Святковий стіл від шефа Євгена Клопотенка: топ-4 рецепти

14.12.2023

Нам подобаються добрі новорічні традиції. Проте традиційні страви, що з’являються на сімейному гулянні рік у рік, хочеться трохи урізноманітнити. Тим більше, що шеф Євген Клопотенко пропонує для домашньої кухні нову концепцію: у тарілці має бути не багато і дорого, а корисно та оригінально. Знайомимося з кількома рецептами, які здивують та порадують домочадців та гостей.

Читайте також: Що приготувати з яблук: найсмачніші осінні рецепти

Що приготувати на Новий рік 2024: ідеї рецептів від Клопотенка

Овочеві роли з соусом — рецепт страви 

Фото: klopotenko.com

Роли з рисового паперу – азіатська класика. Начинку для них можна використовувати практично будь-яку. Сьогодні я вирішив приготувати овочеві роли з соусом на основі соєвого. Готувати їх дуже просто і швидко, виходить неймовірно апетитна закуска в азіатському стилі.

Читайте також: Що приготувати на Різдво: рецепт профітролів «Олені»

Інгредієнти: 

  • 4 листи рисового паперу
  • 300 г печериць
  • 1 морква (велика)
  • 2 ст. л рослинної олії
  • 1 ст. л насіння кунжуту
  • 1 ч. л кукурудзяного крохмалю
  • 60 мл води
  • 100 мл соєвого соусу
  • 1 ч. л. мірину
  • ½ перцю чилі
  • за смаком петрушка
  • за смаком сіль і перець

Спосіб приготування: 

Одну морквину очистіть від шкірки й наріжте довгими смужками на мандоліні або за допомогою овочечистки (як для корейської моркви).

Печериці (300 г) помийте, обсушіть і наріжте слайсами. Розігрійте сковороду з 2-ма ст. л рослинної олії, підрум’яньте печериці та моркву 1-2 хвилини, щоб морква залишилася хрусткою.

Читайте також: Різдвяний штолен: смачні рецепти традиційної святкової випічки

Перець чилі помийте і відріжте приблизно половину. Наріжте половину перцю чилі дуже дрібним кубиком. Змішайте в мисці моркву, печериці, перець чилі. Додайте в миску листочки петрушки за смаком.

Налийте в сотейник 100 мл соєвого соусу. Додайте 1 ч. л мірину. Потім розведіть в піалі 1 ч. л кукурудзяного крохмалю в 60 мл води. Введіть суміш у соєвий соус і прогрійте до загустіння.

Рисові листи (4 шт.) змастіть водою, щоб вони стали еластичними. Викладіть начинку на одну сторону листа й акуратно загорніть в рол. Розріжте готовий рол навпіл під кутом 45 градусів. При подачі полийте овочеві роли соусом і посипте кунжутним насінням.

Читайте також: Закуски на Різдво: креативні ідеї подачі і рецепти

Айва, запечена з картоплею — рецепт гарніру 

Фото: klopotenko.com

Сама картопля має досить нейтральний смак, тому додавання злегка терпкої кисло-солодкої айви дуже освіжає страву. До того ж користь айви неабияк поліпшує поживну цінність страви. А от часник і розмарин додають характерної гірчинки. Виходить ідеальний баланс смаків.

Читайте також: Різдво 2023: 5 святкових рецептів, які може приготувати кожен

Айву краще брати не дуже велику, а картоплю навпаки – більшу. Річ у тім, що нам потрібно отримати часточки однакового розміру, щоб вони рівномірно одночасно пропеклися.

Інгредієнти: 

  • 800 г картоплі
  • 400 г айви
  • 3 ст. л оливкової олії
  • 2-3 гілочки розмарину
  • 1 головка часнику
  • 1/2 ч.л солі

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 180 градусів в режимі верхнього та нижнього нагріву. Картоплю (800 г) очистьте, промийте та наріжте великими часточками.

Айву (400 г) помийте і розріжте на часточки, такого ж розміру, як картопля. Змішайте у великій місткості для запікання всі інгредієнти, посоліть і поперчіть за смаком.

Читайте також: Десерти на Різдво: чим пригощати гостей — топ-5 рецептів

Додайте 2-3 гілочки розмарину, головку часнику, розрізану навпіл впоперек, і 3 ст.л оливкової олії. Добре перемішайте та запікайте в духовці протягом 30-35 хвилин до готовності картоплі.

Журавлинний морс з апельсиновою цедрою — рецепт різдвяного напою 

Фото: klopotenko.com

Морс – терпкий освіжальний напій, який легко приготувати з диких або культивованих ягід. Ми пропонуємо класичний рецепт з журавлини. А зробити його більш насиченим допоможе апельсинова цедра та сік цитруса. Найкраще напій смакує охолодженим, тому радимо подавати у графині з кубиками льоду та листочками м’яти.

Інгредієнти: 

400 г журавлини
5 ст. л цукру
1 апельсин (сік та цедра)
2 л води
5 кубиків льоду

Спосіб приготування: 

Помийте апельсин і зніміть з нього цедру за допомогою ножа. Намагайтеся не захопити білу частину шкірки цитруса, вона може надати напою гіркоти.

Помийте 400 г журавлини, перекладіть в каструлю, залийте 2 л води, додайте цедру апельсина та 5 ст. л цукру. Вичавте апельсиновий сік з одного цитруса та влийте до каструлі. Ставте на середній вогонь, доведіть до кипіння та повного розчинення цукру.

Читайте також: Різдвяний пунш Грінча: рецепт смачного коктейлю

Зніміть з вогню каструлю, гарячу суміш трохи розімніть товкачем, щоб посилити смак морсу.  Залиште каструлю з морсом охолоджуватися та настоюватися мінімум на 2 години. Потім процідіть морс через дрібне сито. Поставте в холодильник ще охолоджуватися на 1-2 години. Перед подачею за потреби додатково всипте 5 кубиків льоду.

Мандариновий лимонад з імбиром — рецепт новорічного напою 

Фото: klopotenko.com

Лимонад з дитинства асоціюється зі святом – яскравий, смачний, довгоочікуваний. Багато хто вважає, що це суто літній напій, але я так не думаю. І до новорічного застілля пропоную вам чудовий рецепт мандаринового лимонаду з імбиром, смак якого неодмінно оцінять і діти, і дорослі.

Читайте також: Новорічні коктейлі для дорослих: що вибрати для зустрічі 2024 року

Інгредієнти: 

  • 5 шт. мандарин
  • 3 см кореня імбиру
  • 5 ст. л цукру
  • 0,5 л води
  • 1,5 л мінеральної води (сильногазована столова вода)
  • за бажанням лід
  • за смаком м’яту

Спосіб приготування: 

Мандарини (5 шт.) очистіть і наріжте довільними шматочками. Перекладіть в сотейник. Корінь імбиру (приблизно 3 см) очистіть від шкірки й наріжте слайсами. Додайте в сотейник до мандаринів.

Додайте в сотейник 5 ст. л цукру і 0,5 л води. Варіть протягом 3-х хвилин і повністю охолодіть. Розімніть суміш товкачиком, щоб смак лимонаду вийшов більш насиченим.

Процідіть сироп через дрібне сито. Розкладіть сироп по місткостях, в яких будете подавати лимонад. Додайте кружечки мандарина або апельсина для прикраси.

Читайте також: Як приготувати кутю на Різдво: найкращі українські рецепти

Додайте в кожну місткість по кілька листочків м’яти. Розбавте сироп сильногазованою столовою водою. При подачі охолодіть льодом.