувати з огірків: топ-5 незвичайних рецептів консервації на зиму

05 июля, 2024

Огірки на зиму мають багато переваг. Цей овоч вважається ідеальним продуктом через його основні поживні речовини. Завдяки високій якості корисних поживних речовин огірок дуже цінується.

Огірок вважаються ідеальним продуктом для лікування та профілактики завдяки наявності певних рослинних сполук та антиоксидантів. Огірки низькокалорійні й містять багато води та розчинної клітковини, яка підтримує організм у зволоженому стані, тим самим запобігаючи зневодненню.

Читайте також: Компоти з вишні, малини та смородини: прості рецепти консервації на зиму

Огірки часто їдять сирими або маринованими, вони мають м’який, хрусткий та освіжаючий смак, який чудово поєднується з салатами та бутербродами. Крім того, огірки часто вживають сирими як низькокалорійну закуску. Їх можна поєднувати з хумусом, оливковою олією, сіллю або салатною заправкою, щоб підсилити смак. Також огірки маринують та консервують на зиму, аби посмакувати цим овочем в несезон. Тому ми підготували для вас 5 цікавих та незвичайних рецептів консервованих огірків на зиму зі смородиною, гірчицею, перцем, цукром та томатною пастою.

Гострі мариновані огірки з перцем

Простий і швидкий рецепт маринованих огірків із перцем на зиму. Приготувати мариновані огірки за цим рецептом під силу навіть домогосподарці-початківці, т.к. вони не вимагають стерилізації.

Інгредієнти на 1,5 літрову банку: 

  • Огірки (кількість залежить від розміру) – 10 шт.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Перець солодкий – 0,75-1 шт.
  • Часник молодий — 3 зубчики
  • Листя хрону – 1 шт.
  • Суцвіття кропу – 1 шт.
  • Сіль – 40 г
  • Цукор — 30 г
  • Оцет 9% — 35 г

Спосіб приготування: 

Часник почистити, помити та нарізати. Солодкий перець очистити від насіння та нарізати на 4-6 частин. Листя хрону та суцвіття кропу помити холодною водою. Гіркий перець помити і відрізати плодоніжку. Банки заповнити огірками.

Потім помістити в банку гострий і солодкий перець. Туди ж додати 3 зубчики часнику. У банку також необхідно додати лист хріну та суцвіття кропу.

Потім огірки, що залишилися, нарізати кружальцями товщиною 1,5-2 см. Заповнити банки до країв нарізаними огірками. Залити окропом і накрити гарячими стерилізованими кришками. Залишити на 20-30 хвилин.

Злити воду з усіх банок у каструлю і додати туди цукор та сіль. Поставити на вогонь та довести до кипіння. У кожну банку додати по 35 г оцту. Гарячим маринадом залити огірки та закатати.

Хрусткі мариновані огірки «Кривава Мері»

Інгредієнти:

  • Огірки – 2,2 кг
  • Томатна паста — 250 г (1 склянка об’ємом 200 мл)
  • Цукор — 180 г (1 склянка)
  • Сіль – 70 г (2 ст. л.)
  • Оцет 9% — 150 мл
  • Парасольки кропу – 4 шт.
  • Перець запашний горошком – 12-16 шт.
  • Часник — 4-6 зубчиків
  • Листя смородини (за бажанням) – 4-8 шт.
  • Вода — 1,6 л

Спосіб приготування: 

Вказана кількість інгредієнтів розрахована на чотири літрові банки. Огірки замочити у холодній воді на 6-8 годин.

У воду додати томатну пасту, цукор, сіль. Поставити на плиту. Помішуючи, довести до кипіння та повного розчинення солі та цукру. Зменшити нагрівання та прокип’ятити одну хвилину. Додати оцет, вимкнути нагрівання і залишити маринад остигати. Парасольки кропу та листя смородини ошпарити окропом.

Вимити банки та кришки. Банки можна не стерилізувати, досить добре їх вимити. Покласти на дно кожної банки парасольку кропу, пару листя смородини (якщо є), зубчик часнику (можна цілий зубчик, можна нарізати) та 3-4 горошини запашного перцю. Щільно вкласти огірки у банки. Залити маринадом огірки в банках під верх (якщо не вистачило маринаду, можна долити окропу). Накрити кришками.

Читайте також: Варення на зиму з літніх ягід та фруктів: топ-5 найпростіших рецептів

Стерилізувати банки 10 хвилин у каструлі (на дно укласти тканинну серветку) з киплячою водою (по плечі банок), при 100 градусах.

Закрити банки кришками, перевернути, укутати та залишити до повного остигання.

