Кіноресторан WoMo. «Ноттінг-Хілл» і цесарка, запечена в духовці

"Ноттінг-Хілл" - ромком 1999 року режисера Роджера Мічела з Джулією Робертс і Х'ю Грантом у головних ролях

07.11.2021

Уявіть — одного дня у ваші двері заходить голлівудська зірка. Сліпуче посміхається — і ваше життя вже ніколи не буде як колись.

Це історія, яка ніколи не могла трапитися, стверджує оглядачка WoMo, кінокритик Надя Купріненко. Але вона настільки ніжна і нехитромудра, що з легкістю перетворюється на улюблений фільм вихідного дня.

Кадр з фільму Ноттінг-Хілл / Notting-Hill (1999)

У Джулії Робертс нема потреби особливо напружуватися, вдаючи із себе світову зірку першої величини. На момент зйомок фільму у 1999 році за її плечима були «Красуня» і «У ліжку з ворогом», «Всі говорять, що я люблю тебе» і «Теорія змови».

Давши їй у партнери Х‘ю Гранта, режисер Роджер Мічелл зробив безпрограшний хід — ця пара здатна підсилити стократ будь-яку романтичну історію.

Анна Сміт (Джулія Робертс) — зірка кіно світового масштабу. Власне, це все, що ми про неї знаємо, і протягом фільму більше нам про неї дізнатися і не дозволять. Хіба що про бойфренда. Але про її сім’ю, про шлях до успіху можна робити лише припущення — напевно, вона страшенно потребує простих людських стосунків і посиденьок з друзями і ріднею за одним столом, якщо сходу приймає пропозицію прийти в чужу компанію на чужий День народження і почувається там щасливо. Ми навіть не зовсім розуміємо, з якого дива вона перша поцілувала незнайомця і спалахнула до нього почуттями. Виправдати це можна хіба тим, що цей незнайомець — Х’ю Грант.

Вільям Такер у виконанні Гранта — не дуже успішний розлучений власник нудної, але затишної крамниці путівників, що розташована в одному з районів Лондона Ноттінг-Хіллі. Простодушний Вільям, якому в двері постукало таке щастя, яке зрештою і виведе його в люди і на червоні доріжки, — цілковита протилежність своєму розкуйовдженому сусіду по квартирі Спайку. І це черговий дует у фільмі, який здатен запалити цю вечірку. Один — «хороший хлопчик», той самий «син маминої подруги», другий — абсолютний фрік, який у потрібні для сценаристів моменти з’являється, як deus ex machina, і направляє героїв у правильному напрямку.

Кадр з фільму Ноттінг-Хілл / Notting-Hill (1999)

Подібна романтична історія зовсім не викликала б питань, вийди вона на екрани в 40-50-х роках. Але унікальність «Ноттінг-Хіллу» в тому, що й у 1999, і зараз ця романтична історія також зовсім не викликає питань, попри засилля кліше й простакуватість. По-перше, завдяки дуету Робертс-Грант, по-друге, завдяки акторам другого плану (там ми можемо спостерігати 12-річну Мішу Бартон, Х’ю Бонневілля, Алека Болдвіна і чи не найяскравішого серед усієї цієї компанії — Ріса Іванса), по-третє, звичайній магії кіно, яка здатна вдихнути привабливість навіть у найпростіший сюжет. Якщо він створений відданим мистецтву автором.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіноресторан WoMo. Суфле Одрі Хепберн з фільму «Сабріна» 

Роджер Мічелл разом з автором сценарію Річардом Кертісом не зробили нічого, щоб їхня історія здавалася більш-менш правдоподібною. Натомість глядач без зайвих мудрувань вписав фільм у категорію легкої улюбленої кінокласики.

Один із найкумедніших епізодів фільму — День народження сестри Вільяма, на який зібралися його найближчі друзі. Один з них готує у духовці цесарку до свята, яка, як водиться, у тій духовці й згоріла. Є пропозиція терміново виправити цей прикрий недолік і запекти цесарку в духовці до перегляду фільму або під час. Нашпигуємо її апельсинами, як Роджер Мічелл свій фільм кліше.

Рецепт цесарки, запеченої у духовці

Цесарка — «царська» птиця. Батьківщиною її вважається пустеля Сахара й острів Мадагаскар. В Європу потрапила ще за часів Античності, ставши прикрасою садів заможних містян.

Готується переважно на свята або особливі випадки. Але якщо у вас виникло бажання передивитися «Ноттінг-Хілл» — це вже може вважатися особливим випадком, тож до роботи!

Інгредієнти

М’ясо птиці — 1.2 кг
Апельсини — 100 гр
Апельсиновий сік — 200 мл
Імбир — 20 гр
Вершкове масло — 60 гр
Мед — 40 гр
Олія — 20 гр
Соєвий соус — 40 мл
Перець гострий молотий, чорний молотий, сіль — на смак

Приготування

  1. Увімкнути духовку на 190 градусів.
  2. Цесарку ретельно промити під проточною водою і просушити паперовими рушниками, щоб не лишилося зайвої вологи.
  3. Апельсини помити, просушити й очистити від шкірки. Нарізати невеликими кубиками і покласти їх всередину птиці.
  4. Видавити сік з апельсинів (не використовуйте магазинні соки, у них є цукор, який не підходить для приготування цесарки)  у глибоку тарілку.
  5.  Корінь імбиру очистити, натерти на мілкій тертушці, додати до апельсинового соку і вилити суміш на дно форми для запікання.
  6. Вкласти у форму для запікання цесарку, накрити її фольгою (блискучою стороною донизу) і запікати у духовці 30 хвилин.
  7. Вершкове масло розтопити, додати олію, соєвий соус, гострий перець і мед (якщо мед загус — його також необхідно розтопити), змішати цю суміш до однорідної маси.
  8. Через 30 хвилин запікання дістати цесарку з духовки, змазати верхню частину сумішшю з пункту 7 і запікати в духовці ще 20 хвилин без фольги.
  9. Через 20 хвилин дістати цесарку, змазати сумішшю, що залишилася, другу половину і знову поставити цесарку в духовку на 20 хвилин.
  10. За 10 хвилин до завершення запікання полити птицю соусом, що зібрався на дні форми.
  11. Вийняти цесарку з духовки, перекласти на блюдо.
  12. Соус, що залишився на дні форми, перелити в сотейник, додати сіль, перець і варити на плиті, доки загусне.

Цесарку найкраще подавати з запеченою картоплею, политою апельсиново-медовим соусом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кіноресторан WoMo. Рецепт ЗОЖ-салату до перегляду фільму «Британі біжить марафон»