М’ясні страви на Різдво: чим здивувати гостей — прості та смачні рецепти

5 найпопулярніших та смачних різдвяних страв для різдвяного столу.

22.12.2023

Коли справа доходить до планування різдвяної вечері, головна різдвяна й основна страва мають бути яскравими. Незалежно від того, чи дотримуєтеся ви традиційних рецептів, таких як святкова запечена шинка чи ціла смажена індичка, чи обираєте щось менше та нове.

Зосередьте свою увагу на одному з цих рецептів святкової та ситної основної страви. Ці перші страви не тільки смачні, але й є елегантною центральною частиною вашого святкового столу. В цій добірці різдвяних страв є смачні рецепти зі свинини, яловичини, індички та курки.

Читайте також: Різдво 2023: 5 святкових рецептів, які може приготувати кожен

Що приготувати на Різдво: найкращі рецепти з м’яса

Шинка в карамельній глазурі з ананасовим соусом

Дайте кленовому сиропу та меду відпочити в цей святковий сезон і замість цього приготуйте цю шинку в карамельній глазурі. Поданий з ананасовим смаком, він стане родзинкою вашого різдвяного застілля.

Фото: taste.com.au

Інгредієнти: 

  • 200 г коричневого цукру
  • 125 мл свіжого ананасового соку
  • 60 мл темного рому
  • 60 мл яблучного оцту
  • 1/2 чайної ложки меленої кориці
  • 1/4 чайної ложки меленої гвоздики
  • 7-8 кг шинки з цілої ніжки з кісткою

Читайте також: Як приготувати кутю на Різдво: найкращі українські рецепти

Для соусу: 

  • 1/2 невеликого свіжого ананаса, очищеного від шкірки, нарізаного шматочками по 1 см
  • 1/2 червоної цибулі, дрібно нарізаної
  • 1 довгий свіжий червоний перець чилі, очищений від насіння, дрібно нарізаний
  • 1 лайм, дрібно натерта цедра, витиснутий сік

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 180C/160C з примусовою вентиляцією. Помістіть полицю духової шафи в найнижче положення та зніміть інші полиці. Вистеліть велику форму для смаження папером для випічки.

Помістіть цукор, сік, ром, оцет, корицю, мелену та цілу гвоздику в каструлю на середньому вогні. Варіть, помішуючи, 2 хвилини або поки цукор не розчиниться. Довести до кипіння. Тушкуйте, періодично помішуючи, протягом 6-7 хвилин або до утворення сиропу. Перекладіть у жароміцну миску та відставте, щоб охолонути та загуснути. Залиште 1 ст.л глазурі.

Читайте також: Закуски на Різдво: креативні ідеї подачі і рецепти

Гострим ножем розріжте гомілку шинки приблизно на відстані 10 см від кінця. Проведіть ножем по краю шинки. Обережно зніміть шкірку цілим шматком, проводячи пальцями між шкіркою та жиром.

Надріжте жир паралельними лініями, глибиною приблизно 5 мм і на відстані 1 см одна від одної. Налийте 250 мл (1 склянка) води в підготовлену каструлю. Викласти шинку в сковороду.

Загорнути шинку у фольгу. Поливаємо шинку двома третинами глазурі. Рівномірно нанесіть щіткою.

Випікайте, змащуючи глазур’ю двічі протягом усього часу приготування, протягом 1 1/2 години до золотистого кольору. Нещільно накрийте фольгою і відставте на 30 хвилин.

Читайте також: Що приготувати на Різдво: рецепт профітролів «Олені»

Тим часом для смаку з’єднайте в мисці ананас, цибулю, перець чилі, шкірку лайма, сік і 1 столову ложку глазурі. Добре приправте. Перемішайте, щоб об’єднати. Перекладіть шинку на блюдо. Наріжте та подавайте з ананасовою заправкою.

Індичка з беконом і естрагоновою начинкою

Спокусіться смаженою індичкою, начиненою смачною начинкою з естрагону та бекону.

Фото: taste.com.au

Інгредієнти: 

  • 4 кг цілої індички
  • 150 г вершкового масла, розм’якшеного
  • 1 столова ложка дрібно натертої цедри лимона
  • 6 маленьких гілочок свіжого естрагону, плюс додаткове для подачі
  • 4 цибулини, розрізані навпіл
  • 3 гілочки свіжого лаврового листя, плюс додаткове для подачі
  • Підлива, для подачі
  • Печена картопля, для подачі
  • Приготована на пару зелена квасоля для подачі

Читайте також: Новорічні коктейлі для дорослих: що вибрати для зустрічі 2024 року

Начинка з естрагону та бекону:

  • 50 г вершкового масла
  • 1 цибулина-порей, порізана, тонко
  • 3 шматочки бекону, видалені шкірки, крупно нарізані
  • 6 склянок свіжих панірувальних сухарів
  • 1/3 склянки нарізаного свіжого естрагону
  • 1 яйце, злегка збите

Спосіб приготування: 

Щоб зробити начинку, розтопіть вершкове масло на середній сковороді на середньому вогні. Додайте цибулю-порей і бекон. Готуйте, помішуючи, 5 хвилин або поки цибуля-порей не розм’якшиться, а бекон злегка підрум’яниться. Перекладіть у велику миску. Додайте панірувальні сухарі, естрагон і яйце. Перемішуйте до повного з’єднання.

