До Нового року 2024 залишилося менш як тиждень, тому настав час подумати про меню на Новий рік. Ситні, смачні та вишукувані страви — все це є у наші добірці новорічних страв, яку ми підготували для вас на крайній випадок, коли ідеї вичерпані й вже набридло олівє, оселедець під шубою, холодець тощо.
Страви на Новий рік 2024: цікаві ідеї рецептів для святкового столу
Фаршировані гриби
Свята — це сезон вічних рецептів, які гарантовано сподобаються. Показовий випадок: ці гриби, фаршировані ковбасою.
Читайте також: Новорічні коктейлі для дорослих: що вибрати для зустрічі 2024 року
Інгредієнти:
- 2 ст.л оливкової олії, плюс ще для сковороди
- Печериці (близько 32 грибів)
- 1 цибулину шалот, нарізану
- 2 зубчики часнику, подрібнені
- 15о грам ковбаски, без шкірки
- 1/4 c. подрібненої свіжої листової петрушки
- 1 ч.л тертої цедри лимона, плюс 2 чайні ложки соку
- 1 ч.л листя свіжого чебрецю, подрібнити
- 1/4 c. панірувальних сухарів
- 1/4 склянки тертого пармезану
Читайте також: Торт «Пряниковий будиночок»: як приготувати та прикрасити своїми руками
Останні новини
- Мох у кишені пальто і скельця замість ґудзиків: бренд ШИПЕЛИК єднає із природою у новій осінній колекції
- Фільм «Яремчук: Незрівнянний світ краси» надихнув бренд SVARGA на створення сорочки, як у Назарія Яремчука
- До України на знак підтримки прибули ще 27 тисяч книжок від британських видавництв
- Українські книговидавці вперше візьмуть участь в Liber
- «Звісно, зможеш!»: в Україні стартувала національна інформаційна кампанія Новости на главной
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 200 C градусів. Злегка змастіть маслом велике деко з ребрами. У грибів видалити ніжки й подрібнити. Викладіть капелюшки грибів ніжкою вгору на підготовлене деко.
Розігрійте олію у великій сковороді на середньому вогні. Додайте цибулю-шалот і часник. Приправити сіллю і перцем. Жарить, періодично помішуючи, до готовності 3-4 хвилини. Додати нарізані стебла грибів і приправити сіллю і перцем. Готуйте, помішуючи, до тих пір, поки не почне рум’яніти, 7-9 хвилин.
Додайте ковбасу та готуйте, розбиваючи її на дрібні шматочки дерев’яною ложкою, поки вона не підрум’яниться та не приготується, 5–6 хвилин; перекладіть в миску.
Додайте петрушку, лимонну цедру та сік, чебрець та пармезан і перемішайте, щоб з’єднати. Капелюшки грибів наповнити начинкою. Випікайте, поки гриби не стануть м’якими, від 28 до 30 хвилин. Подавайте гарячими.
Яловича вирізка з розмарином і коренеплодами
Ця смачна страва готується напрочуд швидко.
Інгредієнти:
- 2 червоні цибулини середнього розміру, нарізані 8 часточками
- 1-2 середньої моркви, нарізаної уздовж четвертинками
- 1-2 середнього пастернака, порізаний уздовж на четвертинки
- 3 ст.л оливкової олії, розділити
- Кошерна сіль і свіжомелений перець
- 2 ст.л рожевого перецю горошком
- 1 ст.л горошин зеленого перцю
- 1 ст.л чорного перець горошком
- 1 1/2 ст. дрібно нарізаного свіжого розмарину
- 2 ч.л чистого меду
- 1 вирізки яловичини, перев’язаної ниткою
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 220°C, розмістивши решітки у верхній і нижній третинах. Змішайте разом цибулю, моркву, пастернак і 2 столові ложки олії на великому деку з обідком. Приправити сіллю і перцем. Перекладіть половину овочів на друге велике деко.
Використовуючи дно важкої каструлі, крупно подрібніть рожевий, зелений і чорний перець; перекладіть в миску. Додайте розмарин, мед і решту столової ложки олії та перемішайте, щоб з’єднати. Посоліть. Натріть яловичину та розмістіть її серед овочів на одній таці.
Читайте також: Святковий стіл від шефа Євгена Клопотенка: топ-4 рецепти
Запікайте обидва дека з яловичиною на верхній решітці 15 хвилин. Обертайте сковороди та смажте, доки термометр із миттєвим зчитуванням, вставлений у найтовщу частину яловичини, не зафіксує 125°F протягом середнього прожарювання, 14–16 хвилин. Перекладіть яловичину на обробну дошку та накрийте алюмінієвою фольгою; дайте відпочити 20 хвилин перед нарізанням. Подавати з овочами.
