Турбота про імунітет – першочергове та постійне завдання. Особливо напередодні весни, коли організм послаблений зимовим періодом і часто працює з перевантаженнями. Як підтримати імунітет та зберегти міцне здоров’я?
Головне – правильне харчування
Правильно складений раціон важливий будь-якої пори року. Намагайтеся відмовитися від смажених страв. Готуйте на пару, запікайте, варіть – так продукти зберігають більшу частину корисних речовин і легше засвоюються організмом.
Якщо вам не протипоказані спеції, використовуйте їх в раціоні. Намагайтеся збільшити в меню частку м’яса, риби та кисломолочних продуктів. Вони багаті на білки, які активізують захисні бар’єри проти простудних захворювань.
Особливо важливі для імунітету вітаміни А, В5, С, D, F, РР. Їх легко можна отримати з цілком доступних продуктів харчування – обліпихи, зелені, помідорів, болгарського перцю, шипшини, моркви, яблук, риби.
Цитруси будуть також корисними – вони забезпечать жовчогінний ефект. Гранати стимулюють виведення рідини та забезпечують організм калієм, необхідним для нормальної роботи серця.
Звертайте увагу на продукти, що містять селен та цинк. Їх багато в бобових культурах, насінні, цілісних крупах, пряній зелені та горіхах, рибі.
Читайте також: Вартові здоров’я: на які показники жінки впливає стрес
Необхідні обмеження
Контролюйте споживання цукру. Численні дослідження довели, що він негативно впливає на імунітет. “Солодке життя” послаблює захисні бар’єри організму. Чудова альтернатива цукру – сухофрукти.
Не варто зловживати кавою. 5 чашок на день призводять до послабленої реакції імунної системи на віруси та бактерії. До того ж такі обсяги кофеїну погано впливають на стан серцевих м’язів.
Необхідно обмежити вживання алкоголю, який блокує синтез антитіл та гальмує виробництво лімфоцитів. Адже саме вони знищують чужорідні речовини в організмі.
Зелений чай
Він не тільки бадьорить не гірше за каву, а ще й корисний, особливо в холоди. Не дарма японці люблять цей напій: він протистоїть мікроорганізмам, які викликають ГРВІ, грип і навіть пневмонію. Причому з профілактичною метою достатньо випивати всього пару чашок зеленого чаю на день. А якщо ви все ж таки захворіли, краще збільшити кількість удвічі.
Читайте також: Women Power Forum: як зберегти жіноче психічне та фізичне здоров’я під час війни
Мед
Про цілющі властивості цього продукту знають усі. Мед прискорює загоєння ран, знімає стреси, гальмує запальні процеси, пом’якшує хворе горло, лікує кашель і має імуностимулюючий ефект.
Для зміцнення імунітету рекомендують з’їдати ложечку меду вранці натще і ввечері через три години після вечері. Можна змішувати мед з горіхами та сухофруктами. Така страва не тільки стимулює імунну систему, а й благотворно позначається на серці та судинах.
Часник
У боротьбі за міцний імунітет часник не має рівних. Фітонциди часнику ефективно борються з небезпечними бактеріями та вірусами, стимулюють вироблення антитіл. Селен, що входить до його складу, має сильну протипухлинну дію. Щоб часник працював, його потрібно вживати у сирому вигляді, наприклад, як добавку до салатів.
Читайте також: Здоров’я жінки — це не тільки лікування захворювань, але й запобігання їх появі
Імбир
Те, що в сезон застуд імбир має бути присутнім у раціоні, знає багато хто. Але, крім противірусної активності, «корінь довголіття» згубно діє на багато бактерій, грибків та паразитів. Свіжий корінь імбиру можна додавати до напоїв та салатів.
Куркума
Потужний антиоксидант з вираженою противірусною та антимікробною дією. З неї екстрагують куркумін – речовина з унікальними протизапальними властивостями, здатна відновлювати клітини. Куркуму можна додавати до основних страв, у чай, каву, молоко.
Читайте також: Бути окей: 12 книжок про збереження психологічного здоров’я та боротьбу із травмами
Плоди шипшини
Рекордна кількість вітаміну С містить саме шипшину, а не цитрусові: 800-1200 мг на 100 г сухих плодів. Вітамін С бере безпосередню участь у боротьбі з бактеріями та вірусами, сприяє детоксикації організму. Щоб отримати максимально корисний напій, заливають плоди окропом і настоюють протягом ночі.
Квашена капуста
Це природний та недорогий постачальник у наш організм аскорбінової кислоти. А разом з олією та цибулею можна отримати ударну дозу вітаміну С.
Ці продукти крім підвищення імунітету здатні:
- посилити процеси обміну
- зменшити вміст холестерину
- збільшити стійкість організму до стресів
- змусити краще працювати серцевий м’яз
Морепродукти
У дарах моря є широкий перелік поживних речовин, незамінних для людського організму. Сьомга, форель, скумбрія – джерела цінних жирних кислот Омега-3, важливих для клітин імунної системи та вітаміну D, що бере участь у противірусному захисті.
Читайте також: Вітамін D і жіноче здоров’я: Чим небезпечний дефіцит
Кисломолочні продукти
Їх обов’язково необхідно включати до щоденного раціону. Щоденне вживання кефіру, молока, йогурту сприяє підвищенню імунітету. Адже це, перш за все, вітаміни, білок, біфідо- та лактобактерії.
Не забувайте, які продукти піднімають імунітет і їжте їх щодня, особливо під час поширення вірусних та інфекційних хвороб. Адже захворювання простіше попередити, ніж лікувати та страждати від наслідків.
Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: Facebook, Telegram, Instagram