Огірки солодкі консервовані на зиму 

Цікавий рецепт солодких маринованих огірків у банках. Огірки консервуються з цукром, оцтом та прянощами, без солі.

Інгредієнти на три літрові банки:

  • Огірки – 1,8-2 кг
  • Оцет 9% — 150 мл
  • Вода — 1 л
  • Цукор — 300 гр
  • Кориця мелена — на кінчику ножа
  • Гвоздика – 3-5 шт.
  • Перець запашний горошком – 3-5 шт.

Спосіб приготування: 

Огірки брати малі, рівні, однакові за розміром, ретельно помити й за бажанням можна обрізати з обох боків.

Бланшувати огірки у киплячій воді 3-4 хвилини. Після чого одразу ж охолодити у холодній воді.

Банки ретельно помити. Огірки покласти у банки. У кожну 1-літрову банку влити 50 мл оцту, і заливають гарячим маринадом.

Маринад: для цього воду з цукром, корицею, гвоздикою та запашним перцем кип’ятять 10 хвилин на малому вогні (при слабкому кипінні).

Накрити банки чистими кришками. Потім банки з огірками на зиму закутують в ковдру та дають остити.

Огірки по-фінськи на зиму 

Мариновані огірки з гірчицею. Найсмачніша заготівля на зиму! Готую тазами все літо! Смак огірків виходить, як у дитинстві у болгарських (чи угорських). Чим ще гарний цей рецепт — ніякої метушні з окропом: залити та злити. І ніякої стерилізації, все дуже просто. Огірки готуються швидко, за сезон намагаюся зробити більше.

Інгредієнти:

  • Огірки – 3 кг
  • Вода – 3 л
  • Сіль (кам’яна, великого помелу) – 6 ст. ложок
  • Цукор — 400 г
  • Оцет винний 6% — 500 мл (або 360 мл оцту 9%)
  • Насіння гірчиці – 2 ч. ложки
  • Лавровий лист – 3 шт.

Спосіб приготування:

Огірки попередньо замочуємо у воді на дві години. Каструлю відправляємо на плиту. Сюди — воду, цукор, сіль (кам’яну, не йодовану), насіння гірчиці та лаврушку. Нехай вода закипить.

За цей час переріжте огірки досить великими шматочками. Дрібні взагалі можна розрізати навпіл. Звичайно, огірки добре помили, хвостики прибрати (зрізати).

Як тільки вода закипіла, додаємо оцет: на 3 літри води – 500 мл 6-відсоткового (винного) оцту. Якщо у вас столовий оцет 9%, додайте 360 мл.
Ще раз даємо маринаду закипіти (будьте обережні з оцтовими парами). І тепер додаємо до маринаду порізані огірки.

Декілька хвилин помішуємо і чекаємо, коли огірочки поміняють колір (у цей час від них краще не відходити). Банки заздалегідь стерилізуємо (у духовці). Кришки обдаємо окропом.

Щойно огірки поміняють колір, відразу ж розкладаємо їх у підготовлені банки (стерилізовані, сухі). Заливаємо огірки в банках маринадом аж до краю. Добре закриваємо (закочуємо) та й прибираємо повільно остигати під теплу ковдру.

Такі мариновані огірки зберігати у підвалі. Також вони чудово стоять і в шафі (у квартирі).

Огірки консервовані з червоною смородиною

Смачними та хрусткими виходять огірки, консервовані з червоною смородиною. Рецепт огірків з червоною смородиною дуже простий і не займе багато часу.

Інгредієнти на 3-х літрову банку:

  • Огірки – 1,6 кг
  • Смородина червона — 2 склянки
  • Часник — 4 зубчики
  • Кріп (парасольки) — 20 г
  • Полин-естрагон — 30 г
  • Цибуля — 1 шт.
  • Перець чорний горошком – 5 шт.
  • Гвоздика – 4 шт.
  • Лавровий лист – 4 шт.
  • Сіль – 60 г
  • Вода – 1,5 л

 

Спосіб приготування:

Огірки перебрати, добре вимити. Зелень вимити. Цибулю та часник очистити, вимити, розрізати на частини. Смородину добре промити. Банки добре промити із содою.

На дно підготовлених банок укласти все листя та спеції. Потім укласти огірки. У проміжках між ними – ягоди червоної смородини.

Зробити маринад, для цього закип’ятити воду із сіллю. Потім залити прокип’яченим маринадом (вода із сіллю).

Стерилізувати банки в киплячій воді: літрові – 15 хвилин, дволітрові – 20 хвилин, трилітрові – 30 хвилин.

Закатати банки кришками. Перевернути банки. Консервовані огірки з смородиною повністю остудити під ковдрою.

СМАЧНОГО! Більше рецептів тут.

Читайте також: 

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram