Великдень — це велике християнське свято, яке відзначають не тільки віруючі, а й всі люди, які люблять їсти смачну їжу — паски, іншу великодню випічку, крашанки та мясні страви, які вже можна їсти після Великого посту.
Великдень 2024: коли святкувати
Католики відзначають Великдень у 2024 році 31 березня, а православні й греко-католики – 5 травня.
Що приготувати на Великдень 2024?
Скористайтеся великодніми канікулами й спечіть щось смачненьке. Смачні кекси з шоколадними гніздами, смачне печиво у формі кроликів та елегантні бісквіти — ось лише деякі креативних рецептів великодньої випічки. Проте не варто забувати про найпопулярнішу страву Великодня — паску.
Перегляньте добірку смачних рецептів великодньої випічки від WoMo, щоб знайти натхнення, або погляньте наші популярні рецепти тут.
Найкращі рецепти пасок на Великдень 2024
Традиційна паска
Інгредієнти:
- Пшеничне борошно 1 кг
- Молоко 400 мл
- Яйця 10 шт
- Вершкове масло 200 г
- Цукор 250 г
- Сухі дріжджі 12 г
- Ванільний цукор 16 г
- Сіль 1/4 ч. ложки
- Родзинки 150 г
- Цукрова пудра для глазурі
Спосіб приготування:
У велику глибоку миску просіяти (обов’язково) кілограм борошна. Упаковку сухих дріжджів заливаєте 100 мл теплого молока і перемішуєте до повного розчинення дріжджів.
У третій мисці змішуєте кілька столових ложок борошна і 100 мл молока. Перемішуєте борошно до рівномірного розподілу і нагріваєте отриману суміш в мікрохвильовій печі до гарячого стану, щоб борошно заварилося. У миску з молоком і дріжджами додаєте кілька столових ложок борошна. Добре перемішуєте суміш і чекаєте, коли опара підніметься. Через 10-15 хвилин вливаєте опару в миску із завареним тістом. Додаєте в миску з тістом 100 мл теплого молока і кілька столових ложок борошна. Перемішуєте усі інгредієнти. Тісто має нагадувати рідку сметану. Залишаєте його на 1 годину, щоб дріжджі почали працювати.
Читайте також: Паска за ціною торта: 11 найцікавіших варіантів великодніх смаколиків
У велику миску кладете 10 яєчних жовтків, масло, цукор та дрібку солі. Перемішуєте усі інгредієнти. Додайте ванільний цукор та цедру. Перекладіть опару в миску до яєць. Додайте в тісто три яєчні білки та поступово введіть в миску решту борошна. Тісто вимішуйте на столі, присипаному борошном. Вимішувати тісто потрібно не менше 10-15 хвилин. Добре вимішане тісто кладіть в миску, накриваєте його харчовою плівкою та відставляєте в бік на півтори години. Чекайте, коли тісто підніметься.
Через півтори години обминайте тісто і додайте родзинки та цукати. Залиште тісто ще на 20 хвилин відпочити. Через 20 хвилин форми для паски змастіть вершковим маслом і трохи присипте борошном. У кожну форму кладіть тісто так, щоб воно займало не більше третини форми. Залиште форми з тістом ще на півтори години для вистоювання. Через півтори години змастіть паски збитим яйцем і випікайте в розігрітій до 180 градусів С духовці. Час випікання залежатиме від розміру форми для паски. В середньому паска печеться від 30 до 50 хвилин.
Через зазначений час вийміть паски з духовки та дайте їм охолонути. Тепер готуйте глазур. Для цього три яєчні білки збийте з цукровою пудрою. Коли паски повністю охолонуть, змастіть їх глазур’ю. Поки глазур не застигла, посипте паски спеціальною присипкою.
Мигдальна паска
Інгредієнти:
- 1 кг борошна
- 500 мл молока
- 50 г дріжджів
- 5 яєць
- 300 г вершкового масла
- 200 г очищеного мигдалю
- 1 лимон
- 1 склянка родзинок
- 200 г цукру
- Сіль
Спосіб приготування:
Молоко потрібно закип’ятити й охолодити до температури парного. У невеликій частині молока розвести дріжджі, додати столову ложку цукру. До залишків молока необхідно висипати борошно і спінені дріжджі. Масу перемішати й поставити в тепле місце. Тим часом з цукром потрібно збити жовтки, додати розтоплене масло, терту цедру лимона, родзинки, подрібнений мигдаль і сіль. Перемішати й додати в тісто. Білки слід збити в густу піну і теж влити в тісто.
