Я їхала до Штатів для того, аби знайти оригінальні локальні нью-йоркські рецепти смузі (бо саме тоді часто розробляла смузі-меню для закладів та сервісів доставки), натомість спробувала, полюбила і стала фанатом чаю матча. На той момент — матча лате. Пізніше — класичного насиченого матча на воді.
На той приїзд весна випала неочікувано холодна, і весь Нью-Йорк у квітні кутався в довгі пальта і ховав руки в рукавичках. Холодні смузі та соки прямого віджимання не дуже комбінувалися із теплим кашеміровим пальтом та шаликом. А от гарячий матча лате, яким у перший же день мене пригостив друг, став моїм рятівником. Just try, i do like that green tea!
…Наступні 10 днів холодні смузі та соки прямого віджимання я брала у фреш-барах виключно вранці, після пробіжки набережною Гудзону, а весь інший час у моїх руках постійно був матча латe. Я замовляла його в усіх можливих кав’ярнях — на мигдалевому і соєвому, безлактозному і кокосовому молоці, обираючи найсмачніший. А коли прилетіла до Києва, почалася довга історія, яку не буду переказувати, — про те, як доводилося пояснювати барменам, що таке матча, власникам кав’ярень давати контакти Chaism, в яких єдиних тоді був якісний матча, офіціантів виправляти і пояснювати, що вони неправильно приготували напій (чи то заварили надто гарячою водою, чи то не дотрималися пропорції).
У мене було сильне і непереборне бажання, щоби якомога більше людей скуштували правильний, не підроблений, якісний і на той момент новий для України напій.
І хоч 90% людей на початку не розуміли, яка різниця на моїх фото між цими усіма зеленими матча, матча лате, смузі, зеленим соком, водою з хлорелою чи спіруліною, я продовжувала писати і пояснювати.
Матча — це пудра молодого чайного листа, подрібненого на кам’яних жорнах. Екстраординарні характеристики матча помітили ще в Стародавньому Китаї. Його вживали як ліки. З часом традиції були частково втрачені і тільки через певний час відроджені японцями. Так історично китайський чай став надбанням та культурою Японії. У середньовічній Японії цей чай став виявом поваги, його пили тільки вищі прошарки суспільства: імператор, благородні самураї, аристократи, монахи.
Зараз матча високої якості вирощують лише на плантаціях Японії. Для цього саджають кущі одного сорту — Сamellia Sinensis, які затінюють, щоб уникнути прямого контакту з сонячними променями. Збір чайного листа відбувається виключно наприкінці весни — на початку літа.
Залежно від нюансів вирощування, затінення та збору чайного листа, матча розподіляють на види (грейди).
- Базовий грейд вирощують на великих плантаціях, затінюють синтетичними полотнами і використовують машинну техніку для збору врожаю.
- Під вищий грейд (еліт та преміум) уже виділені унікальні теруари, кущі затінюють бамбуковими і рисовими полотнами, а листя збирають виключно руками.
Виростити і зібрати чайний лист — лише початок роботи. Далі його обробляють парою, сушать, прибирають стебла та прожилки (лишаючи м’якіття, що носить назву тенча) і пересипають в спеціальні посудини, де зберігають 5–6 місяців. За цей час в тенча формуються унікальний аромат, смак і концентрація мікроелементів, за які майбутній матча і цінуватиметься.
Лишається останній етап: перемолоти в пудру. Це виконують на кам’яних жорнах при низькій температурі і малій швидкості (аби зберегти ті аромат, смак і концентрацію мікроелементів, які формувалися останні місяці).
Про користь чаю матча
Матча — єдиний у світі чай, в якому п’ється весь чайний лист, а значить все, що він містить (мікроелементи, вітаміни і амінокислоти), потрапляє напряму в організм і засвоюється ним.
Про користь матча каже такий факт: серед жителів острова Окінава, які полюбляють цей напій, 90% — довгожителі.
Якщо колись матча був класичним напоєм в Японії, то тепер його п’ють у різних місцях. Наприклад, на постійній основі (3–4 порції на день) його заварюють біохакери з Кремнієвої долини. Напій внесли як важливий елемент до складу Sirtfood Diet, що позиціонується не стільки як дієта, скільки як антиейджингова експрес-програма.
