У Нідерландах розробили застосунок для визначення коронавірусу по голосу

20.09.2022

Аудіальний спосіб тестування хвороб – не новинка. Багато недуг призводять до зміни голосу, у тому числі, подібні прояви може мати ковід. Для виявлення останнього створено вже кілька програм, але останньою та найточнішою вважається розробка Маастрихтського університету.

«Інфекція може змінити ваш голос. Вона впливає на дихальні шляхи, призводячи до послаблення мовної активності та втрати голосу через задишку та застійні явища у верхніх дихальних шляхах», — йдеться у препринті, який ще не пройшов рецензування.

Для роботи дослідники використовували краудсорсингову базу даних Кембриджського університету, яка містила 893 звукові зразки від 4352 осіб, 308 з яких були інфіковані коронавірусом.

Нідерландський додаток показав точність 89%, що набагато вище за показники конкурентів. Останні коливалися в районі 56% у середньому.

У майбутньому розробники хочуть покращити ефективність цього методу.

«Я особисто схвильований можливими медичними наслідками, — каже Візара Урові, доктор філософії, дослідник проекту та доцент Інституту наук про дані Маастрихтського університету. — Якщо ми краще зрозуміємо, як голос змінюється за різних умов, зможемо знати, коли починається хвороба або коли настав час пройти додаткову діагностику і почати лікування».