Читайте також: Різдвяний пунш Грінча: рецепт смачного коктейлю

Розігрійте духовку до 180C/160C з вентилятором. Вийміть і викиньте шию з індички. Просушіть паперовим рушником зсередини та зовні. Змішайте масло і цедру в маленькій мисці. Приправити сіллю і перцем. Обережно вставте 2/3 масляної суміші між шкірою та грудкою індички. Потріть шкіру, щоб рівномірно розподілити масляну суміш. Просуньте 3 гілочки естрагону між шкірою та кожною грудкою індички.

Нещільно заповніть горловину трохи начинкою. За допомогою зубочисток закріпіть шкіру над горловиною, щоб укласти начинку. Заповніть велику порожнину начинкою, що залишилася. Закріпіть шкіру над порожниною зубочистками. Зв’яжіть ніжки кухонною ниткою. Підвернути крила під індичку.

Покладіть половинки часнику та лавровий лист у велику сковороду. Покладіть індичку на змащену маслом решітку. Помістити в жаровню. Натріть індичку масляною сумішшю, що залишилася. Щільно накрийте деко змащеною маслом фольгою. Запікати індичку 1 годину 40 хвилин. Зняти фольгу. Смажте ще 1 годину або доки індичка не стане золотистою, а сік не стане прозорим, коли стегенця проколюють шпажкою.

Читайте також: Шоколадне печиво «Кураб’єдес» — різдвяний рецепт грецької кухні

Перекладіть індичку на блюдо або дошку. Нещільно накрити фольгою. Постояти 15 хвилин. Викиньте нитки та зубочистки з індички. Подавайте з начинкою, часником, підливою, смаженою картоплею, квасолею на пару та додатковими травами.

Кульки з прошуто 

Відтворіть спосіб подачі традиційної різдвяної начинки за допомогою цих невеликих кульок з беконом і грибами.

Фото: taste.com.au

Інгредієнти: 

  • 100 г вершкового масла
  • 4 стручки бекону, дрібно нарізані
  • 200 г грибів, тонко нарізаних
  • 2 зубчики часнику, подрібнені
  • 1/4 склянки дрібно нарізаної свіжої зелені (наприклад, шавлія, чебрецю і петрушки)
  • 4 1/2 склянки свіжих панірувальних сухарів
  • 35-грамовий пакетик для французького цибулевого супу зі зниженим вмістом солі
  • 2 яйця, злегка збиті
  • 8 тонких скибочок прошуто, розрізаних уздовж навпіл

Спосіб приготування: 

Розтопіть масло у великій сковороді на середньому вогні. Додайте бекон і гриби. Готуйте, помішуючи, протягом 12 хвилин або доки масло не стане м’яким і не стане золотистим. Додайте часник і зелень. Готуйте 1 хвилину або до появи аромату. Перекласти в миску. Остудіть протягом 30 хвилин.

До грибної суміші вмішайте панірувальні сухарі та суміш для супу. Приправити перцем.

Читайте також: Мандариновий пиріг — найсмачніший рецепт зимового десерту

Розігрійте духовку до 200C/180C з вентилятором. Деко застелити папером для випічки.

До суміші додати яйце. Перемішуйте, поки не з’єднається. Використовуючи 2 рівні столові ложки за раз, сформуйте суміш у 16 ​​кульок. Навколо кожної кульки оберніть по 1 шматочку прошуто. Викладіть на підготовлене деко. Випікайте від 15 до 20 хвилин або до золотистого кольору.

Курка з лимонним розмарином і хрусткою картоплею

Щоб покращити класичному комбо-курку та картоплю додайте розмарину та масла. До цього зимового фаворита не буде шляху назад.

Фото: taste.com.au

Інгредієнти: 

  • 500 г картоплі
  • 60 мл оливкової олії
  • 1 лимон, товсто нарізаний
  • 60 г несолоного вершкового масла, розділити
  • філе курячих стегон, 4 шт, очищене від жиру
  • 2 зубчики часнику, дрібно нарізані
  • 160 мл курячого бульйону
  • 1 ст.л лимонного соку
  • 2 чайні ложки крупно нарізаного розмарину
  • Гілочки розмарину для подачі

Спосіб приготування: 

У велику каструлю покладіть картоплю, 2 чайні ложки солі та достатню кількість холодної води, щоб вона покрила картоплю на 2 см. Накрийте кришкою та доведіть до кипіння на середньому сильному вогні. Варіть картоплю 10 хвилин або до готовності. Добре процідити. Перекласти на деко, щоб трохи охололо. Використовуючи дно склянки, обережно розбийте картоплю, доки не відкриється внутрішня частина, але картопля не розвалиться.

Читайте також: Святковий стіл від шефа Євгена Клопотенка: топ-4 рецепти

Розігрійте олію у великій сковороді з антипригарним покриттям на середньому сильному вогні. Розкладіть картоплю в один шар. Готуйте картоплю по 5 хвилин з кожного боку або поки вона не підрум’яниться і не стане хрусткою.

Тим часом розігрійте іншу велику сковороду з антипригарним покриттям на сильному вогні. Готуйте лимон по 2 хвилини з кожного боку або до карамелізації. Перекласти на тарілку. Протріть сковороду. У чистій сковороді розтопіть половину вершкового масла. Приправити курку. Готуйте по 6 хвилин з кожного боку або до золотисто-коричневого кольору. Перекладіть курку на тарілку і відставте відпочити.

Зменшіть вогонь до середнього. Додайте в сковороду часник і масло, що залишилося, і готуйте, помішуючи, 2 хвилини або поки часник не стане світло-золотистим. Додайте бульйон і лимонний сік. Довести до кипіння. Поверніть курку в каструлю і готуйте 6 хвилин або поки курка не звариться. Додайте подрібнений розмарин.

Читайте також: Десерти на Різдво: чим пригощати гостей — топ-5 рецептів

Розкладіть курку, лимон і картоплю на блюді. Ложкою викласти соус зі сковороди на курку. Подавайте з гілочками розмарину.

Яловичина «Веллінгтон»

Цей рецепт веллінгтонської яловичини містить насичений соус з червоного вина. Зробити його простіше, ніж ви думаєте, і він абсолютно ідеальний для святкового столу на Різдво або будь-коли, коли ви хочете вразити своїх гостей! Яловичу вирізку краще подавати до середнього прожарення.

Фото: allrecipes.com

Інгредієнти:

  • яловича вирізка
  • 4 столові ложки вершкового масла, розм’якшеного, розділити
  • 2 столові ложки вершкового масла
  • 1 цибулина, нарізана
  • ½ склянки нарізаних свіжих печериць
  • 60 г хлібного паштету
  • сіль і перець за смаком
  • 1 упаковка замороженого листкового тіста, розмороженого
  • 1 великий яєчний жовток, збитий
  • 1 банку яловичого бульйону
  • 2 столові ложки червоного вина

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 220 градусів C. Викладіть яловичу вирізку у форму для запікання. Яловичину змастити 2 столовими ложками розм’якшеного вершкового масла.

Випікайте в розігрітій духовці до рум’яної скоринки 10-15 хвилин. Вийміть яловичину зі сковороди та залиште сік; дайте яловичині повністю охолонути.

Читайте також: Як приготувати святкове печиво «Розтанув сніговик»: простий рецепт

Збільште температуру духовки до 230 градусів C. Розтопіть 2 столові ложки вершкового масла в сковороді на середньому вогні. Пасерувати цибулю і гриби на вершковому маслі 5 хвилин. Зняти з вогню і дати охолонути.

Змішайте в мисці паштет і решту 2 столових ложок розм’якшеного масла; приправити сіллю і перцем. Нанесіть суміш паштету на яловичину. Зверху викладіть суміш з цибулі та грибів.

Розкачайте листкове тісто товщиною приблизно 6,35 мм і покладіть яловичину в центр. Зігніть і заклейте всі краї, переконавшись, що шви не надто товсті. Помістіть яловичину у форму для запікання 9×13 дюймів, виріжте кілька надрізів у верхній частині тіста та змастіть яєчним жовтком.

Випікати в розігрітій духовці 10 хвилин. Зменшіть температуру до 220 градусів C і продовжуйте випікати, доки тісто не стане насиченим, золотисто-коричневим, 10-15 хвилин. Відкладіть для відпочинку.

Читайте також: Різдвяний штолен: смачні рецепти традиційної святкової випічки

Тим часом поставте зарезервований сік у невелику каструлю на сильний вогонь. Перемішати яловичий бульйон і червоне вино; кип’ятити, поки трохи не зменшиться, приблизно 5 хвилин. Процідіть і подавайте з яловичиною. Подавайте гарячим і насолоджуйтесь!

СМАЧНОГО РІЗДВА!!!