Яблука – мабуть, найпоширеніші фрукти, особливо восени, і вони тісно пов’язані з користю для здоров’я. Вони легкі, солодкі, кислуваті та хрусткі. А також вони є чудовим інгредієнтом для багатьох десертів! Ми підготували для вас добірку смачних рецептів з яблук, які будуть смакувати кожному.
Ці рецепти з яблуками допоможуть вам максимально використати улюблені фрукти осені. Якщо ви плануєте включити більше яблук у свою кулінарію та дієту в наступні місяці, то ці 5 смачних, надзвичайно простих і швидких у приготуванні рецептів, стануть для вас знахідкою.
Читайте також: Американський яблучний пиріг з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
Що приготувати з яблук: 5 смачних рецептів на осінь
Пряні коричневі яблука
Інгредієнти:
- 6 маленьких яблук, розрізаних навпіл
- 1/4 склянки несоленого масла плюс 1 столова ложка для змащування форми для випічки
- 3/4 чайної ложки меленої кориці
- 1/4 чайної ложки тертого свіжого мускатного горіха
- 1/4 чайної ложки китайських п’яти спецій
- 2 1/2 столові ложки світло-коричневого цукру
- 1 столова ложка свіжого лимонного соку
- 1/4 чайної ложки кошерної солі
- 1/3 чашки нарізаного горіха пекан
- Ванільне морозиво або жирні вершки для подачі
Спосіб приготування:
Останні новини
- У ТРЦ Gulliver відкрилась виставка, присвячена ветеранському бізнесу
- Шевченківська премія-2025 оголосила претендентів
- SHE Congress 2024: сміливі кейси, що змінюють світ
- У Києві представили бронзову скульптурку «Повернення додому»
- Веном захопив ТРЦ Gulliver: видовищне CGI-відео на честь прем’єри «Веном: Останній танець»! Новости на главной
Розігрійте духовку до 200 градусів. Натріть 1 столову ложку вершкового масла на дно та стінки форми для випікання.
Вийміть і видаліть серцевину та насіння з кожної половинки яблука за допомогою кульки для дині або чайної ложки. Наріжте дуже тонку скибочку з протилежного боку яблука, щоб яблуко лежало рівно. Розкладіть яблука стороною з серцевиною догори щільно в підготовлену форму для запікання.
Розтопіть решту 1/4 склянки вершкового масла в маленькій сковороді або каструлі на середньому рівні. Додайте корицю, мускатний горіх і п’ять китайських прянощів і нагрівайте, поки не з’явиться аромат і не почне підрум’янюватися, приблизно 1 хвилину.
Читайте також: Для любителів італійської кухні: 5 рецептів смачної пасти
Збийте коричневий цукор, лимонний сік і сіль. Ложкою рівномірно викладіть масляну суміш у поглиблення яблук. Тильною стороною ложки нанесіть тонким шаром на надрізи яблук.
Накрийте форму для запікання алюмінієвою фольгою та запікайте в розігрітій духовці, поки яблука не почнуть розм’якшуватися, 30-40 хвилин. Розкрийте блюдо та розсипте пекан поверх яблук. Полити соком з дна каструлі. Збільште температуру духовки до 300°C і випікайте, поки яблука не підрум’яняться і не стануть дуже ніжними, 10-15 хвилин. Подавайте теплим або кімнатної температури, додавши кульку ванільного морозива або крапельку жирних вершків.
Суп з каррі, цвітної капусти і яблук
Інгредієнти:
- Оливкова олія
- 1 цибулина
- 2 яблука
- сіль
- перець
- часник
- цвітна капуста
- сіль
- вершки жирні
- порошок каррі
- кориця
- курячий бульйон
- мед
Спосіб приготування:
Почніть з обережного обсмажування цибулі та часнику на оливковій олії. Вам не потрібно турбуватися про те, щоб однорідно нарізати цибулю чи подрібнити часник (я його просто подрібнюю), тому що все одно буде протертим.
Додайте порошок каррі та корицю та варіть до появи аромату.
Далі додайте цвітну капусту, нарізані яблука, курячий бульйон, сіль і перець.
Читайте також: Що приготувати з груш: найсмачніші осінні рецепти
Тушкуйте, поки цвітна капуста не стане м’якою.
Подрібніть суп за допомогою ручного занурювального блендера до однорідного кремового стану. (Альтернативно, ви можете пюрувати суп порціями в стандартному блендері.) Коли користуюся занурювальним блендером, я люблю нахиляти каструлю набік, щоб блендер дійсно міг туди потрапити. Так ви також матимете менше бризок.
Додайте мед і жирні вершки й знову перемішайте. Зауважте, що рецепт передбачає лише 1/3 склянки вершків, що набагато менше, ніж у більшості крем-супів. Я знаю, що хочеться повністю його виключити, але майте на увазі, що він пом’якшує спеції та робить суп шовковистим.
Для гарніру змішайте дрібно нарізані яблука з невеликою кількістю порошку каррі. Розлийте суп по мисках і покладіть зверху трохи яблук каррі.
Свинина з грибами та яблуками
Інгредієнти:
- 2 кг свинячого м’яса, нарізаного кубиками
- 1 нарізана цибулина
- 2 цибулі-порею, тонко нарізані
- 600 г грибів, крупно нарізаних
- 4 ст.л томатної пасти
- 100 мл білого вина
- 5 червоних яблук, нарізаних четвертинками
- 2 л овочевого бульйону
- сіль
- перець
- Оливкова олія
Для подачі:
- Картопляне пюре
Спосіб приготування:
Поставте велику каструлю на середній вогонь. Після нагрівання додайте трохи оливкової олії, свинину й обсмажте її з усіх боків. Потім перекладіть його в миску і відставте.
У ту саму каструлю додайте цибулю, цибулю-порей, гриби та трохи оливкової олії, якщо потрібно. Тушкуйте 2-3 хвилини, помішуючи дерев’яною лопаткою, поки овочі не стануть м’якими.
Читайте також: Що приготувати зі слив: 5 смачних та простих рецептів
Додайте свинину, томатну пасту, яблука, знову перемішайте й обсмажте 1 хвилину.
Деглазуйте білим вином і дайте алкоголю випаруватися.
Додайте яблука та овочевий бульйон. Приправити сіллю, перцем і тушкувати 45-50 хвилин, поки м’ясо не стане м’яким.
Подавайте свинину з грибами і яблуками в гарячому вигляді з картопляним пюре.
Перевернутий яблучний пиріг
Інгредієнти:
- 5 червоних яблук, розрізати на 8 частин
- 100 г коричневого цукру
- 85 г вершкового масла
- 1/2 чайної ложки порошку кориці
- 1/4 чайної ложки порошку гвоздики
- 1 щіпка солі
- Ванільне морозиво, для подачі (за бажанням)
Для мигдального крамблу:
- 150 г масла, замороженого і нарізаного кубиками
- 150 г гранульованого цукру
- 150 г мигдалю, крупно нарізаного
- 120 г борошна
- 1/2 чайної ложки ванільного екстракту
Спосіб приготування:
Розігрійте сковороду з антипригарним покриттям на середньому сильному вогні, насипте цукор і дайте йому карамелізуватися.
Потім додайте яблука і постійно помішуйте дерев’яною ложкою, поки яблуко не розм’якне.
Коли карамель застигне, зніміть каструлю з вогню, додайте корицю, гвоздику і, нарешті, масло, і перемішуйте, поки масло не розтане і суміш не стане однорідною.
Після того, як яблука будуть готові, відкладіть їх в сторону, на сковороду, і приготуйте крамбл.
Спосіб приготування крамблу: помістіть мигдаль і борошно в кухонний комбайн і подрібніть їх.
Читайте також: Що приготувати з гарбуза: 5 простих рецептів
Потім додайте цукор, вершкове масло та ванілін і ще трохи збийте, поки тісто не стане грубою.
Процес можна виконати й руками, почавши розтирати масло до повного його розчинення з іншими інгредієнтами.
Розігрійте духовку до 170 градусів на повітрі.
Викласти яблука разом з карамеллю в круглу форму зі знімним дном діаметром 23 см і руками, не натискаючи, розподілити по них тісто.
Поставити форму в духовку і випікати 20-30 хвилин, поки крамбл не придбає темно-золотистий колір.
Після готовності дайте йому повністю охолонути та подавайте з ванільним морозивом.
Яблучні оладки
Інгредієнти:
4 столові ложки несолоного масла, розділеного
3/4 склянки борошна, що самостійно піднімається
1/4 чайної ложки кошерної солі
1/4 чайної ложки меленої кориці
2 великі яйця
2 столові ложки гранульованого цукру
3/4 склянки пахти
3 середні яблука
1 столова ложка фасованого світло-коричневого цукру
3 чайні ложки рослинної олії, розділ
1/2 склянки збитих вершків, для подачі (за бажанням)
Спосіб приготування:
Розігрійте в мікрохвильовій печі 2 столові ложки несолоного вершкового масла в невеликій мисці, придатній для мікрохвильової печі, доки не розтане, приблизно 30 секунд. (Альтернативно, розтопіть на плиті.)
Помістіть 3/4 склянки борошна, що самостійно піднімається, 1/4 чайної ложки кошерної солі та 1/4 чайної ложки меленої кориці у велику миску та перемішайте вінчиком.
Помістіть 2 великих яйця і 2 столові ложки цукрового піску в середню миску і збийте вінчиком до густої й пишної маси. Додайте 3/4 склянки пахти та розтоплене вершкове масло та перемішайте, щоб з’єднати.
Додайте маслянку до борошняної суміші та перемішуйте, поки не з’єднається. Відставити відпочити на 15 хвилин. Тим часом приготуйте начинку з карамелізованих яблук.
Читайте також: Що приготувати з кабачків? Смачні та прості рецепти страв на будь-який смак
Очистіть 3 яблука (сорту Гренні Сміт) від шкірки та серцевини та наріжте кожне на 8 часточок. Відкладіть 4 клини для тіста. Розтопіть решту 2 столові ложки несолоного масла у великій сковороді на середньому сильному вогні. Додайте яблучні шматочки, що залишилися, і 1 столову ложку світло-коричневого цукру. Готуйте, час від часу перевертаючи, до золотисто-коричневого кольору і м’якості, 8–10 хвилин. Додайте 1/4 склянки яблучного сидру і варіть на повільному вогні до утворення сиропу 1-2 хвилини. Зняти каструлю з вогню.
Коли тісто буде готове, натріть відкладені часточки яблук на великі отвори терки. Додайте натерте яблуко в тісто і перемішайте, поки воно не з’єднається.
Розігрійте велику чавунну або антипригарну сковороду на середньому сильному вогні та змастіть сковороду приблизно 1 чайною ложкою рослинної олії. Додайте 1/4 склянки тіста на сковороду, готуючи 2-3 порції за раз, залежно від розміру вашої сковороди. Готуйте, поки на поверхні не з’являться бульбашки, а краї почнуть застигати, приблизно 2 хвилини. Зменшіть вогонь до середнього, якщо млинці готуються занадто швидко.
Переверніть млинці. Готуйте, поки другі сторони не стануть золотисто-коричневими, ще 1-2 хвилини. Перекладіть на тарілку. Повторіть, використовуючи більше олії та приготуйте тісто, що залишилося. Подавайте з карамелізованим яблучним топінгом і шматочком збитих вершків за бажанням.