Міжнародний день десерту: рецепти найсмачніших солодощів

01.02.2024

1 лютого 2024 року відзначається «солодке» та цікаве свято — Міжнародний день десерту. Це свято є неофіційним, проте його відзначають у всьому світі, адже воно пов’язане з неймовірною популярністю десерту кейк-поп, створеного в США у 2008 році.

Започаткувала свято американська кондитерка та за сумісництвом блогерка Енджі Дадлі, презентувавши свій десерт під назвою кейк-поп (цукерка на паличці, аналог відомого чупа-чупсу). Наразі 1 лютого кондитери презентують свої нові десерти, кафе та ресторани й проводять тематичні майстер-класи та змагання серед професіоналів кондитерської справи.

Читайте також: Що приготувати на День святого Валентина: найкращі тематичні десерти

Кейк-попси — це веселий і смачний спосіб прикрасити десертний стіл до будь-якого свята. Тому ми підготували для вас рецепти десертів, серед яких є й кейк-поп.

Найкращі 5 рецепти смачних десертів 

Кейк-попс

Інгредієнти: 

  • 1 і 2/3 склянки (209 г) борошна
  • 1/2 чайної ложки розпушувача
  • 1/4 чайної ложки соди
  • 1/2 чайної ложки солі
  • 1/2 склянки (113 г) несолоного вершкового масла, розм’якшеного до кімнатної температури
  • 1 склянка (200 г) цукрового піску
  • 1 велике яйце кімнатної температури
  • 2 чайні ложки чистого екстракту ванілі
  • 1 склянка (240 мл) незбираного молока

Для глазурі:

  • 7 столових ложок (100 г) несолоного вершкового масла, розм’якшеного до кімнатної температури
  • 1 і 3/4 склянки (210 г) кондитерського цукру
  • 2-3 чайні ложки жирних вершків або молока
  • 1 чайна ложка чистого екстракту ванілі

Читайте також: Меню на День святого Валентина: ідеї романтичної вечері

Для прикрашення: 

  • розплавлені цукерки або глазур чи чистий білий шоколад — стакан
  • присипка кондитерська

Cake pops — десерт

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 177°C. Змастіть форму діаметром 22-23 см.

Приготуйте пиріг: збийте борошно, розпушувач, харчову соду та сіль у середній мисці. Відкладіть. За допомогою ручного або підставного міксера збийте масло та цукор разом у великій мисці до утворення крему приблизно 2 хвилини. Додайте яйце та ванільний екстракт і збивайте на високій швидкості до однорідності.

Читайте також: Що приготувати на святковий стіл: рецепти смачних страв

Додайте сухі інгредієнти та молоко в миску з вологими інгредієнтами та перемішайте на низькій швидкості до однорідності. Густе тісто швидко перемішайте лопаткою, щоб на дні миски не було великих грудочок. Вилийте та рівномірно розподіліть тісто на підготовлену форму. Випікайте 30–36 хвилин або поки зубочистка, вставлена ​​в центр, не вийде чистою. Якщо верх почне занадто швидко підрум’янюватися в духовці, нещільно накрийте шматком алюмінієвої фольги. Дайте пирогу повністю охолонути у формі, встановленій на решітці.

Приготуйте глазур: за допомогою ручного або підставного міксера з насадкою збийте масло на середній швидкості до кремоподібного стану приблизно 2 хвилини. Додайте кондитерський цукор, жирні вершки та ванільний екстракт, та збивайте на слабкому рівні. Збільште швидкість до високої та збивайте протягом 3 хвилин.

Покришіть остиглий пиріг у миску поверх глазурі. Слідкуйте, щоб не було великих грудок. Увімкніть міксер на низький рівень і збийте разом глазур і крихту для торта, поки вони не з’єднаються.

Зачерпніть 1 столову ложку суміші для глазурі та скачайте в кульку. Викладіть кульки на застелене деко. Поставте в холодильник на 2 години або заморозьте на 1 годину, щоб вони тримали форму. За потреби розкатайте охолоджені кульки для кейк-попу, щоб вирівняти їх.

