У пятницю, 16 серпня 2024 року, вся Україна буде відзначати по новому стилю третій спас — Горіховий (Хлібний). В цей день однією із традицій являється приготування страв з горіхів та випікання хліба.
Тому ми підготували для вас добірку простих та смачних страв з горіхами, які можна приготувати на Горіховий спас. Від десертів, легких закусок, до соусів та незвичайних поєднань продуктів з горіхами.
Читайте також: Спрінгроли: смачні та корисні рецепти з усього світу
Страви з горіхів: топ-5 рецептів
Брокколі з фісташками, лимоном і оливковою олією
Інгредієнти:
- 375 г брокколі
- 1½ ст.л оливкової олії плюс 1 ч.л
- 1 невеликий лимон, очищений від цедри та соку
- 1 зубчик часнику, дрібно нарізаний (за бажанням)
- 30 г дрібно нарізаних фісташкових горіхів
Розігрійте сковорідку на сильному вогні до дуже гарячого стану; приблизно 5 хв. Тим часом наріжте брокколі на суцвіття. Змастіть зрізи брокколі 1 чайною ложкою олії, потім розкладіть суцвіття зрізами вниз на гарячу сковороду в один шар. Покладіть на брокколі щось важке, щоб притиснути до сковороди, аби краще обсмажити.
Жарте брокколі 2-3 хвилини, поки вона добре не обвуглиться, потім за допомогою щипців переверніть суцвіття і знову притисніть вагою, готуйте ще 2 хвилини, поки не обвуглиться з іншого боку і стане м’якою.
Поки брокколі готується, налийте решту 1 ½ оливкової олії в невелику каструлю і поставте на повільний вогонь. Додайте лимонну цедру і 2 столові ложки лимонного соку, додайте часник і подрібнені фісташки й прогрійте все разом 2 хвилини.
Коли брокколі буде готова, перекладіть її в миску для подачі, полийте заправкою з оливкової олії та приправте на свій смак сіллю та перцем.
Рецепт запечених карамелізованих персиків з солоними горіхами
Інгредієнти:
- 4 столові ложки кленового сиропу
- 4 стиглих персики, розрізати навпіл і видалити кісточку
- 25 г несолоного вершкового масла
- 25 г солоної суміші горіхів, крупно подрібнених
- крем-фреш, для подачі (за бажанням)
Якщо ви використовуєте духовку, попередньо розігрійте її до температури 220ºC на газі, вентилятор – 200ºC. Візьміть два великих прямокутники кухонної фольги та збризніть середину кожного 1 столовою ложкою кленового сиропу.
Помістіть 4 половинки персика, розрізом догори, щільно притиснувши один до одного, в середину кожного прямокутника. Змастіть персики маслом. Розсипте поверх горіхів.
Збризніть сиропом, що залишився, обидва комплекти персиків. Щільно загорніть, а потім оберніть іншим шматком фольги, щоб закріпити (обережно, щоб зріз персиків дивився вгору).
Помістіть у гарячий попіл барбекю чи багаття або на деко в духовці та готуйте 20-25 хвилин. Розгорніть і розкладіть по чотирьох мисках, поливши соком, що приготувався, і ложкою вершкового крему, якщо використовується.
Рецепт шпинату з кедровими горіхами та рикотою
Інгредієнти:
- 75 г кедрових горіхів
- 1 столова ложка оливкової олії
- 25 г вершкового масла
- 240 г шпинату
- ¼ чайної ложки свіжотертого мускатного горіха
- ¼ чайної ложки каєнського перцю
- ½ лимона
- 100 г рикоти
На сухій сковороді з антипригарним покриттям обсмажте кедрові горіхи 1-2 хвилини до золотистого кольору. Зніміть зі сковороди й відкладіть.
У тій же сковороді розігріти олію і масло. Додайте шпинат, накрийте кришкою і готуйте на повільному вогні 2-3 хвилини, поки не розм’якне. Посипте мускатним горіхом і каєнським перцем, потім перемішайте.
Перекладіть на блюдо, вичавіть лимон і посипте кедровими горішками. Зверху покладіть пару ложок рикоти.
Рецепт песто з горіхів кеш’ю
Інгредієнти:
- 100 г горіхів кеш’ю
- 2 зубчики часнику
- 50 г пармезану
- великий пучок базиліка
- 150 мл оливкової олії
Змішайте в кухонному комбайні горіхи кеш’ю, часник і пармезан. Додайте базилік і знову збийте. Потім, залишивши процесор увімкненим, повільно вливайте олію, доки все не з’єднається. Приправте до свого смаку. Зберігати в банцічи холодильнику до 1 місяця.
Рецепт смаженого мигдалю з розмарином і чилі
Інгредієнти:
- 1 ст. л дрібно нарізаного листя розмарину
- ½ ст. л світло-коричневого м’якого цукру
- щіпка сушеного подрібненого перцю чилі
- щіпка солі
- 1 ч.л вершкового масла
- ½ ст. лоливкової олії першого віджиму
- 200 г мигдалю
Розігрійте духовку до 200°C, вентилятор до 180°C. Змішайте розмарин, цукор, чилі та сіль.
Перемішайте разом з маслом і оливковою олією. Викладіть мигдаль на деко і запікайте 8 хвилин.
Вийміть і додайте суміш спецій, поки масло не розтане, а горіхи не стануть рівномірно покриті. Поверніться на деко і випікайте 8 хвилин.
Подавати теплим або кімнатної температури.
Читайте також:
- Вихідні на природі всією родиною: що взяти з собою на пікнік та які страви готувати на багатті
- Що приготувати з баклажанів: смачні та прості рецепти
- Що приготувати з кабачків? Смачні та прості рецепти страв на будь-який смак
- Найсмачніші літні напої з полуницею: рецепти коктейлів для дорослих
- Компоти з вишні, малини та смородини: прості рецепти консервації на зиму
- Варення на зиму з літніх ягід та фруктів: топ-5 найпростіших рецептів
- Домашнє морозиво: прості рецепти з натуральних та смачних інгредієнтів
- Що приготувати з огірків: топ-5 незвичайних рецептів консервації на зиму
- Як приготувати найпопулярніший коктейль літа Апероль Спрітц
Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: Facebook, Telegram, Instagram