Любите компоти? Сезон консервації оголошуємо відкритим! Назарі хочемо поділитися простими та смачними рецептами компотів на зиму. Це чудова альтернатива магазинним газованим напоям чи сокам, в яких багато шкідливих речовин.
Тому якщо ви не знаєте, що робити з великою кількістю врожаю вишень, смородини чи малини — представляємо пятірку смачних рецептів компотів.
Топ-5 рецептів компотів з вишень, малини та смородини
Компот з вишень на зиму
Інгредієнти:
- 1 банка
- 3 л води
- 300 г вишень
- 200 г цукру
- гілочка м’яти
Вишню спочатку помиємо і переберемо від гнилих, зіпсованих ягід.
Воду з вишні зливаємо і підготуємо чисті, стерилізовані банки, в яких ми й будемо консервувати наш компот.
Наповнюємо трилітрові банки вишнями. (Головна умова смачного і насиченого компоту — потрібно наповнювати банки на 1/3 ягодами).
Потім насипаємо цукор у кожну банку. На одну трилітрову банку нам знадобиться 1 склянка цукру. Та кладемо м’яту.
Ставимо в каструлі воду на плиту та доводимо до кипіння. Коли вода закипіла, заливаємо вишні в банку крутим окропом.
Потім кожну банку з компотом ми накриваємо кришками на 10 хв, потім зливаємо в каструлю, доводимо до кипіння і заливаємо в банки. І за допомогою закаточного ключа консервуємо наш компот. Потім перевертаємо банку кришкою вниз і вкутуємо ковдрою. Залишаємо компот у теплі до повного охолодження.
Малиновий компот на зиму
Інгредієнти:
- 500 г малини
- 300 г цукру
- 1 л води
Малину перебираємо, видаляємо сміття, підгнилі й зіпсовані ягоди, потім промиваємо їх в проточній воді, відкидаємо на друшляк.
Банки та кришки для компоту миємо з розчином соди або рідким миючим засобом. Стерилізуємо їх будь-яким зручним способом: на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі. Якщо банки невеликі (до 0,5 л), це можна зробити у мікрохвильовій печі. Наливаємо в кожну трохи води й вмикаємо найбільшу потужність, чекаємо 3-5 хвилин, потім акуратно дістаємо їх.
Якщо у вас є літрові банки, тоді використовуємо духовку. Ставимо їх у холодну духову шафу шийкою вниз, вмикаємо духовку на 150°С і стерилізуємо приблизно 20 хвилин. Кришки кип’ятимо у воді.
У підготовлені банки викладаємо малину та додаємо цукор. Відразу ж заливаємо окропом догори й закочуємо кришками. Потім кладемо банку на бік і починаємо катати, щоб розчинилися всі кристали цукру. Робити це потрібно обережно, оскільки банки дуже гарячі.
Потім перевертаємо банки догори дном, обгортаємо пледом або ковдрою і чекаємо, поки вони охолонуть при кімнатній температурі. Потім прибираємо їх до зими — або в кухонну шафку, або в прохолодне місце.
Компот із червоною смородиною та малиною на зиму
Інгредієнти:
- 200 г червоної смородини (порічки)
- 150 г малини
- 400 г цукру
- 2 л води
Червону смородину промиваємо під проточною водою, видаляємо гілочки, висушуємо на паперових рушниках. Малину перебираємо, миємо, відкидаємо на друшляк.
У каструлі кип’ятимо воду, додаємо в неї цукор і перемішуємо доти, доки він не розчиниться повністю.
Банки стерилізуємо будь-яким зручним способом. Ставимо компот догори дном, накриваємо теплими рушниками, пледами або ковдрами й залишаємо так остигати на добу. Потім переставляємо його до зими у прохолодне місце.
Компот із чорної смородини на зиму
На 3 літрову банку потрібно:
- 450 г смородини
- 250 г цукру
- 2,6 л води
Готуємо баночки та кришки – промиваємо із содою, ошпарюємо окропом. Ягоди звільняємо від сміття, промиваємо і зливаємо воду крізь друшляк.
Засипаємо смородину у банку. Заливаємо окропом, закриваємо кришкою і забуваємо на 15 хвилин. Зливаємо воду в каструлю, доводимо до кипіння, розчиняємо у ній цукровий пісок.
Вливаємо сироп назад у банку, закочуємо кришкою. Перевертаємо і під теплу ковдру до повного остигання. Відмінно зберігається за кімнатної температури всю зиму. Для консервації використовуватимемо метод однієї заливки.
Компот з вишні та смородини на зиму
Інгредієнти:
- 200 г вишні
- 200 г смородини
- 200 г цукру
- 5 г лимонної кислоти
Вишню і смородину переберіть, помийте, видаліть плодоніжки та кісточки з вишень. Покладіть ягоди в попередньо простерилізовану трилітрову банку і залийте окропом.
Накрийте банку кришкою і залиште на 10-15 хвилин. Потім злийте воду в каструлю, доведіть до кипіння, насипте цукор і грійте, поки він повністю не розчиниться.
У банку з ягодами покладіть лимонну кислоту, налийте гарячий сироп і герметично закрийте. Переверніть компот догори дриґом, закутайте ковдрою і залиште на добу. Зберігайте в прохолодному місці.
СМАЧНОГО! Більше рецептів тут.
Читайте також:
- Педикюр на літо-2024: найкращі ідеї на щодень, відпустки та свята
- Стрижки для жінок 30+: топ-30 сміливих ідей для зміни зачіски
- Посівний календар на червень 2024 року: які овочі садити та як за ними доглядати
- Що дивитись на Netflix у червні 2024 року: 65 найочікуваніших фільмів та серіалів
- Гороскоп на червень 2024 року: що обіцяють зірки усім знакам Зодіаку
- Фінансовий гороскоп на червень 2024 року: хто зі знаків Зодіаку купить будинок
- Магнітні бурі у червні 2024 року: коли та на що чекати
- Від авіації і ІТ до створення власного бізнесу під час війни: історія засновниці молодого бренду одягу BRU Олександри Гречко
- Любовний гороскоп на червень 2024 року: хто зі знаків Зодіаку знайде своє кохання, а хто втратить
- Які українські фільми покажуть на Netflix у червні 2024 року
- Вихідні на природі всією родиною: що взяти з собою на пікнік та які страви готувати на багатті
- Безоплатна психологічна допомога військовим та їхнім родинам — куди звертатися
- Топ-13 фільмів та серіалів про журналістів — акул пера та солов’їв мікрофона
- Найсмачніші літні напої з полуницею: рецепти коктейлів для дорослих
Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: Facebook, Telegram, Instagram