Розтопіть шоколад або льодяники в мірній чашці на 2 склянки рідини (найкраще для змочування!) у мікрохвильовій печі з кроком у 20 секунд, помішуючи після кожного кроку, доки не розтане та стане однорідним. Ви також можете використовувати пароварку на плиті, якщо хочете.

Читайте також: Американський яблучний пиріг з хрусткою скоринкою: смачний рецепт

Покрийте кульки для торта: виймайте з холодильника лише 2 або 3 кульки за раз. Занурте паличку льодяника приблизно на 1,5 см в покриття. Прикрасьте верх присипкою і поставте у вертикальному положенні. Повторіть з рештою кульок, працюючи лише з кількома з холодильника за раз. Кульки для торта повинні бути дуже холодними під час занурення!

Покриття схоплюється протягом години. Зберігайте кейк-попси в холодильнику до 1 тижня.

Рецепт шоколадного печива тахіні

Інгредієнти:

  • 200 г звичайного борошна
  • ¾ чайної ложки розпушувача
  • ¾ чайної ложки соди
  • ½ чайної ложки морської солі, плюс ще для посипання (за бажанням)
  • 70 г безмолочного спреду, нарізаного кубиками
  • 70 г м’якого світло-коричневого цукру
  • 40 г цукрової пудри
  • 150 г класичного чорного шоколаду 74%, дрібно нарізаного
  • 70 г золотого сиропу
  • 125 г тахіні, добре перемішати

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до температури 190°C, вентилятора до 170°C і викладіть 2 великих дека.

Змішайте в мисці борошно, розпушувач, соду і морську сіль. Додайте спред і кінчиками пальців втирайте в борошняну суміш, поки вона не стане схожою на грубі сухарі.

Читайте також: Шоколадне печиво «Кураб’єдес» — різдвяний рецепт грецької кухні

Перемішайте цукор і шоколад. Змішайте сироп, тахіні та 2 чайні ложки води, щоб отримати однорідне тісто.

Сформуйте з суміші 12 кульок і розкладіть їх на деко, залишаючи простір для розширення. Трохи розплющити їх долонею.

Випікати 13-15 хв до золотистого кольору. Вони ще будуть досить м’якими, але застигнуть, коли охолонуть. Залиште на таці на 5 хвилин, перш ніж перекласти на решітку для повного охолодження. Зберігається до 3 днів у герметичному контейнері.

Рецепт брауні з арахісовим маслом

Інгредієнти:

Для шару печива:

  • 120 г несолоного вершкового масла, розм’якшеного і нарізаного кубиками
  • 180 г світло-коричневого м’якого цукру
  • 1 велике яйце
  • 1 чайна ложка ванільного екстракту
  • 200 г звичайного борошна
  • ½ чайної ложки соди
  • 50 г несолоного арахісу, крупно подрібненого

Читайте також: Десерти: чим пригощати гостей — топ-5 рецептів

Для шару брауні:

  • 65 г несолоного вершкового масла, грубо нарізаного кубиками
  • 110 г чорного шоколаду, крупно нарізаного
  • 2 великих яйця
  • 135 г золотої пудри
  • 65 г звичайного борошна
  • 20 г какао
  • 1 ч. ложка розпушувача
  • 80 г хрусткого арахісового масла

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 180°C, вентилятор 160°C. Форму розміром 26 на 17 см змастіть жиром і застеліть антипригарним папером для випічки. Почніть зі створення шару печива. Збийте масло та цукор у мисці за допомогою електричного віночка протягом 3-4 хвилин до легкої та пишної маси. Збийте яйце та ваніль, поки вони не з’єднаються.

Читайте також: Мандариновий пиріг — найсмачніший рецепт зимового десерту

В окремій мисці змішайте разом борошно та соду, потім додайте в масляну суміш, а потім арахіс, поки не утвориться тісто. Перекласти в підготовлену форму; злегка натисніть тильною стороною ложки, щоб покрити дно без проміжків. Охолодіть 30 хв.

Тим часом приготуйте шар брауні. Розтопіть масло та шоколад у жаростійкій мисці, поставленій на каструлю з ледь киплячою водою (не дозволяйте воді торкатися дна миски). Коротко перемішати; зніміть з вогню і залиште охолоджуватися на 10 хв.

Збийте яйця та цукор у мисці за допомогою електричного віночка протягом 3-4 хвилин до блідої та пишної маси. Додайте розтоплений шоколад, потім просійте борошно, какао та розпушувач; складіть, поки не з’єднаєте.

Вилийте суміш на основу для печива і нанесіть зверху арахісове масло (якщо воно дуже жорстке, спочатку обережно розігрійте його на невеликій сковороді). За допомогою ножа для столових приборів перемішайте його в суміш для брауні. Випікайте 40-45 хвилин, поки шпажка, вставлена ​​в центр, не вийде лише з кількома крихтами, а зверху вона буде м’якою. Залиште повністю охолонути у формі перед розрізанням на 16 частин.

Рецепт печива з бананового хліба

Інгредієнти:

  • 100 г вівса
  • 1 стиглий середній банан (85 г), подрібнений
  • 3 столові ложки меду
  • 2 столові ложки кокосової олії, розтопленого вершкового масла або рослинної олії
  • 25 г звичайного борошна
  • 1 яйце, розділене
  • 1 чайна ложка ванільного екстракту

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 180ºC, вентилятор 160ºC. Вистеліть 2 дека пергаментом для випічки.

Помістіть овес в кухонний комбайн разом з бананом, медом, кокосовою олією, борошном, яєчним жовтком і ванільним екстрактом. За потреби додайте 2-3 столові ложки води.

Читайте також: Як приготувати святкове печиво «Розтанув сніговик»: простий рецепт

Вологими руками скачайте суміш у 10 кульок, потім злегка приплюсніть. Викладіть на вистелені лотки й знову злегка розрівняйте тильною стороною вилки.

Змастити яєчним білком. Випікайте 15 хвилин, доки краї не почнуть ставати золотистими. Дайте охолонути протягом 10 хвилин, потім перемістіть на решітку для повного охолодження.

Рецепт веганського шоколаду та апельсинових трюфелів

Інгредієнти:

  • 200 мл соєвих вершків
  • 200 г темного шоколаду 74% (без молочних продуктів), дрібно нарізаного
  • 2 чайні ложки екстракту валенсійського апельсина
  • 100 г какао-порошку

Спосіб приготування: 

Обережно нагрійте соєві вершки в каструлі на середньому вогні, доки навколо країв каструлі не почнуть утворюватися дрібні бульбашки, потім зніміть з вогню.

Додайте шоколад у каструлю, перемішайте гарячі вершки, щоб вони покрили шоколад. Залиште на 1-2 хвилини, щоб шоколад розтанув, а потім обережно перемішайте, поки суміш не стане однорідною. Перемішайте апельсиновий екстракт, додаючи більше або менше на свій смак.

Перелийте шоколадну суміш у миску та охолодіть у холодильнику принаймні на 4 години або до 1 тижня, якщо зберігати в герметичному контейнері.

Коли будете готові закінчити трюфелі, просійте какао-порошок товстим шаром на деко, а інше деко застеліть папером для випікання. Вийміть шоколадну суміш з холодильника.

Читайте також: Рецепт профітролів «Олені»

Зачерпніть 1 столову ложку суміші та розкатайте між долонями, щоб сформувати кульку. Поки він ще липкий, покладіть його на деко, посипане какао-порошком, і розкатайте кульку, щоб повністю покрити какао. Перекласти на деко, застелене папером для випічки. Повторюйте, доки не закінчиться вся суміш (у вас має бути близько 20 трюфелів). Помістіть трюфелі в холодильник, щоб вони охолонули перед подачею або упаковкою як їстівний подарунок.

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram