Різдво 2023: 5 святкових рецептів, які може приготувати кожен

06.12.2023

Зніміть стрес від приготування їжі цього Різдва за допомогою цих простих, але вражаючих святкових рецептів. З простими закусками, смачними стравами, салатами та десертами, які прикрасять ваш святковий стіл.

До Різдва ми підготували для вас різдвяне меню — 5 рецептів, які ви зможете приготувати власноруч.

Різдвяне меню: ТОП-5 рецептів смачних та простих страв 

Закуска на Різдвяний стіл — канапе з курки, журавлини та брі

Фото: taste.com.au

Інгредієнти: 

  • 1 1/2 листа замороженого листкового тіста, щойно розмороженого
  • 1 невелику копчену курячу грудку, дрібно нарізану
  • 100 г брі, нарізати на 24 рівні частини
  • 100 г (1/4 склянки) журавлинного соусу Coles
  • 2 чайні ложки свіжого листя чебрецю
  • 1 столова ложка дрібно нарізаної свіжої цибулі

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 220C/200C з примусовою вентиляцією.

Приготуйте тісто: розріжте весь лист тіста на 16 рівних квадратів. Розріжте половину листа на 8 рівних квадратів. Міні-форми для кексів місткістю 1 1/2 столової ложки (30 мл) викладіть квадратиками з тіста (краї тіста будуть вищими за отвори для кексів). Поставте в морозилку на 15 хвилин для застигання.

Читайте також: Різдвяний штолен: смачні рецепти традиційної святкової випічки

Випікайте тісто 10 хвилин або до легкого золотистого кольору та хрусткої скоринки. Використовуйте ложку, щоб обережно натиснути на тісто, щоб воно трохи розплющилося. Заповніть кожен отвір невеликою кількістю курки. Зверху покладіть шматочок брі та журавлинний соус. Посипати чебрецем.

Випікайте 5-7 хвилин або поки сир не стане золотистим і трохи розплавиться. Посипте все — цибулею.

Святкова страва на Різдво 2023 — Індичка в кленовому сиропі з начинкою 

Солодка глазур на індичці чудово контрастує зі смаком вишні у начинці та підливі. Проста зернова начинка також наповнена смаком.

Інгредієнти: 

  • 125 г вершкового масла, подрібненого
  • 80 мл (1/3 склянки) кленового сиропу
  • 5-6 кг цілої індички
  • 10 свіжих листків шавлії, плюс додаткові, для подачі
  • 1 кг гарбуза кента, очищеного від насіння, нарізаного великими шматочками
  • 2 зубчики часнику

Для начинки:

  • 250 г коричневого рису, приготовленому в мікрохвильовій печі та кіноа
  • 55 г (1/3 склянки) подрібнених підсмажених фісташок
  • 125 г (3/4 склянки) вишні морелло, злити, залишити 125 мл (1/2 склянки) вишневого соку

Для підливи:

  • 2 ст. л звичайного борошна
  • 375 мл (1 1/2 склянки) рідкого курячого бульйону
  • 125 мл (1/2 склянки) білого вина

Спосіб приготування: 

Подрібнити суміш рису та кіноа і помістити в миску. Додайте фісташки та вишні та перемішайте, щоб з’єднати. Приправити та відставити.

Помістіть масло та кленовий сироп у невелику каструлю на середній вогонь. Варіть, помішуючи, 2-3 хвилини або поки не розтане. Відставте, накрийте, щоб було в теплі.

Розігрійте духовку до 180C/160C з примусовою вентиляцією. Видалити з індички нутрощі, шию і зайвий жир. Обсушити індичку всередині та зовні паперовим рушником. Обережно проведіть пальцями під шкірою грудей, щоб послабити. Обережно просуньте листя шавлії під шкіру, переконавшись, що вони сидять рівно. Заповніть порожнину начинкою. Зв’яжіть ніжки кухонною ниткою і заправте під них крила. Покладіть індичку грудкою догори на решітку у великій сковороді.

Читайте також: 5 ідей для італійської пасти з сезонними овочами: рецепти від Марко Черветті

Налийте 375 мл  води на дно каструлі. Змастіть індичку кленовим маслом. Покладіть на індичку великий шматок паперу для випікання, потім 2 шари фольги на деко, щільно закріпивши. Смажте 2 години, поливши розтопленим кленовим сиропом через 1 годину. Зняти фольгу і папір. Смажте, поливши один раз, ще 1 годину або до золотистого кольору та готовності. Перекладіть на тарілку, накрийте кришкою і відставте на 30 хвилин для відпочинку.

Тим часом викладіть гарбуз і часник на велике деко, застелене папером для випічки. Збризніть маслом. Збризніть гарбуз залишками кленового масла. Смажте 40 хвилин або поки гарбуз не стане злегка карамелізованим, а часник не стане м’яким.

Для підливи зніміть жир із соку в жаровні та викиньте його. Поставте сковороду на середній вогонь і почистіть дно, щоб видалити всі приготовані шматочки. Додайте борошно і варіть, помішуючи, 2 хвилини. Додайте бульйон, вино та збережений вишневий сік. Перемішуємо до однорідності. Довести до кипіння. Тушкуйте 5-7 хвилин або поки трохи не загусне.

Читайте також: Хачапурі по-аджарськи: простий та смачний рецепт грузинської кухні

Покладіть індичку на велике блюдо з гарбузом, часником і додатковими листочками шавлії. Подавайте з теплою підливою.

