Подорож із дітьми: Що подивитися у Варні

Болгарський гід від мами-мандрівниці Сніжани Герасимчук

03.07.2019

Сімейні подорожі декого лякають, а когось обтяжує сама думка про такий вид відпочинку. Сніжана Герасимчук, менеджерка з комунікацій, журналістка, не уявляє своїх мандрів без дітей і радіє від того, що пізнає цей світ не сама. Її 7-річний син відвідав 15 країн, а 3-річна донечка — вже 9! Проте щороку родина відпочиває в улюбленій Болгарії. Сніжана розповідає про те, що робити і як відпочивати з дітьми у Варні.

Варна -другий дім

Згадуючи округлі очі свого сина, який бананами годував мавп, оточений ними на «чайному» острові зусібіч, та радісний сміх доні, яким вона заливалася на європейських атракціонах, я розумію, що подорожі цінні не лише для мене, а й для них також. Мої діти побували вже в багатьох країнах, але наш туристичний план щороку лишається незмінним: ми обов’язково відкриваємо для себе одну країну заново і не зраджуємо традиційному літньому відпочинку у Варні (Болгарія), дорогу до якої долаємо на автомобілі. А щоб шлях у 1100 км був легким, ми здобрюємо його новими іграшками, цікавими іграми та солодощами.

Мені хотілося б розповісти саме про наші канікули у Варні, яка з роками стала для нас другим домом. Вона ідеально підходить для відпочинку з дітьми: пляж, зручний для малюків, акваріум, дельфінарій, планетарій, невеличкий зоопарк, будинок метеликів, музей ляльок, військово-морський музей, магазинчик солодощів, власники якого (до слова, колишні одесити) регулярно проводять майстер-класи із виготовлення корисних солодощів, парк атракціонів, квитки на які коштують дешевше від квитків на радянські каруселі, залишені нам у спадок у наших парках, — усі ці локації ідеально підходять для сімейного відпочинку.

Примроський парк

У Варну я закохалася, коли доля мене закинула до надзвичайно просторого Приморського парку, який займає більшу частину узбережжя Варненської бухти. Він простягається вздовж моря на відстань 8 км і займає площу 80 га. У парку росте близько 100 видів рослин з усіх континентів, які створюють такий жаданий влітку затінок та затишок. Саме тому тут можна зустріти не тільки людей із книгами у руках, а й багатьох спортсменів, які бігають, їздять на велосипедах, займаються на спортивних снарядах, грають у теніс. Спостерігаючи за тим, як дітям подобається кружляти в парку на велосипедах, самокатах та скейтах, минулого літа я купила собі самокат і розважалась разом із ними. Варна мені дарує відчуття безтурботності, свободи та дитинної радості.

Музеї

Це місто має надзвичайно цікаву історію, яку вивчаєш під час прогулянок його вуличками. Тут збереглися руїни давньоримських терм (бань), побудованих наприкінці ІІ ст. н.е. Влітку на території античних руїн організовуються концерти класичної музики, на які злітаються поціновувачі з усього світу.

У Варні величезна кількість музеїв з унікальними колекціями. Музей, повз який не можна пройти, — археологічний. Найцінніший його експонат — найбільш давній з виявлених досі золотий скарб (датується 4 600 до 4 200 рр. до н. е.).

Для тих, хто відпочиває економно, є приємні пропозиції: можна безкоштовно відвідати музей медицини, пам’ятки християнської архітектури (наприклад, монастир святих Костянтина та Єлени), а за символічну платню — етнографічний, історичний музеї та музей відродження (якщо маєте намір відвідати усі три музеї — у будь-якому з них можна придбати комбі-квиток, який дозволить зекономити гроші).

Фестивалі

А ще влітку у Варні купа розваг, доступних для будь-якого гаманця: щороку протягом трьох місяців у Фестивальному і конгресному центрі Варни проводиться благодійний фестиваль Balkan Folk Fest (вхід — добровільна пожертва).

У серпні слід відвідати фестиваль повітряних змій, а також заходи з нагоди святкування Дня міста Варни, й подивитися на чудові виступи вуличних артистів.

Болгари — народ, який знається, на гарному проведенні вільного часу. Під час прогулянки у місцях масового відпочинку людей ви можете натрапити на різновікові гурти болгар та туристів, які танцюють посеред вулиці. Не гайте часу — приєднуйтесь до них! Ці танці для мене є своєрідним символом безтурботності, відкритості, легкості, притаманної болгарам. Свою життєлюбність вони транслюють у світ і ви обов’язково їх полюбите за неї.

Місця сили

В околицях Варни також дуже багато цікавих пам’яток та об’єктів, які назавжди закарбуються у вашій свідомості — торуйте свій власний мандрівний шлях відповідно до побажань своєї душі: хочеться чогось містичного — вам у Кам’яний ліс; любите насолоджуватися красою природи — їдьте в унікальний заповідник, що знаходиться у селищі Камчия, та до дивовижно кришталевих Девненських джерел, у яких риба плаває табунами; цікавитесь старовиною — не полінуйтесь відвідати найдавніші столиці Болгарії (міста Плиску та Преслав), які знаходяться на відстані менше 100 км від Варни, та помилуйтесь Мадарським вершником — унікальним скельним рельєфом, який символізує міць болгарської держави за часів правління ханів.

У вас дуже багато способів провести час зі своїми дітьми у Варні незабутньо, бо це місто надзвичайно дружнє для усіх діток: для маленьких і старших; для тих, які люблять засмагати та ліпити пасочки, і тих, які люблять активний відпочинок; для тих, хто любить атракціони та шоу, і для тих, хто відкрив для себе красу наукового пізнання.

— Читайте також: В путешествие с маленьким ребенком: Как организовать перелет