Допомога переселенцям у Києві: як і де її отримати

23.08.2022

Унаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну тисячам українцям довелося покинути свої домівки та переїхати в інші області України. Лише у Києві станом на 12 серпня зареєстровано понад 100 тисяч переселенців і їхня кількість поступово збільшується.

Яку допомогу переселенці можуть отримати, де її взяти та що для цього потрібно, читайте у матеріалі.  

Гуманітарна допомога у Києві

Станом на середину серпня соціальні служби роздали понад 18 тисяч продуктових наборів, які підготував Гуманітарний штаб Києва. Найефективніше процес реєстрації та роздачі організовано в Дарницькому, Солом’янському та Дніпровському районах, де відповідно роздано понад 5 тисяч, 3 тисячі та 2,5 тисячі наборів.

На сьогодні ЦНАПи мають різне навантаження, а переселенці можуть самі обирати район, де проходити реєстрацію. Загалом в 11 міських ЦНАПах працюють 110 фахівців, які оформлюють талони на отримання продуктових наборів. Механізм отримання допомоги оптимально спрощено.

Внутрішньо переміщеним особам потрібно з паспортом та довідкою про взяття на облік як ВПО, довідкою про присвоєння реєстраційного номера облікової карти платника податків прийти до одного з міських ЦНАПів та отримати талон, що дає право на отримання допомоги від столиці в міських терцентрах. Для цього у ЦНАПі на рецепції необхідно отримати номер електронної черги і відповідно до нього вже отримати талон на отримання допомоги, або записатись до ЦНАПу можна через його офіційний сайт через розділ «Електронна черга» або у застосунку «Київ Цифровий».

Адреси Центрів надання адміністративних послуг у Києві:

  • Департамент (Центр) надання адміністративних послуг – вул. Дніпровська набережна, 19-Б;
  • Голосіївський район – просп. Голосіївський, 42;
  • Дарницький район – вул. С. Олійника, 21;
  • Деснянський район – проспект Маяковського, 29;
  • Дніпровський район – вул. Харківське шосе, 18;
  • Оболонський район – вул. Маршала Тимошенка, 16;
  • Печерський район – вул. М. Омеляновича-Павленка, 15;
  • Подільський район – вул. Червонопільська, 14/14;
  • Святошинський район – просп. Перемоги, 97;
  • Солом’янський район – просп. Повітрофлотський, 41;
  • Шевченківський район – б-р Тараса Шевченка, 26/4.

Після отримання талона, протягом 45 днів, внутрішньо переміщені особи можуть забрати свій продуктовий набір у будь-якому з 33-х місць видачі. Перелік усіх адрес вказано на зворотному боці самого талону.

Для реєстрації на отримання продуктового набору ВПО можуть обрати ЦНАП у будь-якому районі, але й сама гуманітарна допомога в такому разі отримується в тому самому районі. Найменша завантаженість наразі в центральному ЦНАПі на Дніпровській набережній, 19-Б, а також у Печерському і Святошинському районах.

У столиці вже підготовлено 100 тисяч продуктових наборів для переселенців і Гуманітарний штаб Києва в разі потреби в найкоротший термін готовий підготувати необхідну кількість додаткової гуманітарної допомоги. Також соціальні служби столиці за підтримки Гуманітарного штабу Києва передали багатодітним сім’ям столиці 2400 продуктових наборів від Червоного хреста України.

У територіальних центрах  соціального обслуговування можна отримати постільну білизну та одяг. Міська влада запевняє, що наразі потреба в одязі та постільній білизні закрита повністю. У разі, якщо потреба в поповненні «банків одягу» з’явиться знову, міська влада повідомить про це киян, аби всі охочі змогли допомогти тим, хто цього потребує.

Психологічна допомога у Києві

Кожен, хто перебуває на території України, може отримати анонімну та безкоштовну консультацію фахового психолога. Для цього достатньо зателефонувати з 11:00 до 19:00 в будній день за єдиним коротким номером 5522 з мобільного. Усі дзвінки безкоштовні для абонентів lifecell, Vodafone, «Київстар».

Надання цієї кваліфікованої психологічної допомоги запроваджено громадською організацією «Фонд Яніни Соколової» спільно із фундацією #ВАРТОЖИТИ за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу.

Засновниця кол-центру, телеведуча та журналістка Яніна Соколова закликає телефонувати за номером 5522, якщо відчуваєте страх, тривогу, відчай та інші супутні відчуття. Адже говорити з психологом – нормально і корисно.

У Києві також Контактний центр 15-51 надає психологічну допомогу людям із посттравматичним стресовим розладом.

Цілодобово працює «гаряча лінія» психологічної допомоги за номерами: 0 (800) 50 12 12, (044) 541 04 04, (044) 541 04 05. Тут можна безкоштовно та анонімно поспілкуватись із кваліфікованими психологами-консультантами, які надають необхідну інформацію та психологічну підтримку.

Онлайн-підтримка фахівців київських психоневрологічних закладів надається цілодобово усім, хто звертається, незалежно від місця проживання.

Медична допомога у Києві

Вимушені переселенці у столиці отримують необхідну медичну допомогу безкоштовно та безвідмовно, наголошує директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург. Ідеться про всі види медичної допомоги за програмою медичних гарантій: первинна меддопомога, спеціалізована, отримання медикаментів за програмою «Доступні ліки» тощо.

Попри наявність або відсутність підписаної із лікарем декларації, внутрішньо переміщені особи можуть звернутися до будь-якого Центру первинної медико-санітарної допомоги, де за необхідністю гарантовано отримають повний пакет послуг: діагностику і лікування захворювань; базові тести та аналізи; направлення до лікарів вузької спеціалізації чи на обстеження; рецепти за програмою «Доступні ліки»‎ та інсулін (якщо це повторний рецепт); паліативну допомогу, динамічне спостереження за станом здоров’я; щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень.

Якщо ви чи ваша дитина за термінами потребуєте вакцинації або пропустили планову вакцинацію за Національним календарем щеплень, її можна надолужити. Для цього достатньо звернутися до свого сімейного лікаря/педіатра або до сімейного лікаря/педіатра найближчого закладу охорони здоров’я.

Знайти адреси найближчих центрів первинної медико-санітарної допомоги можна за посиланням – https://bit.ly/3oZIQ7H.

Так само безвідмовно надається медична допомога за пакетами програми медичних гарантій на вторинному і третинному рівнях: лікування інсульту, інфаркту, раннє виявлення та лікування онкології, медична допомога породіллям, новонародженим у складних неонатальних випадках тощо.

Продовжує працювати і програма «Доступні ліки». Так, пацієнти, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету першого/другого типу, нецукрового діабету, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми – безоплатно або з невеликою доплатою. За інформацією МОЗ України, для забезпечення доступу пацієнтів до цих ліків на час війни були спрощені процедури їх отримання, зокрема пацієнти можуть отримувати такі ліки за електронним або паперовим рецептом. Усі 47 препаратів інсуліну, які входять до програми реімбурсації, можна отримувати без доплат.

Українці, які живуть із ВІЛ, теж можуть отримати антиретровірусну терапію за місцем фактичного перебування. Для цього необхідно звернутися до найближчого Консультативно-діагностичного центру або до Київського міського центру профілактики та боротьби зі СНІД (телефони для довідок: (044) 409-20-70, (044) 409-20-84).

Також, за роз’ясненнями МОЗ, на період дії воєнного стану суттєво спрощено процедуру встановлення і продовження інвалідності. Наразі для отримання соціальних виплат особам із інвалідністю проходити повторний огляд для підтвердження інвалідності не потрібно. Укладання декларації між пацієнтом-внутрішньо переміщеною особою та лікарем, який оформляє направлення на МСЕК, теж не потрібно, законодавчі підстави вимагати її відсутні. Лікарі не мають права вимагати у пацієнтів прибути безпосередньо на повторний огляд. Усі виплати та відповідні пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду.

На сьогодні до медиків столичних комунальних медзакладів уже звернулося близько 29 тисяч внутрішньо переміщених осіб.

У разі, якщо вам відмовляють у допомозі  – звертайтеся до керівника закладу, де сталося непорозуміння, або на гарячу лінію Департаменту за телефоном: (044) 278-41-91.

Консультації про пільги та допомогу для переселенців

У Vcentri HUB: Голосіїв щоп’ятниці проходить безкоштовне комплексне консультування для внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток у столиці. Отримати відповіді на питання щодо пільг, виплат, навчання та отримання пенсій можна із 10:00 до 14:00 за адресою: вул. Велика Китаївська, 83. Також у хабах можна отримати юридичні й психологічні консультації тощо.

Загалом, наразі вимушені переселенці, зареєстровані в столиці, можуть отримати безкоштовне комплексне консультування у всіх районах Києва:

  • Оболонський район – просп. Оболонський, 22-А, VcentrіHUB, прийом щоп’ятниці з 10:00 до 14:00;
  • Шевченківський район – вул. Володимирська, 51-Б, VcentrіHUB, прийом щоп’ятниці з 10:00 до 16:00;
  • Солом’янський район – вул. Волинська, 2, прийом щосереди з 10:00 до 17:00;
  • Печерський район – вул. Генерала Алмазова, 14, прийом щосереди з 09:00 до 13:00;
  • Святошинський район – б-р Ромена Роллана, 13-В, прийом щоп’ятниці з 10:00 до 15:00;
  • Подільський район – Контрактова площа, 12, прийом щовівторка з 10:00 до 16:00;
  • Деснянський район – вул. Бальзака, 2, «БібліоХаб», прийом щочетверга з 10:00 до 17:00;
  • Дніпровський район – вул. Остафія Дашкевича, 9, прийом щочетверга з 10:00 до 15:00;
  • Дарницький район – вул. Ревуцького, 6, прийом щочетверга з 09:00 до 13:00.