Що приготувати на cвятковий стіл: рецепти смачних страв

12.01.2024

До будь-якого свята ми хочемо допомогти вам зробити свій святковий стіл смачним, вишукуваним та корисним. Ось наш список страв, щоб відсвяткувати з рідними свято. Ці наїдки допоможуть вам насолодитися неймовірними смаками і не відчувати важкість у шлунку.

Читайте також: Запіканка з броколі і цвітної капусти — простий та смачний рецепт

Святкове меню: топ-5 рецептів 

Салат з буряка із козячим сиром — рецепт

Інгредієнти:

  • 4 середні буряки почистити й розрізати навпіл
  • 1/3 склянки подрібнених волоських горіхів
  • 3 столові ложки кленового сиропу
  • 1 пакет змішаної зелені для дитячого салату
  • 1/2 склянки замороженого концентрату апельсинового соку
  • 1/4 склянки бальзамічного оцту
  • 1/2 склянки оливкової олії першого віджиму
  • 2 упаковки (200-300 г) козячого сиру

Читайте також: Закуски: креативні ідеї подачі і рецепти

Спосіб приготування:

Буряк покласти у каструлю, додати достатньо води, щоб покрити овочі. Довести до кипіння, варити 20-30 хвилин до готовності. Відцідити й остудити, потім нарізати кубиками.

Читайте також: Гамбургерний суп в мультиварці — рецепт швидкого приготування

Поки вариться буряк, поставте волоські горіхи у пательні на середній вогонь. Нагріти до теплого стану. Вмішати кленовий сироп; варіть і перемішуйте до рівномірного покриття, потім зніміть з вогню і відставте охолоджуватися.

Читайте також: Десерти: чим пригощати гостей — топ-5 рецептів

Щоб зробити заправку: збийте концентрат апельсинового соку, бальзамічний оцет та оливкову олію у маленькій мисці.

Викладіть велику порцію зелені на кожну з чотирьох тарілок для салату, розділіть горішки порівну і посипте зеленню. Поверх зелені викласти однакову кількість буряка, зверху покласти шматочки козячого сиру. Полийте заправкою кожен салат.

Читайте також: Як харчуватися після новорічних свят

Закуска на свято

Інгредієнти:

  • 6 шт. смаженого червоного перцю, нарізані на 32 смужки
  • 32 листочки свіжого базиліку
  • 11 скибочок вареного бекону, розрізати на третини
  • 32 кульки свіжої моцарели розміром із вишню
  • 2 ст.л оливкової олії першого віджиму
  • Кошерна сіль
  • Чорний свіжозмелений перець

Спосіб приготування: 

Зверху викладіть смужки перцю, базиліку, бекону і моцарелою, рівномірно розподіливши. Оберніть перець навколо начинки та закріпіть дерев’яною шпажкою.

Читайте також: 5 смачних веганських страв від Джеймі Олівера

Викласти на тарілку і полити олією. Приправити сіллю і перцем.

М’ясна страва на свята — глазурована шинка

Інгредієнти: 

  • 1/2 склянки яблучного оцту
  • 1 1/2 склянки коричневого цукру
  • 350 мл свіжого яблучного соку
  • 330 мл алкогольного рожевого яблучного сидру
  • 1 пучок свіжого чебрецю
  • 1/2 склянки цільнозернової гірчиці
  • 4 кг вареної шинки

Меню на Старий Новий рік 2024

Читайте також: 5 святкових рецептів, які може приготувати кожен

Спосіб приготування: 

Розігрійте духовку до 220C/200C з вентилятором.

Змішайте оцет, цукор, сік, сидр і чебрець у каструлі на середньому вогні. Варіть, помішуючи, 5 хвилин або поки цукор не розчиниться. Кип’ятіть, періодично помішуючи, протягом 30 хвилин або поки глазур не зменшиться вдвічі. Обережно процідіть глазур у жаростійкий глечик. Викиньте чебрець. Вмішайте гірчицю. Відставте на 20 хвилин, щоб трохи охололо.

Читайте також: 5 простих та смачних рецептів на святковий стіл

Тим часом за допомогою гострого ножа надріжте шкірку шинки приблизно на 8 см від гомілки. Починаючи з протилежного кінця гомілки, проведіть великим пальцем під шкіркою, щоб відокремити її від жиру. Зніміть шкірку. Кінець гомілки загорнути в папір для випічки, потім у фольгу. Покладіть шинку верхньою стороною вниз у велику сковорідку з щільною основою.

Повільно вилийте глазур на шинку, змащуючи її пензлем, щоб усі сторони були рівномірно покриті.

Запікати шинку 40 хвилин. Вийміть з духовки й обережно переверніть шинку. Змастіть глазур’ю, щоб всі сторони були рівномірно покриті.

