Сир та вино: як правильно поєднувати різні сорти

Чи задумувалися ви над поєднанням смаків, коли обирали вино до сиру? Можна піти від простого й пити завжди своє улюблене вино з усіма сирами. А можна — експериментувати та створювати нові смакові поєднання.

Оксана Чернова, дипломована сирна експертка, одна із засновниць фестивалю ProCheese Awards, гастромандрівниця та дослідниця сирної культури, розповідає про найпопулярніші сирно-винні пари, щоб ви могли спробувати вже сьогодні ввечері.

Блакитні сири + солодкі вина 

Ця пара досить проста — солоність і гострота блакитних сирів у цьому випадку компенсуються солодкістю вина. Спробуйте поєднати блакитні сири з так званими льодовими винами, які виробляють на базі вже відомих вам сухих Riesling та Grüner Veltliner.

Розуміючи, що зараз усі надають перевагу сухим  винам, хочу порекомендувати своє улюблене поєднання — Рокфор + біле сухе вино Шаблі. 

Сири з митою скоринкою + ігристі вина 

Такий яскравий представник цієї категорії, як Лангр, заведено афінувати шампанським. Це не спроста, адже завдяки схожим ноткам продукти з одного регіону будуть гармонійно поєднуватися між собою. У випадку з Лангром це правило спрацьовує, адже сир народився в регіоні Шампань, де й виготовляють однойменний напій із бульбашками. 

Якщо ви не любите ігристі вина, раджу обрати червоні бургундські. Вони стануть чудовою парою до сиру Епуас. Вгадайте, де він народився? Правильно, у Бургундії. 

 

Свіжі козячі сири + білі вина 

Свіжі козячі сири типу Шевре завжди мають травʼянистий, іноді квітковий аромат, тому чудово їх підкреслюють: легкі білі вина — Совіньйон Блан, Піно Гріджіо, Рислінг; червоне Tempranillo; легкі рожеві вина. 

Напівтверді сири + червоні вина 

Існує велика кількість напівтвердих сирів, усі вони мають різні смаки. Мої улюблені пари:

  1.  Грюйер + Гевюрцтрамінер;
  2. Амадеус + австрійські квіткові вина (обов’язково спробуйте Weingut Wieninger, Nussberg Alte Reben);
  3. Манчего + насичені червоні вина, наприклад, Tempranillo;
  4. Тет де Муан + червоні бургундські вина.

Тверді сири + ігристі вина 

Одні з моїх найулюбленіших поєднань — Грана Падано з Martini Asti чи Москато дʼАсті. Тут ідеально усе: спокуслива солодкість вина у поєднанні з цитрусовою солодкістю сиру. Це справжня любов із першого ковтка вина та скибочки сиру! 

Те ж саме стосується і Парміджано Реджано. Він має подібні нотки до Грана Падано, тому смакувати не пересмакувати. А якщо полюбляєте червоні вина, то сміливо купуйте пляшечку червоного Кʼянті або Піно Нуар.

Перерахувати усі вдалі поєднання — неможливо. Багато залежить від ваших уподобань і свіжості сиру, смак і аромат якого можуть змінюватися по мірі закінчення терміну придатності.

Теги: