До будь-якого свята ми хочемо допомогти вам зробити свій святковий стіл смачним, вишукуваним та корисним. Ось наш список страв, щоб відсвяткувати з рідними свято. Ці наїдки допоможуть вам насолодитися неймовірними смаками і не відчувати важкість у шлунку.
Читайте також: Запіканка з броколі і цвітної капусти — простий та смачний рецепт
Святкове меню: топ-5 рецептів
Салат з буряка із козячим сиром — рецепт
Інгредієнти:
- 4 середні буряки почистити й розрізати навпіл
- 1/3 склянки подрібнених волоських горіхів
- 3 столові ложки кленового сиропу
- 1 пакет змішаної зелені для дитячого салату
- 1/2 склянки замороженого концентрату апельсинового соку
- 1/4 склянки бальзамічного оцту
- 1/2 склянки оливкової олії першого віджиму
- 2 упаковки (200-300 г) козячого сиру
Читайте також: Закуски: креативні ідеї подачі і рецепти
Спосіб приготування:
Буряк покласти у каструлю, додати достатньо води, щоб покрити овочі. Довести до кипіння, варити 20-30 хвилин до готовності. Відцідити й остудити, потім нарізати кубиками.
Читайте також: Гамбургерний суп в мультиварці — рецепт швидкого приготування
Поки вариться буряк, поставте волоські горіхи у пательні на середній вогонь. Нагріти до теплого стану. Вмішати кленовий сироп; варіть і перемішуйте до рівномірного покриття, потім зніміть з вогню і відставте охолоджуватися.
Читайте також: Десерти: чим пригощати гостей — топ-5 рецептів
Щоб зробити заправку: збийте концентрат апельсинового соку, бальзамічний оцет та оливкову олію у маленькій мисці.
Викладіть велику порцію зелені на кожну з чотирьох тарілок для салату, розділіть горішки порівну і посипте зеленню. Поверх зелені викласти однакову кількість буряка, зверху покласти шматочки козячого сиру. Полийте заправкою кожен салат.
Читайте також: Як харчуватися після новорічних свят
Закуска на свято
Інгредієнти:
- 6 шт. смаженого червоного перцю, нарізані на 32 смужки
- 32 листочки свіжого базиліку
- 11 скибочок вареного бекону, розрізати на третини
- 32 кульки свіжої моцарели розміром із вишню
- 2 ст.л оливкової олії першого віджиму
- Кошерна сіль
- Чорний свіжозмелений перець
Спосіб приготування:
Зверху викладіть смужки перцю, базиліку, бекону і моцарелою, рівномірно розподіливши. Оберніть перець навколо начинки та закріпіть дерев’яною шпажкою.
Читайте також: 5 смачних веганських страв від Джеймі Олівера
Викласти на тарілку і полити олією. Приправити сіллю і перцем.
М’ясна страва на свята — глазурована шинка
Інгредієнти:
- 1/2 склянки яблучного оцту
- 1 1/2 склянки коричневого цукру
- 350 мл свіжого яблучного соку
- 330 мл алкогольного рожевого яблучного сидру
- 1 пучок свіжого чебрецю
- 1/2 склянки цільнозернової гірчиці
- 4 кг вареної шинки
Читайте також: 5 святкових рецептів, які може приготувати кожен
Спосіб приготування:
Розігрійте духовку до 220C/200C з вентилятором.
Змішайте оцет, цукор, сік, сидр і чебрець у каструлі на середньому вогні. Варіть, помішуючи, 5 хвилин або поки цукор не розчиниться. Кип’ятіть, періодично помішуючи, протягом 30 хвилин або поки глазур не зменшиться вдвічі. Обережно процідіть глазур у жаростійкий глечик. Викиньте чебрець. Вмішайте гірчицю. Відставте на 20 хвилин, щоб трохи охололо.
Читайте також: 5 простих та смачних рецептів на святковий стіл
Тим часом за допомогою гострого ножа надріжте шкірку шинки приблизно на 8 см від гомілки. Починаючи з протилежного кінця гомілки, проведіть великим пальцем під шкіркою, щоб відокремити її від жиру. Зніміть шкірку. Кінець гомілки загорнути в папір для випічки, потім у фольгу. Покладіть шинку верхньою стороною вниз у велику сковорідку з щільною основою.
Повільно вилийте глазур на шинку, змащуючи її пензлем, щоб усі сторони були рівномірно покриті.
Запікати шинку 40 хвилин. Вийміть з духовки й обережно переверніть шинку. Змастіть глазур’ю, щоб всі сторони були рівномірно покриті.
Читайте також: Алкогольні коктейлі для дорослих: прості рецепти
Випікайте ще 15 хвилин або поки шинка не стане золотистою та карамелізованою. Витримати в сковороді 10 хвилин. Зніміть з гомілки фольгу і папір для випічки. Перекладіть шинку на сервірувальну тарілку. Змастіть залишками глазурі на сковороді. Подавайте.
