Великдень 2024: 5 оригінальних рецептів смачних пасок

30 Березня 2024

Великдень — це велике християнське свято, яке відзначають не тільки віруючі, а й всі люди, які люблять їсти смачну їжу — паски, іншу великодню випічку, крашанки та мясні страви, які вже можна їсти після Великого посту.

Великдень 2024: коли святкувати

Католики відзначають Великдень у 2024 році 31 березня, а православні й греко-католики – 5 травня.

Що приготувати на Великдень 2024? 

Скористайтеся великодніми канікулами й спечіть щось смачненьке. Смачні кекси з шоколадними гніздами, смачне печиво у формі кроликів та елегантні бісквіти — ось лише деякі креативних рецептів великодньої випічки. Проте не варто забувати про найпопулярнішу страву Великодня — паску.

Перегляньте добірку смачних рецептів великодньої випічки від WoMo, щоб знайти натхнення, або погляньте наші популярні рецепти тут.

Найкращі рецепти пасок на Великдень 2024

Традиційна паска

Інгредієнти:

  • Пшеничне борошно 1 кг
  • Молоко 400 мл
  • Яйця 10 шт
  • Вершкове масло 200 г
  • Цукор 250 г
  • Сухі дріжджі 12 г
  • Ванільний цукор 16 г
  • Сіль 1/4 ч. ложки
  • Родзинки 150 г
  • Цукрова пудра для глазурі

Спосіб приготування:

У велику глибоку миску просіяти (обов’язково) кілограм борошна. Упаковку сухих дріжджів заливаєте 100 мл теплого молока і перемішуєте до повного розчинення дріжджів.

У третій мисці змішуєте кілька столових ложок борошна і 100 мл молока. Перемішуєте борошно до рівномірного розподілу і нагріваєте отриману суміш в мікрохвильовій печі до гарячого стану, щоб борошно заварилося. У миску з молоком і дріжджами додаєте кілька столових ложок борошна. Добре перемішуєте суміш і чекаєте, коли опара підніметься. Через 10-15 хвилин вливаєте опару в миску із завареним тістом. Додаєте в миску з тістом 100 мл теплого молока і кілька столових ложок борошна. Перемішуєте усі інгредієнти. Тісто має нагадувати рідку сметану. Залишаєте його на 1 годину, щоб дріжджі почали працювати.

Читайте також: Паска за ціною торта: 11 найцікавіших варіантів великодніх смаколиків

У велику миску кладете 10 яєчних жовтків, масло, цукор та дрібку солі. Перемішуєте усі інгредієнти. Додайте ванільний цукор та цедру. Перекладіть опару в миску до яєць. Додайте в тісто три яєчні білки та поступово введіть в миску решту борошна. Тісто вимішуйте на столі, присипаному борошном. Вимішувати тісто потрібно не менше 10-15 хвилин. Добре вимішане тісто кладіть в миску, накриваєте його харчовою плівкою та відставляєте в бік на півтори години. Чекайте, коли тісто підніметься.

Через півтори години обминайте тісто і додайте родзинки та цукати. Залиште тісто ще на 20 хвилин відпочити. Через 20 хвилин форми для паски змастіть вершковим маслом і трохи присипте борошном. У кожну форму кладіть тісто так, щоб воно займало не більше третини форми. Залиште форми з тістом ще на півтори години для вистоювання. Через півтори години змастіть паски збитим яйцем і випікайте в розігрітій до 180 градусів С духовці. Час випікання залежатиме від розміру форми для паски. В середньому паска печеться від 30 до 50 хвилин.

Через зазначений час вийміть паски з духовки та дайте їм охолонути. Тепер готуйте глазур. Для цього три яєчні білки збийте з цукровою пудрою. Коли паски повністю охолонуть, змастіть їх глазур’ю. Поки глазур не застигла, посипте паски спеціальною присипкою.

Мигдальна паска

Інгредієнти:

  • 1 кг борошна
  • 500 мл молока
  • 50 г дріжджів
  • 5 яєць
  • 300 г вершкового масла
  • 200 г очищеного мигдалю
  • 1 лимон
  • 1 склянка родзинок
  • 200 г цукру
  • Сіль

Спосіб приготування:

Молоко потрібно закип’ятити й охолодити до температури парного. У невеликій частині молока розвести дріжджі, додати столову ложку цукру. До залишків молока необхідно висипати борошно і спінені дріжджі. Масу перемішати й поставити в тепле місце. Тим часом з цукром потрібно збити жовтки, додати розтоплене масло, терту цедру лимона, родзинки, подрібнений мигдаль і сіль. Перемішати й додати в тісто. Білки слід збити в густу піну і теж влити в тісто.

Акуратно перемішане тісто викласти у змащену маслом і посипану борошном форму, дати трохи підійти, змастити верхівку жовтком, посипати мигдалевими горіхами й випікати при температурі 180 градусів. Готовність паски можна помітити за утворенням рум’яної скоринки.

Кукурудзяна паска

Інгредієнти:

  • 120 г кукурудзяного борошна
  • 100 г пшеничного борошна
  • 150 г вершкового масла
  • 100 г цукру
  • 100 мл вершків
  • 10 г розпушувача тіста
  • 3 яйця
  • 1 лимон
  • Цукрова пудра
  • Цукати, родзинки

Спосіб приготування:

Вершкове масло необхідно розм’якшити й змішати з цукровою пудрою. Коли пудра розчиниться і маса стане однорідною, додайте три жовтки й збийте. Додайте цедру лимона і сік половини лимона, продовжуйте збивати. Додайте просіяне кукурудзяне і пшеничне борошно, розпушувач, вершки й збийте ще раз.

На 15 хвилин замочіть родзинки. Потім родзинки й цукати додайте в тісто. Акуратно перемішайте ложкою. Збийте два білки з дрібкою солі, і отриману піну влийте в тісто. Викладіть тісто у форму на 2/3 і випікайте 50−60 хвилин при температурі 180 градусів. Прикрасьте на свій розсуд.

Паска в мультиварці

Інгредієнти:

  • 2,5 склянки борошна
  • 100 мл молока
  • 75 г вершкового масла
  • 10 г дріжджів
  • Щіпка солі
  • Щіпка ваніліну
  • Цукор
  • 2 яйця
  • Родзинки

Спосіб приготування:

Для початку розтопіть дріжджі в теплому молоці. Перемішайте і залиште на п’ять хвилин. Потім збийте яйця з цукром і додайте розм’якшене вершкове масло. Влийте в цю масу розведені дріжджі й перемішайте. Залиште в теплому місці на кілька годин.

По закінченню відведеного часу ще раз перемішайте масу і всипте просіяне борошно, додайте родзинки й викладіть у велику миску. Залиште на півтори години, щоб тісто підійшло.

Читайте також: Великодній стіл: Рецепти Поділля

Потім змастіть чашу мультиварки маслом і викладіть в неї тісто. Увімкніть режим Випічка і випікайте протягом 40−50 хвилин. Прикрасити глазур’ю, кондитерської посипкою і цукатами.

Дієтична сирна паска

Цей рецепт сподобається тим, хто шанує православні традиції, однак не хоче зіпсувати фігуру. Паска готується без додавання борошна та яєць.

Інгредієнти:

  • 500 г сиру
  • Пів склянки жирної сметани
  • 100 г вершкового масла
  • 100 г цукрової пудри
  • Горіхи, цукати, сухофрукти

Спосіб приготування:

Сметану, сир, масло і цукрову пудру змішати до однорідної маси, помістити у форму для паски, прикрити марлею і покласти зверху важкий прес (м’ясорубка, праска, камінь). Залишити в холодильнику на, як мінімум, 12 годин. Перед подачею на стіл прикрасити цукатами, сухофруктами й горіхами.

 

СМАЧНОГО! Більше смачних рецептів тут

Читайте також: 

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram