Варення на зиму з літніх ягід та фруктів: топ-5 найпростіших рецептів

26.06.2024

Варення — найкращий спосіб законсервувати літні ягоди та фрукти на зиму. Хочете приготувати джем чи варення на зиму? Як щодо того, щоб спробувати приготувати смачний та простий у приготуванні джем з абрикосів або варення з малини, вишень, агрусу чи смородини.

Ми підготували для вас добірку простих рецептів варення з сезонних ягід та фруктів з мінімуму інгредієнтів.

Малинове варення на зиму: простий рецепт 

Цей спосіб приготування малинового варення вважається найпростішим. Ягоди не розварюються, зберігають зовнішній вигляд і смакові якості, варення виходить солодким і соковитим, а сироп — прозорим.

Читайте також: Домашнє морозиво: прості рецепти з натуральних та смачних інгредієнтів

Інгредієнти: 

  • малина — 1 кг;
  • цукор — 1 кг.

Помістіть ягоди в каструлю і засипте цукром. Залиште на 3-5 годин, щоб малина пустила сік.

Потім поставте місткість на маленький вогонь і варіть 15 хвилин. Так зробіть три рази. У процесі приготування не забувайте знімати пінку та помішувати.

От і все, варення готове, тепер наповніть його по банках та закручуйте на зиму.

Варення зі смородини на зиму: рецепт лише з трьох інгредієнтів 

Інгредієнти: 

  • цукор — 1-1.5 кг;
  • вода — 200-250 мл;
  • смородина — 1 кг (можна брати червону, чорну або білу).

Засипте цукор в каструлю і залийте водою. Поставте на середній вогонь і варіть, помішуючи, поки цукор не розчиниться, а сироп не закипить. Викладіть в каструлю ягоди, знову помішайте, доведіть до кипіння і варіть 5 хвилин. Маса виходить рідкою, але після охолодження загусає.

Варення з вишні «пятихвилинка»

Інгредієнти: 

  • вишня — 1 кг;
  • цукор — 1 кг.

Вишню з цукром пересипати шарами й залишити на 4-5 годин, щоб ягоди пустили сік. Періодично місткість потрібно струшувати, щоб цукор розчинявся швидше. По закінчення цього часу поставити місткість з ягодами на повільний вогонь, довести до кипіння, проварити 5 хвилин.

Не забувайте знімати пінку і перемішувати варення, потім остудити. Повторити процедуру ще 2 рази, потім розлити варення по стерилізованим банкам і закатати.

Варення з аґрусу за 5 хв: рецепт 

Інгредієнти: 

  • аґрус — 600 г;
  • цукор — 500 г;
  • вода — 100 мл.

Аґрус перебрати, видалити сміття та відщипнути хвостики. Помити підготовлені ягоди й покласти на рушник обсохнути. Перекласти аґрус в емальовану каструлю. Засипати його половиною цукру, прибрати в холодильник на 3-4 години, або навіть на всю ніч, щоб аґрус пустив сік.

Дістати каструлю з холодильника, влити в аґрус воду. Покласти її на слабкий вогонь, довести вміст до кипіння. Всипати решту цукру, акуратно дерев’яною лопаткою перемішати ягідну масу. Знімати з поверхні варенні піну, що утворюватиметься.

Варити його на мінімальному вогні 5 хвилин після закипання, після чого зняти каструлю з плити й дати вмісту повністю охолонути.

Потім знову покласти каструлю на плиту, довести до кипіння, варити 5 хвилин, зняти й дати охолонути. Повторити те ж саме три рази, а потім перелити гаряче варення у невеликі стерилізовані банки. Закрити стерильними кришками й дати охолонути в теплі. Зберігати варення слід у прохолодному місці.

Абрикосовий джем

Інгредієнти:

  • цукор — 0,5 кг;
  • лимонна кислота — 0,5 ч. л.;
  • абрикоси без кісточки — 1 кг.

Абрикоси помити, видалити кісточки. Скласти в каструлю для варіння прошаровуючи цукром. Так заповнити всю місткість до верху. Залишити на декілька хвилин, щоб абрикосові часточки пустили сік (можна почавити їх трішки дерев’яною лопаткою).

Потім поставити на вогонь і варити, постійно помішуючи, 10 хвилин після закипання. Знімати піну. Зняти з плити й збити суміш блендером до однорідності (можна протерти крізь сито, позбавляючись від шкірки абрикосів).

Повернути джем на плиту й додати лимонну кислоту, розчинену в 1 ст. л води. Варити ще 20-30 хвилин (залежить від бажаної густини; чим менше ви варитимете джем, тим світлішим та прозорішим він буде).

Готовність перевірити, крапнувши ложку варення на охолоджену тарілочку. Якщо краплина не розтікається, то заготовка готова.

Потім одразу ж розлити джем в стерильні банки й закрити металевими кришами. Перевернути догори дном та вкутати. Залишити джем в такому положені до повного охолодження.

СМАЧНОГО! Більше рецептів тут.

Читайте також: 

Долучайтесь до наших соцмереж, аби бути в курсі усіх важливих новин та подій: FacebookTelegramInstagram