Матча:
▪︎ активізує в організмі вироблення сіртуїнів — клітинних ферментів, що допомагають клітинам активно самовідновлюватися. Вчені схиляються до думки, що сіртуїни відповідають за здатність організму протистояти стресу, регулюють процес старіння, забезпечують профілактику вікових захворювань, відповідають за тривалість життя;
▪︎ впливає на ліпіди низької щільності, тригліцериди і рівень глюкози, знижуючи їх, що важливо в профілактиці атеросклерозу;
▪︎ амінокислота L-теанін у складі чаю призводить до збільшення активності ГАМК (гамма-аміномасляна кислота) — головного гальмівного нейромедіатора. За рахунок цього зменшується тривожність і збудження. Також виявлено, що L-теанін збільшує частоту альфа-ритмів, що допомагає якісному розслабленню і помітно покращує настрій;
▪︎ L-теонін позитивно впливає на настрій і когнітивні функції мозку. Дослідження довели, що матча покращує пам’ять і концентрацію. В групі, що споживала матча, значно нижчими були тривога і негативна реакція на стрес;
▪︎ ще один антиоксидант у складі матча — поліфенол катехін — блокує розвиток ракових клітин;
▪︎ той самий катехін нейтралізує мікроби в ротовій порожнині, тобто це профілактика карієсу (звісно, якщо ви регулярно чистите зуби, користуєтеся флосом і ополіскувачем, лікуєте зуби).
Як визначити, чи якісний чай матча перед вами
1.Запитати в офіціанта/бариста/продавця про країну походження.
У Китаї зараз роблять матча з дешевих сортів і беруть не наймолодші пагони, що придає смаку неприємну гіркоту. Японське походження — це більша запорука якості. Але не 100-відсоткова.
2.Звернути увагу на колір.
Якісний матча має колір молодої зеленої трави. А не тьмяний, не оливковий і не коричневий.
3.Звернути увагу на піну.
Якщо усі нюанси збережені усіма дійовими особами (і виробником, що вирощував та збирав листя, і постачальником, що забезпечив герметичне пакування та доставку, і бариста, що готує безпосередньо вашу порцію) — ви отримаєте якісний чай.
Як приготувати чай матча
У Японії запропонують два способи приготування: усуча (2 г чайної пудри на порцію) або коїчі (10 г чайної пудри на порцію). Коїчі використовується здебільшого на церемонії, усуча — в щоденному житті
Чай матча готують у традиційному посуді. Це керамічна чаша чаван, бамбуковий вінчик часен, бамбукова мірна ложечка чашаку.
Тож беремо традиційний посуд і сам чай матча, який має зелений колір і свіжий запах молодого чайного листа.
Приготування способом усуча
Зверніть увагу на такі нюанси:
- Якість матча. Хоч як би ви не старалися і не чаклували над напоєм, але якщо сам матча неякісний, то і напій насолоди не принесе. Якісний матча не може коштувати менше 400 грн за 20 г.
- Відсутність грудок. Тут допоможе ситечко.
- Температура води: від 60 до 80 ℃. Вища температура зіпсує смак і дасть гірчинку.
- Ваша енергія і внутрішній емоційний стан, в якому ви готуєте. Тут без коментарів. Якщо ви в ресурсі, спокої, гармонії, то і матча вийде ідеальним за смаком.
Кілька невеликих лайфхаків, які точно не всі знають, коли заварюють чай матча:
Чашу (чаван) перед тим, як в ній збивати матча, треба прогріти гарячою водою. Кераміка збереже температуру.
- Протерти насухо чашу.
- Віничок теж змочити у воді.
- За допомогою бамбукової мірної ложечки (чашаку) відміряти 2 г матча (2 рази зачерпнути ложечкою пудру).
- Просіяти потрібну кількість матча через ситечко, щоб уникнути грудок і досягти рівної текстури.
- Залити в чашу 60–80 мл гарячої води, нагрітої не вище 70–80 ℃.
Зигзагоподібними швидкими рухами збити до однорідної, густої і стійкої піни.
Матча — це напій чи перекус?
- Матча на воді — це напій. Часто отримую запитання: «Чи можна випити матча, якщо дотримуєшся інтервального голодування 16/8?» Так, можна. Але обережно з вечірнім матча — базові сорти цього напою увечері можуть зіпсувати ваш сон. Але якщо обрали найвищий грейд, то його можна пити просто перед сном.
- Матча на рослинному молоці — перекус, який не піднімає рівень цукру в крові. А отже, не викликає стрибків гормону інсуліну. Можна пити протягом дня, якщо ви досі не відмовилися від звички перекусів.
- Матча на звичайному (навіть безлактозному) молоці — теж перекус. Але уже не ідеальний. Бо молоко містить молочний цукор (лактозу). І тут уже питання не тільки непереносимості та поганого засвоєння молока, а й реакції інсуліну та глюкози. Не рекомендую.
Матча можна пити вранці натщесерце. Ви помітили, що вас після матча (на воді або молоці) нудить? Проблема НЕ В МАТЧА, а в тому, що у вас негаразди з жовчним міхуром. Здати аналізи!
Протипоказань для вагітних жінок чи тих, хто годує груддю, немає. Можете пити, краще грейди, які не бадьорять. Саме вищі сорти діють розслаблююче і заспокійливо. Натомість стандартні мають енергетичний ефект.