Акуратно перемішане тісто викласти у змащену маслом і посипану борошном форму, дати трохи підійти, змастити верхівку жовтком, посипати мигдалевими горіхами й випікати при температурі 180 градусів. Готовність паски можна помітити за утворенням рум’яної скоринки.
Кукурудзяна паска
Інгредієнти:
- 120 г кукурудзяного борошна
- 100 г пшеничного борошна
- 150 г вершкового масла
- 100 г цукру
- 100 мл вершків
- 10 г розпушувача тіста
- 3 яйця
- 1 лимон
- Цукрова пудра
- Цукати, родзинки
Спосіб приготування:
Вершкове масло необхідно розм’якшити й змішати з цукровою пудрою. Коли пудра розчиниться і маса стане однорідною, додайте три жовтки й збийте. Додайте цедру лимона і сік половини лимона, продовжуйте збивати. Додайте просіяне кукурудзяне і пшеничне борошно, розпушувач, вершки й збийте ще раз.
На 15 хвилин замочіть родзинки. Потім родзинки й цукати додайте в тісто. Акуратно перемішайте ложкою. Збийте два білки з дрібкою солі, і отриману піну влийте в тісто. Викладіть тісто у форму на 2/3 і випікайте 50−60 хвилин при температурі 180 градусів. Прикрасьте на свій розсуд.
Паска в мультиварці
Інгредієнти:
- 2,5 склянки борошна
- 100 мл молока
- 75 г вершкового масла
- 10 г дріжджів
- Щіпка солі
- Щіпка ваніліну
- Цукор
- 2 яйця
- Родзинки
Спосіб приготування:
Для початку розтопіть дріжджі в теплому молоці. Перемішайте і залиште на п’ять хвилин. Потім збийте яйця з цукром і додайте розм’якшене вершкове масло. Влийте в цю масу розведені дріжджі й перемішайте. Залиште в теплому місці на кілька годин.
По закінченню відведеного часу ще раз перемішайте масу і всипте просіяне борошно, додайте родзинки й викладіть у велику миску. Залиште на півтори години, щоб тісто підійшло.
Читайте також: Великодній стіл: Рецепти Поділля
Потім змастіть чашу мультиварки маслом і викладіть в неї тісто. Увімкніть режим Випічка і випікайте протягом 40−50 хвилин. Прикрасити глазур’ю, кондитерської посипкою і цукатами.
Дієтична сирна паска
Цей рецепт сподобається тим, хто шанує православні традиції, однак не хоче зіпсувати фігуру. Паска готується без додавання борошна та яєць.
Інгредієнти:
- 500 г сиру
- Пів склянки жирної сметани
- 100 г вершкового масла
- 100 г цукрової пудри
- Горіхи, цукати, сухофрукти
Спосіб приготування:
Сметану, сир, масло і цукрову пудру змішати до однорідної маси, помістити у форму для паски, прикрити марлею і покласти зверху важкий прес (м’ясорубка, праска, камінь). Залишити в холодильнику на, як мінімум, 12 годин. Перед подачею на стіл прикрасити цукатами, сухофруктами й горіхами.
СМАЧНОГО! Більше смачних рецептів тут.
Читайте також:
- Ми не маємо скасовувати життя: психологині про святкування Великодня
- Декор, одяг та аксесуари до Великодня: чим пропонують прикрасити своє життя українські бренди
- Український фільм «Крашанка» скоро вийде у прокат: дата прем’єри, трейлер, сюжет
- Весняний манікюр 2024: модні ідеї для нігтів
- Коли переводити годинник на літній та зимовий час у 2024 році?
- Весна прийшла! Де побачити первоцвіти в Україні
- Коли та що садити у березні 2024 року: посівний календар на місяць
- Великий піст 2024: що заборонено їсти, пісне меню, рецепти
Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: Facebook, Telegram, Instagram