Чи задумувалися ви над поєднанням смаків, коли обирали вино до сиру? Можна піти від простого й пити завжди своє улюблене вино з усіма сирами. А можна — експериментувати та створювати нові смакові поєднання.
Щодня ми працюємо на інфофронті, виствілюючи подвиги українських жінок та впливаючи на світову спільноту інформаційно.
Ми просимо нас підтримати, аби ми й надалі могли виконувати нашу місію на шляху до української перемоги
Підтримати womo.uaОксана Чернова, дипломована сирна експертка, одна із засновниць фестивалю ProCheese Awards, гастромандрівниця та дослідниця сирної культури, розповідає про найпопулярніші сирно-винні пари, щоб ви могли спробувати вже сьогодні ввечері.

Блакитні сири + солодкі вина
Ця пара досить проста — солоність і гострота блакитних сирів у цьому випадку компенсуються солодкістю вина. Спробуйте поєднати блакитні сири з так званими льодовими винами, які виробляють на базі вже відомих вам сухих Riesling та Grüner Veltliner.
Розуміючи, що зараз усі надають перевагу сухим винам, хочу порекомендувати своє улюблене поєднання — Рокфор + біле сухе вино Шаблі.
Свежие новости
- В Україні скасували цьогорічну державну підсумкову атестацію
- На конкурсі Miss Charm-2023 Україну представить Анастасія Панова з Дніпропетровщини
- Конкурс для підприємиць «Створено жінками»: переможниця отримає 100 тисяч гривень
- Олена Гончарук перемогла у конкурсі на посаду керівника «Довженко-Центру»
- «Греммі-2023»: Бейонсе побила рекорд 20-річної давнини Новости на главной
Сири з митою скоринкою + ігристі вина
Такий яскравий представник цієї категорії, як Лангр, заведено афінувати шампанським. Це не спроста, адже завдяки схожим ноткам продукти з одного регіону будуть гармонійно поєднуватися між собою. У випадку з Лангром це правило спрацьовує, адже сир народився в регіоні Шампань, де й виготовляють однойменний напій із бульбашками.
Якщо ви не любите ігристі вина, раджу обрати червоні бургундські. Вони стануть чудовою парою до сиру Епуас. Вгадайте, де він народився? Правильно, у Бургундії.
Свіжі козячі сири + білі вина
Свіжі козячі сири типу Шевре завжди мають травʼянистий, іноді квітковий аромат, тому чудово їх підкреслюють: легкі білі вина — Совіньйон Блан, Піно Гріджіо, Рислінг; червоне Tempranillo; легкі рожеві вина.
Напівтверді сири + червоні вина
Існує велика кількість напівтвердих сирів, усі вони мають різні смаки. Мої улюблені пари:
- Грюйер + Гевюрцтрамінер;
- Амадеус + австрійські квіткові вина (обов’язково спробуйте Weingut Wieninger, Nussberg Alte Reben);
- Манчего + насичені червоні вина, наприклад, Tempranillo;
- Тет де Муан + червоні бургундські вина.
Тверді сири + ігристі вина
Одні з моїх найулюбленіших поєднань — Грана Падано з Martini Asti чи Москато дʼАсті. Тут ідеально усе: спокуслива солодкість вина у поєднанні з цитрусовою солодкістю сиру. Це справжня любов із першого ковтка вина та скибочки сиру!
Те ж саме стосується і Парміджано Реджано. Він має подібні нотки до Грана Падано, тому смакувати не пересмакувати. А якщо полюбляєте червоні вина, то сміливо купуйте пляшечку червоного Кʼянті або Піно Нуар.
Перерахувати усі вдалі поєднання — неможливо. Багато залежить від ваших уподобань і свіжості сиру, смак і аромат якого можуть змінюватися по мірі закінчення терміну придатності.