Що приготувати з горіхів? 5 рецептів на будь-який смак

15 Серпня 2024

У пятницю, 16 серпня 2024 року, вся Україна буде відзначати по новому стилю третій спас — Горіховий (Хлібний). В цей день однією із традицій являється приготування страв з горіхів та випікання хліба.

Тому ми підготували для вас добірку простих та смачних страв з горіхами, які можна приготувати на Горіховий спас. Від десертів, легких закусок, до соусів та незвичайних поєднань продуктів з горіхами.

Читайте також: Спрінгроли: смачні та корисні рецепти з усього світу

Страви з горіхів: топ-5 рецептів

Брокколі з фісташками, лимоном і оливковою олією

Інгредієнти:

  • 375 г брокколі
  • 1½ ст.л оливкової олії плюс 1 ч.л
  • 1 невеликий лимон, очищений від цедри та соку
  • 1 зубчик часнику, дрібно нарізаний (за бажанням)
  • 30 г дрібно нарізаних фісташкових горіхів

Розігрійте сковорідку на сильному вогні до дуже гарячого стану; приблизно 5 хв. Тим часом наріжте брокколі на суцвіття. Змастіть зрізи брокколі 1 чайною ложкою олії, потім розкладіть суцвіття зрізами вниз на гарячу сковороду в один шар. Покладіть на брокколі щось важке, щоб притиснути до сковороди, аби краще обсмажити.

Жарте брокколі 2-3 хвилини, поки вона добре не обвуглиться, потім за допомогою щипців переверніть суцвіття і знову притисніть вагою, готуйте ще 2 хвилини, поки не обвуглиться з іншого боку і стане м’якою.

Поки брокколі готується, налийте решту 1 ½ оливкової олії в невелику каструлю і поставте на повільний вогонь. Додайте лимонну цедру і 2 столові ложки лимонного соку, додайте часник і подрібнені фісташки й прогрійте все разом 2 хвилини.

Коли брокколі буде готова, перекладіть її в миску для подачі, полийте заправкою з оливкової олії та приправте на свій смак сіллю та перцем.

Рецепт запечених карамелізованих персиків з солоними горіхами

Інгредієнти:

  • 4 столові ложки кленового сиропу
  • 4 стиглих персики, розрізати навпіл і видалити кісточку
  • 25 г несолоного вершкового масла
  • 25 г солоної суміші горіхів, крупно подрібнених
  • крем-фреш, для подачі (за бажанням)

Якщо ви використовуєте духовку, попередньо розігрійте її до температури 220ºC на газі, вентилятор – 200ºC. Візьміть два великих прямокутники кухонної фольги та збризніть середину кожного 1 столовою ложкою кленового сиропу.

Помістіть 4 половинки персика, розрізом догори, щільно притиснувши один до одного, в середину кожного прямокутника. Змастіть персики маслом. Розсипте поверх горіхів.

Збризніть сиропом, що залишився, обидва комплекти персиків. Щільно загорніть, а потім оберніть іншим шматком фольги, щоб закріпити (обережно, щоб зріз персиків дивився вгору).

Помістіть у гарячий попіл барбекю чи багаття або на деко в духовці та готуйте 20-25 хвилин. Розгорніть і розкладіть по чотирьох мисках, поливши соком, що приготувався, і ложкою вершкового крему, якщо використовується.

Рецепт шпинату з кедровими горіхами та рикотою

Інгредієнти:

  • 75 г кедрових горіхів
  • 1 столова ложка оливкової олії
  • 25 г вершкового масла
  • 240 г шпинату
  • ¼ чайної ложки свіжотертого мускатного горіха
  • ¼ чайної ложки каєнського перцю
  • ½ лимона
  • 100 г рикоти

На сухій сковороді з антипригарним покриттям обсмажте кедрові горіхи 1-2 хвилини до золотистого кольору. Зніміть зі сковороди й відкладіть.

У тій же сковороді розігріти олію і масло. Додайте шпинат, накрийте кришкою і готуйте на повільному вогні 2-3 хвилини, поки не розм’якне. Посипте мускатним горіхом і каєнським перцем, потім перемішайте.

Перекладіть на блюдо, вичавіть лимон і посипте кедровими горішками. Зверху покладіть пару ложок рикоти.

Рецепт песто з горіхів кеш’ю

Інгредієнти:

  • 100 г горіхів кеш’ю
  • 2 зубчики часнику
  • 50 г пармезану
  • великий пучок базиліка
  • 150 мл оливкової олії

Змішайте в кухонному комбайні горіхи кеш’ю, часник і пармезан. Додайте базилік і знову збийте. Потім, залишивши процесор увімкненим, повільно вливайте олію, доки все не з’єднається. Приправте до свого смаку. Зберігати в банцічи холодильнику до 1 місяця.

Рецепт смаженого мигдалю з розмарином і чилі

Інгредієнти:

  • 1 ст. л дрібно нарізаного листя розмарину
  • ½ ст. л світло-коричневого м’якого цукру
  • щіпка сушеного подрібненого перцю чилі
  • щіпка солі
  • 1 ч.л вершкового масла
  • ½ ст. лоливкової олії першого віджиму
  • 200 г мигдалю

Розігрійте духовку до 200°C, вентилятор до 180°C. Змішайте розмарин, цукор, чилі та сіль.

Перемішайте разом з маслом і оливковою олією. Викладіть мигдаль на деко і запікайте 8 хвилин.

Вийміть і додайте суміш спецій, поки масло не розтане, а горіхи не стануть рівномірно покриті. Поверніться на деко і випікайте 8 хвилин.

Подавати теплим або кімнатної температури.

Читайте також: 

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram