Що треба знати про кавун: кориcть, як вибрати та рецепт салату

редактор WoMo

Традиційно літо починається з полуниці та черешні, а закінчується кавунами та динями. Серпень – найкращий місяць для того, щоб ласувати стиглими кавунами. До того ж це й неймовірно корисна ягода.

А щоб вона дійсно приносила користь твоєму організмові, розберімось, як правильно вибирати кавуни та чому їх так важливо їсти.

Як правильно вибирати кавуни

Напевно, ти бачила кавуни на прилавках магазинів та базарів ще на початку липня. Найімовірніше, це були імпортні ягоди, які везуть до нас із Туреччини та Ірану. Ще частина кавунів, які потрапляють на прилавки в липні, — ті, які спеціально обробляють не найкориснішими препаратами, щоб вони швидше стигли.

Серпень – це законний період українських кавунів, які вже достигли на баштанах Херсонщини, Миколаївщини та Одещини. Тому наприкінці літа їх купувати безпечно. Крім того, обираючи кавуна, зверни увагу на такі важливі фактори:

  • він має бути середнього розміру;
  • без надрізів або тріщин;
  • у кавуна має бути суха плодоніжка та вусики;
  • шкірка – яскрава, тверда, блискуча;
  • якщо постукати ягоду, вона має звучати дзвінко;
  • якщо вдарити кавун рукою (звісно ж, несильно), він має трошки вібрувати.

Крім того, зверни увагу на місце, де ти купуєш кавун. Ці ягоди мають зберігатися під тентом, або в приміщенні. Якщо кавуни знаходяться під сонцем, є великий ризик, що вони перезріють та будуть несмачними. Особливо, якщо партію довгий час не розпродають.

Важливо: перед вживанням кавуна добре помий його шкірку, а розрізану ягоду можна зберігати лише в холодильнику.

У чому користь кавуна

Кавуни на 90-95% складаються з води, тому їх споживання пов’язують з нормалізацією обмінних процесів в організмі. Крім того, в цій ягоді ти знайдеш:

  • вітамін С;
  • вітамін А;
  • калій;
  • магній;
  • вітаміни групи В.

Цікаво: кавун вважається ідеальним джерелом вітамінів та мінералів для людей з цукровим діабетом. Головне, пам’ятати про помірні порції. Крім того, його справедливо вважають дієтичним продуктом.

Також кавуни сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи (зниження артеріального тиску, зниження ризику розвитку гіпертонії, зниження рівню холестерину), нирок (при сечокам’яній хворобі, нефриті), покращують зір.

Цікаво: кавуни покращують статеву функцію у чоловіків.

Що стосується естетичної сторони, то кавуни корисні для волосся і шкіри (через вміст вітаміну А), сприяють росту нових клітин колагену та еластину.

В чому небезпека кавунів

Дієтологи впевнені, що помірне споживання кавунів не викличе ніяких проблем зі здоров’ям (мова йде по 300-400 грам ягоди в день). Однак якщо споживати багато продукту, та ще й міксувати його з хлібом, солодощами, або іншими фруктами, навіть така корисна ягода, як кавун, може бути шкідливою.

У кавуна – високий глікемічний індекс – 75-80, і з цим необхідно бути обережним. Адже продукти, які викликають стрибок цукру у крові, також швидко викликають почуття голоду, навіть якщо після трапези ти ледь встала з-за столу. Пам’ятай про це.

Щоб уникнути негативного впливу кавуну, дієтологи радять вживати його як перекус у першій половині дня.

Салат з кавуна: рецепт

Попри солодкість, кавун ідеально поєднується з солоними продуктами. Щоб пересвідчитись у цьому, спробуй приготувати такий салат:

  • кавун – 500 грамів м’якоті;
  • бринза – 150 грамів;
  • м’ята – 1 гілочка;
  • солодка цибуля – половинка головки;
  • спеції – на смак;
  • оливкова олія – 1 столова ложка.

Наріж кавун та бринзу кубиками, цибулю – тонкими кілечками. Додай спеції та олію.
Смачного!