Десерт на свято — лимонний пиріг з меренгою (безе)
Інгредієнти:
- 7 яєць, злегка збитих
- 310 мл (1 1/4 склянки) згущених вершків
- 215 г (1 склянка) цукрової пудри
- 185 мл (3/4 склянки) свіжого лимонного соку
- 1 1/2 столової ложки дрібно натертої цедри лимона
- 225 г (1 1/2 склянки) звичайного борошна
- 125 г охолодженого вершкового масла, подрібненого
- 2 столові ложки цукрової пудри
- 1 яєчний жовток
- 1-2 ст.л охолодженої води
Читайте також: Святковий стіл від шефа Євгена Клопотенка: топ-4 рецепти
Для безе:
- 315 г (1 1/2 склянки) цукрової пудри
- 60 мл (1/4 склянки) води
- 4 яєчних білки кімнатної температури
Спосіб приготування:
Збити яйця в мисці. Додайте вершки, цукор, лимонний сік і цедру і перемішайте до однорідності. Накрийте кришкою та поставте в холодильник на 1 годину, щоб розвинути смаки.
Читайте також: Мандариновий пиріг — найсмачніший рецепт зимового десерту
Перетріть борошно, масло та цукрову пудру, поки суміш не стане схожою на дрібні панірувальні сухарі. Потроху додайте яєчний жовток і воду. Замісіть тісто. Загорнути в плівку. Поставте в холодильник на 30 хвилин.
Розігрійте духовку до 200C/180C з вентилятором. Розкатайте тісто на злегка присипаній борошном поверхні на диск товщиною 4 мм.
Вистеліть тісто у форму для пирога з прямими сторонами завглибшки 5 см і 25 см (базова міра). Обріжте зайве. Трохи притисніть тісто по краю, щоб воно виступало приблизно на 2 мм над краєм форми.
Читайте також: Як приготувати святкове печиво «Розтанув сніговик»: простий рецепт
Накрийте тісто папером для випікання та наповніть тістовими вагами або сирим рисом або квасолею (для утворення грузу). Випікайте тісто протягом 15 хвилин, доки тісто не стане золотистим. Вийняти з духовки.
Зніміть папір з грузом. Випікати ще 5 хвилин. Зменшіть градус в духовці до 160°C/140°C з примусовою вентиляцією. Вилийте лимонну суміш в охолоджену кондитерську форму. Випікайте 1 годину, поки не застигне. Охолодити в холодильнику на 2 години.
Перемішайте цукор і 60 мл (1/4 склянки) води в каструлі на повільному вогні, доки цукор не розчиниться, змиваючи стінки каструлі мокрою кондитерською лопаткою/пензликом.
Читайте також: М’ясні страви: чим здивувати гостей — прості та смачні рецепти
Варіть цукровий сироп, не перемішуючи, на середньому сильному вогні протягом 3-5 хвилин або поки він не досягне 115C (стадія м’якої кульки) на кухонному термометрі. Поки сироп вариться, за допомогою електричного міксера з віночком збийте яєчні білки до м’яких піків.
Коли сироп досягне 121C (стадія твердої кульки), повільно влийте його в білкову суміш. Збивайте на високій швидкості, поки безе не стане густим і блискучим.
Читайте також: Автентична українська страва: печеня зі свинини з чорносливом та зеленню
Викладіть охолоджений лимонний пиріг на сервірувальну тарілку. Ложкою викласти безе на пиріг. Використовуйте плоский ніж, щоб зробити завитки та піки в меренгі.
За допомогою кухонної паяльної лампи карамелізуйте безе. (Або помістіть пиріг на деко та випікайте при 200C/180C з примусовою вентиляцією протягом 5 хвилин або до підрум’янення.)
Читайте також: Рецепт страви на вято: свинячі відбивні в глазурі
Святковий напій — гарячий Тодді
Інгредієнти:
- 1 1/2 c. бурбон
- 3/4 c. чистий мед
- 1 c. свіжовичавлений лимонний сік (приблизно з 5 лимонів)
- 3 гілочки чебрецю
- 2 палички кориці
- 3 бадьяну
- 4 невеликі апельсини, розрізані навпіл
Спосіб приготування:
Змішайте бурбон, мед, лимонний сік, чебрець, корицю, бадьян і 2 склянки води в середній каструлі. Варіть на середньому слабкому вогні, поки не нагріється, 10-15 хвилин.
Читайте також: Пунш Грінча: рецепт смачного коктейлю
Обсмажте половинки апельсинів на металевих шпажках на відкритому вогні до обвуглення, 1–2 хвилини. Зверху напоїв покладіть по половинці апельсина.