Смажений лосось з цитрусовими
Елегантна та така проста, ця основна страва готується менше ніж годину.
Інгредієнти:
- 3 апельсини, розділені
- 1 лимон, нарізаний
- 8 гілочок чебрецю, плюс 1 столова ложка листя чебрецю
- 1 філе лосося зі шкірою
- 1 1/2 ст. чистий мед
- 1 ст.л насіння кропу, подрібнених
- Кошерна сіль і свіжомелений чорний перець
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 220°C. Наріжте 1 апельсин. Розкладіть нарізані шматочками апельсина, лимон і гілочки чебрецю в центрі дека. Зверху викласти лосось шкіркою вниз.
Читайте також: Мандариновий пиріг — найсмачніший рецепт зимового десерту
Натріть цедру з 1 апельсину в мірну чашку, потім вичавіть сік з обох апельсин, що залишилися (ви маєте отримати приблизно 1/4 чашки). Додати мед і збити до розчинення. Змастіть лосось половиною суміші апельсина, потім посипте фенхелем і листям чебрецю. Приправити сіллю і перцем. Смажити 10 хвилин.
Змастіть лосось залишками соку. Смажте до непрозорого стану протягом 12-15 хвилин.
Картопляне пюре з хріном і сметаною
Насичене та пікантне картопляне пюре чудово поєднується зі смаженим лососем або разом із соковитим м’ясом.
Інгредієнти:
- 1,5 кг картоплі, розрізаної навпіл
- Кошерна сіль і свіжомелений чорний перець
- 1 1/2 c. сметани
- 1/4 c. підготовленого хрону, віджатого від зайвої вологи
- 1/2 c. (1 паличка) несолоного вершкового масла, нарізати шматочками
- 1/4 c. подрібненої свіжої цибулі
Спосіб приготування:
Доведіть картоплю до кипіння у великій каструлі з підсоленою водою; тушкувати до готовності, 15-18 хвилин. Залиште 1/2 склянки рідини для приготування. Злийте воду та поверніть картоплю в каструлю.
Збийте в мисці сметану і хрін. Приправити сіллю і перцем.
Читайте також: Як приготувати святкове печиво «Розтанув сніговик»: простий рецепт
Додайте до картоплі 6 столових ложок вершкового масла і крупно розімніть. Додайте сметанну суміш і 3 столові ложки цибулі. За потреби додайте збережену для приготування воду, щоб розрідити. Перекладіть у миску та посипте рештою 2 столовими ложками вершкового масла та 1 столовою ложкою зеленої цибулі.
Крем-брюле з хурми
І на десерт — французька страва із заварного крему з карамельною скоринкою з додаванням хурми.
Інгредієнти:
- 4 c. вершків
- 2 ч.л кориці
- 1/2 чайної ложки меленого імбиру
- 1/4 чайної ложки меленого мускатного горіха
- 1 1/2 c. цукру, поділений
- 2 ч.л чистий екстракт ванілі
- 12 великі яєчні жовтки
- 1 велика стигла хурма, очищена від шкірки й нарізана скибочками
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 150°C. Помістіть вісім формочок для крем-брюле по 170 г у сковороду; відкласти.
У середній каструлі нагрійте вершки, корицю, імбир, мускатний горіх і 1/2 склянки цукру на середньому вогні до кипіння та зніміть з вогню. Додайте ваніль і охолодіть до кімнатної температури.
Збийте яєчні жовтки з 1/2 склянки цукру у великій мисці. Обережно вмішайте вершкову суміш у жовткову. Розлийте заварний крем у форми й перемістіть на середню решітку духовки. Налийте гарячу воду в жаровню до середини стінок посуду. Випікайте до тих пір, поки тісто не застигне, але все ще буде коливатися в центрі — приблизно 50 хвилин. Повністю остудити. Накрийте та охолодіть до 2 днів.
Читайте також: М’ясні страви: чим здивувати гостей — прості та смачні рецепти
Покладіть скибочку хурми на кожен крем-брюле та посипте 1 столовою ложкою цукру зверху кожного. Поставте посуд на деко та обсмажте, уважно спостерігаючи, або скористайтеся кулінарним факелом, щоб розтопити цукор до появи бульбашок і золотисто-коричневого кольору. Дайте відпочити, поки цукор не стане хрусткою оболонкою.