Американські вчені створили інсулін із генетично модифікованого салату (Lactuca sativa), в якому є три пептиди з натурального гормону.
Про це пише New Atlas.
Зазначається, що винахід вчених серйозно спростить життя людей із діабетом, адже приймати речовину можна буде перорально – без уколів.
Читайте також: Прорив у лікуванні онкології: винайшли звук, який знищує ракові клітини
«Під керівництвом Генрі Деніелла з Школи стоматологічної медицини Університету Пенсільванії дослідники створили багатообіцяючий інсулін на рослинній основі, що містить три пептиди, які є природними в інсуліні, які також можна вживати перорально», — пише джерело.
Останні новини
- Хто такі завліти в театрі? Чим вони займаються в українському театрі та як потрапити в професію? Розповідає Марина Бортник-Гулевата.
- Афіша тижня: що подивитися, послухати та куди сходити 29 квітня-5 травня
- Як прикрасити дім до Великодня: найкращі ідеї святкового декору своїми руками
- Slow Food: Філософія смаку та усвідомленого споживання
- Жінки, які змінюють світ: три надихаючі екоактивістки
Новости на главной
«Інсуліновий салат» можна буде заморожувати, а потім подрібнювати та готувати з нього препарат. Він не розщеплюватиметься у шлунку — завдяки клітинним стінкам рослини інсулін досягне кишечника, де його вивільнять бактерії. Після цього гормон потрапить до печінки.
Читайте також: Прорив у лікуванні безпліддя: вчені знайшли метод лікування ендометріозу
Новий метод синтезу інсуліну дозволяє заощаджувати на виробничому лабораторному обладнанні та зберіганні речовини. Сам гормон стане доступнішим. Побічних ефектів у ході клінічних випробувань не виявлено.
Читайте також: Усе, що потрібно знати про холеру: симптоми, профілактика, лікування
Під час випробування на мишах рослинний інсулін зміг регулювати рівень цукру в крові протягом 15 хвилин, що можна порівняти з природним інсуліном. У мишей, які отримували традиційні ін’єкції інсуліну, спостерігалося падіння рівня глюкози в крові, що призводило до гіпоглікемії.