Нове шкільне харчування: Як привчити дітей до здорової їжі

Ініціатива кулінарного експерта Євгена Клопотенка

Днями під час прес-конференції присвяченій підбиттю проміжних підсумків програми “Нове шкільне харчування”, було презентовано “Збірник рецептів страв для харчування дітей шкільного віку в навчальних та оздоровчих закладах” від кулінарного експерта Євгена Клопотенка.

Кулінара до роботи над проектом підштовхнув низький рівень інтересу українців до теми здорового харчування. Підтвердження цього є дані рейтингу Єнського університету імені Фрідріха Шиллера, за якими Україна посіла перше місце по смертності від серцево-судинних захворювань, пов’язаних з неправильним харчуванням. Тому Євген Клопотенко вирішив змінити ставлення українців до їжі, й почав з дітей.

“Я почав спілкуватися з дітьми й зрозумів, що вони відкриті й готові до змін. Ми опитали дві тисячі школярів і з’ясували, що вони хочуть харчуватися правильно та вживати більше овочів. Я проаналізував систему харчування в навчальних закладах і зрозумів, що зараз ми не можемо дати дітям багато овочів, тому що це буде задорого. Але зміни необхідні. Тому ми беремо ті ж самі продукти, що й раніше використовувалися в шкільних їдальнях, але готуємо з них інші, корисніші страви”, — прокоментував Клопотенко.

Кулінара дуже здивувало, що більшість українців не мають жодного уявлення про такі страви, як табуле і мінестроне або традиційні українські пудря, тетеря, гамула. Для загалу ці назви звучать дивно та не зрозуміло, але чудово підходять для урізноманітнення щоденного раціону. Але перш ніж скласти перелік страв для нової збірки рецептів, команда Клопотенка у співпраці з компанією Pоntem.ua протестували меню по декількох шкільних їдалень. Учні мали куштувати запропоновані страви та виставляти їм свої оцінки. Якщо страва набирала більш ніж 4 бали — то вона залишалася в меню, якщо менше — її прибирали. В результаті список потенційних страв скоротився на 20%. Варто зазначити, що чинний збірник рецептур датується 1957 роком, а незначних коригувань він зазнавав лише двічі: у 1984 та 1991 роках.

Ініціатива змінити шкільне меню отримала підтримку в НАМН України та МОН України. І як запевнила докторка медичних наук, професорка Марія Гуліч: “Всі рецептури, які будуть затверджені, створювалися на рівні Національної академії медичних наук України і ми врахували всі рекомендації МОЗ. В цих рецептурах зменшено кількість солі, твердих жирів, а також залучені національні продукти харчування, наприклад, гарбуз. Впроваджено трохи чорного перцю та сушені пряних трав. І важливо, що в рецептурах відсутні майонезні соуси та сметана. Їх замінено соусам на основі ягід, які роблять їжу привабливішою і кориснішою. Але всі ці рецептури можна вважати лише першим етапом, оскільки Євген розробляв їх із розрахунком 15 грн на дитину. Якщо ж ми хочемо, щоб наші діти мали повноцінне харчування, то грошей від держави чекати не можна. Потрібно залучати батьківські кошти. І тоді з більшим бюджетом можна буде зробити цікаві страви та раціони. Але перший крок, я вважаю, зроблено дуже вдало”.

“У збірнику все дуже просто і зі здоровим глуздом. Я з тих самих продуктів, що використовуються зараз, створив інші рецепти. Тому що в світі існує безліч страв, а ми чомусь не використовуємо цей досвід. Я взяв звичайний буряк і додав насіння. Лише 2 гр насіння змінює смак цього салату на 80%. Також ми використовуємо українські спеції, такі як липа та бузина. Коштують вони недорого і добре використовуються в стравах. Ми, наприклад, використовуватимемо не звичайний чорний чай, а липовий. А якщо липа виявиться задорога, то є чай каркаде, — недорогий, кисленький і дуже крутий. А якщо до нього додати трошки крохмалю — виходить соус каркаде, який майже нічого не коштує, але змінює смак всіх страв”, — розповідає Клопотенко. Крім того, кулінар на 80% відмовився від використання олії. Він пропонує звичайні котлети обвалювати в панірувальних сухарях і запікати в духовці.

Першою за реалізацію програми “Нове шкільне харчування” взялася команда Pоntem.ua, яка вже працює над новим меню, враховуючи рецепти Євгена Клопотенка та найближчим часом планує впровадити його в школах, де здійснює послугу по реалізації харчування. Євген же планує низку поїздок з презентаціями проекту регіонами та ставить за мету масштабувати проект по всій Україні. А вже днями на сайті Cult Food з’явиться збірка рецептів та посібник “Як змінити харчування в тебе в їдальні”. Кожен бажаючий зможе завантажити інформацію і почати зміни. Також на сайті будуть розміщені відеоролики з рецептами та інструкціями до приготування.

Підготувала Катерина Савенко

Фото із приватного архіву Євгена Клопотенка

— Читайте також: Яблоки в трех ипостасях: Рецепты Евгения Клопотенко

Мы в Facebook