Читайте також: Алкогольні коктейлі для дорослих: прості рецепти 

Випікайте ще 15 хвилин або поки шинка не стане золотистою та карамелізованою. Витримати в сковороді 10 хвилин. Зніміть з гомілки фольгу і папір для випічки. Перекладіть шинку на сервірувальну тарілку. Змастіть залишками глазурі на сковороді. Подавайте.

Десерт на свято — лимонний пиріг з меренгою (безе)

Інгредієнти: 

  • 7 яєць, злегка збитих
  • 310 мл (1 1/4 склянки) згущених вершків
  • 215 г (1 склянка) цукрової пудри
  • 185 мл (3/4 склянки) свіжого лимонного соку
  • 1 1/2 столової ложки дрібно натертої цедри лимона
  • 225 г (1 1/2 склянки) звичайного борошна
  • 125 г охолодженого вершкового масла, подрібненого
  • 2 столові ложки цукрової пудри
  • 1 яєчний жовток
  • 1-2 ст.л охолодженої води

Читайте також: Святковий стіл від шефа Євгена Клопотенка: топ-4 рецепти

Для безе:

  • 315 г (1 1/2 склянки) цукрової пудри
  • 60 мл (1/4 склянки) води
  • 4 яєчних білки кімнатної температури

Спосіб приготування: 

Збити яйця в мисці. Додайте вершки, цукор, лимонний сік і цедру і перемішайте до однорідності. Накрийте кришкою та поставте в холодильник на 1 годину, щоб розвинути смаки.

Читайте також: Мандариновий пиріг — найсмачніший рецепт зимового десерту

Перетріть борошно, масло та цукрову пудру, поки суміш не стане схожою на дрібні панірувальні сухарі. Потроху додайте яєчний жовток і воду. Замісіть тісто. Загорнути в плівку. Поставте в холодильник на 30 хвилин.

Розігрійте духовку до 200C/180C з вентилятором. Розкатайте тісто на злегка присипаній борошном поверхні на диск товщиною 4 мм.

Вистеліть тісто у форму для пирога з прямими сторонами завглибшки 5 см і 25 см (базова міра). Обріжте зайве. Трохи притисніть тісто по краю, щоб воно виступало приблизно на 2 мм над краєм форми.

Читайте також: Як приготувати святкове печиво «Розтанув сніговик»: простий рецепт

Накрийте тісто папером для випікання та наповніть тістовими вагами або сирим рисом або квасолею (для утворення грузу). Випікайте тісто протягом 15 хвилин, доки тісто не стане золотистим. Вийняти з духовки.

Зніміть папір з грузом. Випікати ще 5 хвилин. Зменшіть градус в духовці до 160°C/140°C з примусовою вентиляцією. Вилийте лимонну суміш в охолоджену кондитерську форму. Випікайте 1 годину, поки не застигне. Охолодити в холодильнику на 2 години.

Перемішайте цукор і 60 мл (1/4 склянки) води в каструлі на повільному вогні, доки цукор не розчиниться, змиваючи стінки каструлі мокрою кондитерською лопаткою/пензликом.

Читайте також: М’ясні страви: чим здивувати гостей — прості та смачні рецепти

Варіть цукровий сироп, не перемішуючи, на середньому сильному вогні протягом 3-5 хвилин або поки він не досягне 115C (стадія м’якої кульки) на кухонному термометрі. Поки сироп вариться, за допомогою електричного міксера з віночком збийте яєчні білки до м’яких піків.

Коли сироп досягне 121C (стадія твердої кульки), повільно влийте його в білкову суміш. Збивайте на високій швидкості, поки безе не стане густим і блискучим.

Читайте також: Автентична українська страва: печеня зі свинини з чорносливом та зеленню

Викладіть охолоджений лимонний пиріг на сервірувальну тарілку. Ложкою викласти безе на пиріг. Використовуйте плоский ніж, щоб зробити завитки та піки в меренгі.

За допомогою кухонної паяльної лампи карамелізуйте безе. (Або помістіть пиріг на деко та випікайте при 200C/180C з примусовою вентиляцією протягом 5 хвилин або до підрум’янення.)

Читайте також: Рецепт страви на вято: свинячі відбивні в глазурі

Святковий напій — гарячий Тодді

Інгредієнти:

  • 1 1/2 c. бурбон
  • 3/4 c. чистий мед
  • 1 c. свіжовичавлений лимонний сік (приблизно з 5 лимонів)
  • 3 гілочки чебрецю
  • 2 палички кориці
  • 3 бадьяну
  • 4 невеликі апельсини, розрізані навпіл

Меню на Старий Новий рік 2024

Спосіб приготування: 

Змішайте бурбон, мед, лимонний сік, чебрець, корицю, бадьян і 2 склянки води в середній каструлі. Варіть на середньому слабкому вогні, поки не нагріється, 10-15 хвилин.

Читайте також: Пунш Грінча: рецепт смачного коктейлю

Обсмажте половинки апельсинів на металевих шпажках на відкритому вогні до обвуглення, 1–2 хвилини. Зверху напоїв покладіть по половинці апельсина.

Долучайтеся до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram