Нам подобаються добрі новорічні традиції. Проте традиційні страви, що з’являються на сімейному гулянні рік у рік, хочеться трохи урізноманітнити. Тим більше, що шеф Євген Клопотенко пропонує для домашньої кухні нову концепцію: у тарілці має бути не багато і дорого, а корисно та оригінально. Знайомимося з кількома рецептами, які здивують та порадують домочадців та гостей.
Читайте також: Що приготувати з яблук: найсмачніші осінні рецепти
Що приготувати на Новий рік 2024: ідеї рецептів від Клопотенка
Овочеві роли з соусом — рецепт страви
Роли з рисового паперу – азіатська класика. Начинку для них можна використовувати практично будь-яку. Сьогодні я вирішив приготувати овочеві роли з соусом на основі соєвого. Готувати їх дуже просто і швидко, виходить неймовірно апетитна закуска в азіатському стилі.
Читайте також: Що приготувати на Різдво: рецепт профітролів «Олені»
Інгредієнти:
Останні новини
- Ірина Дерюгіна очолила федерацію гімнастики України
- «Спогади про нього»: роман Колін Гувер буде екранізовано
- «Пакості чи ласощі?»: рецепт шоколадних кексів на Геловін
- Розмовна польська для подорожей: основні фрази та вирази
- Прокачуємо інтелект: найцікавіші українські YouTube-канали Новости на главной
- 4 листи рисового паперу
- 300 г печериць
- 1 морква (велика)
- 2 ст. л рослинної олії
- 1 ст. л насіння кунжуту
- 1 ч. л кукурудзяного крохмалю
- 60 мл води
- 100 мл соєвого соусу
- 1 ч. л. мірину
- ½ перцю чилі
- за смаком петрушка
- за смаком сіль і перець
Спосіб приготування:
Одну морквину очистіть від шкірки й наріжте довгими смужками на мандоліні або за допомогою овочечистки (як для корейської моркви).
Печериці (300 г) помийте, обсушіть і наріжте слайсами. Розігрійте сковороду з 2-ма ст. л рослинної олії, підрум’яньте печериці та моркву 1-2 хвилини, щоб морква залишилася хрусткою.
Читайте також: Різдвяний штолен: смачні рецепти традиційної святкової випічки
Перець чилі помийте і відріжте приблизно половину. Наріжте половину перцю чилі дуже дрібним кубиком. Змішайте в мисці моркву, печериці, перець чилі. Додайте в миску листочки петрушки за смаком.
Налийте в сотейник 100 мл соєвого соусу. Додайте 1 ч. л мірину. Потім розведіть в піалі 1 ч. л кукурудзяного крохмалю в 60 мл води. Введіть суміш у соєвий соус і прогрійте до загустіння.
Рисові листи (4 шт.) змастіть водою, щоб вони стали еластичними. Викладіть начинку на одну сторону листа й акуратно загорніть в рол. Розріжте готовий рол навпіл під кутом 45 градусів. При подачі полийте овочеві роли соусом і посипте кунжутним насінням.
Читайте також: Закуски на Різдво: креативні ідеї подачі і рецепти
Айва, запечена з картоплею — рецепт гарніру
Сама картопля має досить нейтральний смак, тому додавання злегка терпкої кисло-солодкої айви дуже освіжає страву. До того ж користь айви неабияк поліпшує поживну цінність страви. А от часник і розмарин додають характерної гірчинки. Виходить ідеальний баланс смаків.
Читайте також: Різдво 2023: 5 святкових рецептів, які може приготувати кожен
Айву краще брати не дуже велику, а картоплю навпаки – більшу. Річ у тім, що нам потрібно отримати часточки однакового розміру, щоб вони рівномірно одночасно пропеклися.
Інгредієнти:
- 800 г картоплі
- 400 г айви
- 3 ст. л оливкової олії
- 2-3 гілочки розмарину
- 1 головка часнику
- 1/2 ч.л солі
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 180 градусів в режимі верхнього та нижнього нагріву. Картоплю (800 г) очистьте, промийте та наріжте великими часточками.
Айву (400 г) помийте і розріжте на часточки, такого ж розміру, як картопля. Змішайте у великій місткості для запікання всі інгредієнти, посоліть і поперчіть за смаком.
Читайте також: Десерти на Різдво: чим пригощати гостей — топ-5 рецептів
Додайте 2-3 гілочки розмарину, головку часнику, розрізану навпіл впоперек, і 3 ст.л оливкової олії. Добре перемішайте та запікайте в духовці протягом 30-35 хвилин до готовності картоплі.
Журавлинний морс з апельсиновою цедрою — рецепт різдвяного напою
Морс – терпкий освіжальний напій, який легко приготувати з диких або культивованих ягід. Ми пропонуємо класичний рецепт з журавлини. А зробити його більш насиченим допоможе апельсинова цедра та сік цитруса. Найкраще напій смакує охолодженим, тому радимо подавати у графині з кубиками льоду та листочками м’яти.
Інгредієнти:
400 г журавлини
5 ст. л цукру
1 апельсин (сік та цедра)
2 л води
5 кубиків льоду
Спосіб приготування:
Помийте апельсин і зніміть з нього цедру за допомогою ножа. Намагайтеся не захопити білу частину шкірки цитруса, вона може надати напою гіркоти.
Помийте 400 г журавлини, перекладіть в каструлю, залийте 2 л води, додайте цедру апельсина та 5 ст. л цукру. Вичавте апельсиновий сік з одного цитруса та влийте до каструлі. Ставте на середній вогонь, доведіть до кипіння та повного розчинення цукру.
Читайте також: Різдвяний пунш Грінча: рецепт смачного коктейлю
Зніміть з вогню каструлю, гарячу суміш трохи розімніть товкачем, щоб посилити смак морсу. Залиште каструлю з морсом охолоджуватися та настоюватися мінімум на 2 години. Потім процідіть морс через дрібне сито. Поставте в холодильник ще охолоджуватися на 1-2 години. Перед подачею за потреби додатково всипте 5 кубиків льоду.
Мандариновий лимонад з імбиром — рецепт новорічного напою
Лимонад з дитинства асоціюється зі святом – яскравий, смачний, довгоочікуваний. Багато хто вважає, що це суто літній напій, але я так не думаю. І до новорічного застілля пропоную вам чудовий рецепт мандаринового лимонаду з імбиром, смак якого неодмінно оцінять і діти, і дорослі.
Читайте також: Новорічні коктейлі для дорослих: що вибрати для зустрічі 2024 року
Інгредієнти:
- 5 шт. мандарин
- 3 см кореня імбиру
- 5 ст. л цукру
- 0,5 л води
- 1,5 л мінеральної води (сильногазована столова вода)
- за бажанням лід
- за смаком м’яту
Спосіб приготування:
Мандарини (5 шт.) очистіть і наріжте довільними шматочками. Перекладіть в сотейник. Корінь імбиру (приблизно 3 см) очистіть від шкірки й наріжте слайсами. Додайте в сотейник до мандаринів.
Додайте в сотейник 5 ст. л цукру і 0,5 л води. Варіть протягом 3-х хвилин і повністю охолодіть. Розімніть суміш товкачиком, щоб смак лимонаду вийшов більш насиченим.
Процідіть сироп через дрібне сито. Розкладіть сироп по місткостях, в яких будете подавати лимонад. Додайте кружечки мандарина або апельсина для прикраси.
Читайте також: Як приготувати кутю на Різдво: найкращі українські рецепти
Додайте в кожну місткість по кілька листочків м’яти. Розбавте сироп сильногазованою столовою водою. При подачі охолодіть льодом.