Салат для різдвяного столу — теплий картопляний салат з сирним соусом

Інгредієнти: 

  • 2 кг картоплі
  • 2 1/2 столової ложки оливкової олії першого віджиму
  • 4 зубчики часнику, неочищені
  • 125 г вершкового сиру, подрібненого, розм’якшеного
  • 1/2 склянки сметани
  • 1/2 склянки молока
  • 2 чайні ложки діжонської гірчиці
  • 80 г тертого сиру Грюєр
  • 200 г середніх шматочків бекону, обрізаних, нарізаних
  • 3 зелені цибулини, тонко нарізані
  • Цедра лимона, для подачі

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 200C/180C з вентилятором. Велике деко застелити папером для випічки.

Картоплю наріжте шматочками по 5 см. Помістіть у велику каструлю. Залити холодною водою. Доведіть до кипіння на середньому сильному вогні. Кип’ятіть 5 хвилин або до готовності. Перекладіть на підготовлений лоток. Збризніть 2 столовими ложками олії. Перекласти на пательню. Добре приправте. Смажте 40 хвилин, перевертаючи картоплю наполовину. Додати часник. Смажте ще 15 хвилин або поки картопля не стане золотистою і м’якою.

Помістіть вершковий сир, сметану і молоко в невелику каструлю на середній вогонь. Варіть, помішуючи, протягом 5 хвилин або до тих пір, поки маса не розплавиться і стане однорідною. Вичавити в суміш часник з лушпиння. Додати гірчицю і сир. Готуйте, помішуючи, протягом 5 хвилин або поки сир не розплавиться і стане однорідним. Приправити сіллю і перцем.

Читайте також: Що приготувати зі слив: 5 смачних та простих рецептів

Тим часом розігрійте олію, що залишилася, у сковороді на середньому сильному вогні. Додати бекон. Готуйте, періодично помішуючи, 5 хвилин або до золотистого кольору. Зняти з вогню. Додати цибулю. Перемішайте, щоб з’єднати.

Додайте 3/4 суміші бекону в сирний соус. Помістіть картоплю в сервірувальну миску. Полийте картоплю соусом. Приправити перцем. Посипте цедрою лимона та сумішшю бекону, що залишилася. Подавайте.

Різдвяний десерт — легкий традиційний різдвяний пиріг

Фото: taste.com.au

Почніть готувати цей традиційний фруктовий торт на два дні раніше, щоб він був готовий до вашого великого різдвяного свята.

Інгредієнти: 

  • 1 чашка (160 г) родзинок або виноград сорту Султаніна
  • 1 3/4 склянки (280 г) смородини
  • 1 1/2 склянки (225 г) подрібнених родзинок
  • 1/2 склянки (85 г) змішаної цедри
  • 1 склянка (200 г) глазурованої вишні, подрібненої
  • 1 чашка (250 мл) темного рому або яблучного соку
  • 250 г вершкового масла, розм’якшеного
  • 1 чашка (220 г) коричневого цукру
  • 4 яйця
  • 1 1/2 склянки (210 г) подрібненого мигдалю
  • 3/4 склянки (110 г) звичайного борошна, просіяного
  • 3/4 склянки (110 г) борошна, що самостійно розростається, просіяного
  • 1 чайна ложка суміші спецій для випіки
  • 1 чайна ложка меленого мускатного горіха
  • 2 чайні ложки меленої кориці
  • Цукрова пудра, припудрити

Спосіб приготування: 

Змішайте Султаніни, смородину, родзинки, змішану цедру, глазуровану вишню та ром у великій мисці. Накрийте кришкою та відставте, періодично помішуючи, на 2 дні для мацерації.

Розігрійте духовку до 170С. Квадратну форму для торта діаметром 23 см (основна міра) або круглу форму діаметром 25 см (основна міра) змастіть 3 шарами паперу для випічки, витягнувши папір на 5 см над бортиком.

Використовуючи електричний міксер, збивайте масло та цукор протягом 5 хвилин або до тих пір, поки вони не стануть блідими та кремовими. Додайте яйця, по 1 за раз, добре збиваючи після кожного додавання.

Читайте також: Для любителів італійської кухні: 5 рецептів смачної пасти

До фруктової суміші додайте мигдаль. Додайте фруктову суміш до масляної суміші з просіяним борошном і спеціями. Перемішуйте до повного з’єднання. Викласти ложкою в підготовлену сковороду. Випікайте 2 години або поки шпажка, вставлена ​​в центр пирога, не вийде чистою.

Вийміть пиріг з духовки. Загорніть каструлю в рушник і відставте до повного охолодження. Виверніть пиріг із форми та посипте цукровою пудрою для подачі.

Смачний напій на Різдво — Коктейль «Jungle juice»

Фото: taste.com.au

Інгредієнти: 

  • по 2 склянки журавлинного і гранатового соків
  • 1 ст.л цукрової пудри
  • 1/3 склянки апельсинового лікеру
  • Вино біле ігристе охолоджене 750 мл
  • на 8 чашок кубиків льоду
  • 1 невеликий апельсин, порізати на 8 тонких частинок
  • 2/3 склянки заморожених зерен граната
  • Листя свіжої м’яти для подачі

Спосіб приготування: 

Помістіть сік і цукор у невелику каструлю на середній вогонь. Варіть, помішуючи 2-3 хвилини або поки цукор не розчиниться. Відставити до повного охолодження.

Читайте також: Американський яблучний пиріг з хрусткою скоринкою: смачний рецепт

Змішайте сокову суміш, лікер та ігристе вино у великому глечику. Розподіліть кубики льоду та часточки апельсина між 8 склянками об’ємом 470 мл. Розлийте сокову суміш по склянках. Зверху посипати зернами граната і м’ятою. Подавайте.