Що приготувати на Новий рік: 5 простих та смачних рецептів

Найкращі новорічні страви для святкування 2024 року.

31.12.2023

До Нового року 2024 залишилося менш як тиждень, тому настав час подумати про меню на Новий рік. Ситні, смачні та вишукувані страви — все це є у наші добірці новорічних страв, яку ми підготували для вас на крайній випадок, коли ідеї вичерпані й вже набридло олівє, оселедець під шубою, холодець тощо.

Страви на Новий рік 2024: цікаві ідеї рецептів для святкового столу

Фаршировані гриби 

Свята — це сезон вічних рецептів, які гарантовано сподобаються. Показовий випадок: ці гриби, фаршировані ковбасою.

Читайте також: Новорічні коктейлі для дорослих: що вибрати для зустрічі 2024 року

Фото: countryliving.com

Інгредієнти:

  • 2 ст.л оливкової олії, плюс ще для сковороди
  • Печериці (близько 32 грибів)
  • 1 цибулину шалот, нарізану
  • 2 зубчики часнику, подрібнені
  • 15о грам ковбаски, без шкірки
  • 1/4 c. подрібненої свіжої листової петрушки
  • 1 ч.л тертої цедри лимона, плюс 2 чайні ложки соку
  • 1 ч.л листя свіжого чебрецю, подрібнити
  • 1/4 c. панірувальних сухарів
  • 1/4 склянки тертого пармезану

Читайте також: Торт «Пряниковий будиночок»: як приготувати та прикрасити своїми руками

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 200 C градусів. Злегка змастіть маслом велике деко з ребрами. У грибів видалити ніжки й подрібнити. Викладіть капелюшки грибів ніжкою вгору на підготовлене деко.

Розігрійте олію у великій сковороді на середньому вогні. Додайте цибулю-шалот і часник. Приправити сіллю і перцем. Жарить, періодично помішуючи, до готовності 3-4 хвилини. Додати нарізані стебла грибів і приправити сіллю і перцем. Готуйте, помішуючи, до тих пір, поки не почне рум’яніти, 7-9 хвилин.

Додайте ковбасу та готуйте, розбиваючи її на дрібні шматочки дерев’яною ложкою, поки вона не підрум’яниться та не приготується, 5–6 хвилин; перекладіть в миску.

Додайте петрушку, лимонну цедру та сік, чебрець та пармезан і перемішайте, щоб з’єднати. Капелюшки грибів наповнити начинкою. Випікайте, поки гриби не стануть м’якими, від 28 до 30 хвилин. Подавайте гарячими.

Яловича вирізка з розмарином і коренеплодами

Ця смачна страва готується напрочуд швидко.

Фото: countryliving.com

Інгредієнти:

  • 2 червоні цибулини середнього розміру, нарізані 8 часточками
  • 1-2 середньої моркви, нарізаної уздовж четвертинками
  • 1-2 середнього пастернака, порізаний уздовж на четвертинки
  • 3 ст.л оливкової олії, розділити
  • Кошерна сіль і свіжомелений перець
  • 2 ст.л рожевого перецю горошком
  • 1 ст.л горошин зеленого перцю
  • 1 ст.л чорного перець горошком
  • 1 1/2 ст. дрібно нарізаного свіжого розмарину
  • 2 ч.л чистого меду
  • 1 вирізки яловичини, перев’язаної ниткою

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 220°C, розмістивши решітки у верхній і нижній третинах. Змішайте разом цибулю, моркву, пастернак і 2 столові ложки олії на великому деку з обідком. Приправити сіллю і перцем. Перекладіть половину овочів на друге велике деко.

Використовуючи дно важкої каструлі, крупно подрібніть рожевий, зелений і чорний перець; перекладіть в миску. Додайте розмарин, мед і решту столової ложки олії та перемішайте, щоб з’єднати. Посоліть. Натріть яловичину та розмістіть її серед овочів на одній таці.

Читайте також: Святковий стіл від шефа Євгена Клопотенка: топ-4 рецепти

Запікайте обидва дека з яловичиною на верхній решітці 15 хвилин. Обертайте сковороди та смажте, доки термометр із миттєвим зчитуванням, вставлений у найтовщу частину яловичини, не зафіксує 125°F протягом середнього прожарювання, 14–16 хвилин. Перекладіть яловичину на обробну дошку та накрийте алюмінієвою фольгою; дайте відпочити 20 хвилин перед нарізанням. Подавати з овочами.

Смажений лосось з цитрусовими 

Елегантна та така проста, ця основна страва готується менше ніж годину.

Фото: countryliving.com

Інгредієнти:

  • 3 апельсини, розділені
  • 1 лимон, нарізаний
  • 8 гілочок чебрецю, плюс 1 столова ложка листя чебрецю
  • 1 філе лосося зі шкірою
  • 1 1/2 ст. чистий мед
  • 1 ст.л насіння кропу, подрібнених
  • Кошерна сіль і свіжомелений чорний перець

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 220°C. Наріжте 1 апельсин. Розкладіть нарізані шматочками апельсина, лимон і гілочки чебрецю в центрі дека. Зверху викласти лосось шкіркою вниз.

Читайте також: Мандариновий пиріг — найсмачніший рецепт зимового десерту

Натріть цедру з 1 апельсину в мірну чашку, потім вичавіть сік з обох апельсин, що залишилися (ви маєте отримати приблизно 1/4 чашки). Додати мед і збити до розчинення. Змастіть лосось половиною суміші апельсина, потім посипте фенхелем і листям чебрецю. Приправити сіллю і перцем. Смажити 10 хвилин.

Змастіть лосось залишками соку. Смажте до непрозорого стану протягом 12-15 хвилин.

Картопляне пюре з хріном і сметаною

Насичене та пікантне картопляне пюре чудово поєднується зі смаженим лососем або разом із соковитим м’ясом.

Фото: countryliving.com

Інгредієнти:

  • 1,5 кг картоплі, розрізаної навпіл
  • Кошерна сіль і свіжомелений чорний перець
  • 1 1/2 c. сметани
  • 1/4 c. підготовленого хрону, віджатого від зайвої вологи
  • 1/2 c. (1 паличка) несолоного вершкового масла, нарізати шматочками
  • 1/4 c. подрібненої свіжої цибулі

Спосіб приготування: 

Доведіть картоплю до кипіння у великій каструлі з підсоленою водою; тушкувати до готовності, 15-18 хвилин. Залиште 1/2 склянки рідини для приготування. Злийте воду та поверніть картоплю в каструлю.

Збийте в мисці сметану і хрін. Приправити сіллю і перцем.

Читайте також: Як приготувати святкове печиво «Розтанув сніговик»: простий рецепт

Додайте до картоплі 6 столових ложок вершкового масла і крупно розімніть. Додайте сметанну суміш і 3 столові ложки цибулі. За потреби додайте збережену для приготування воду, щоб розрідити. Перекладіть у миску та посипте рештою 2 столовими ложками вершкового масла та 1 столовою ложкою зеленої цибулі.

Крем-брюле з хурми

І на десерт — французька страва із заварного крему з карамельною скоринкою з додаванням хурми.

Фото: countryliving.com

Інгредієнти:

  • 4 c. вершків
  • 2 ч.л кориці
  • 1/2 чайної ложки меленого імбиру
  • 1/4 чайної ложки меленого мускатного горіха
  • 1 1/2 c. цукру, поділений
  • 2 ч.л чистий екстракт ванілі
  • 12 великі яєчні жовтки
  • 1 велика стигла хурма, очищена від шкірки й нарізана скибочками

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 150°C. Помістіть вісім формочок для крем-брюле по 170 г у сковороду; відкласти.

У середній каструлі нагрійте вершки, корицю, імбир, мускатний горіх і 1/2 склянки цукру на середньому вогні до кипіння та зніміть з вогню. Додайте ваніль і охолодіть до кімнатної температури.

Збийте яєчні жовтки з 1/2 склянки цукру у великій мисці. Обережно вмішайте вершкову суміш у жовткову. Розлийте заварний крем у форми й перемістіть на середню решітку духовки. Налийте гарячу воду в жаровню до середини стінок посуду. Випікайте до тих пір, поки тісто не застигне, але все ще буде коливатися в центрі — приблизно 50 хвилин. Повністю остудити. Накрийте та охолодіть до 2 днів.

Читайте також: М’ясні страви: чим здивувати гостей — прості та смачні рецепти

Покладіть скибочку хурми на кожен крем-брюле та посипте 1 столовою ложкою цукру зверху кожного. Поставте посуд на деко та обсмажте, уважно спостерігаючи, або скористайтеся кулінарним факелом, щоб розтопити цукор до появи бульбашок і золотисто-коричневого кольору. Дайте відпочити, поки цукор не стане хрусткою оболонкою.